• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Recepten   Diner   Stamppot roerbak-boerenkool met zoete aardappel (vegetarisch)

Stamppot roerbak-boerenkool met zoete aardappel (vegetarisch)

Laatste update: 27 januari 2021 - Door Dayenne Bos | Leestijd ca. 6 minuten

boerenkool zoete aardappel (4)Ik wil graag mijn favoriete boerenkool recept met jullie delen: stamppot boerenkool met zoete aardappel. Waarom?

Boerenkool is een super gezonde groente met ontzettend veel vitaminen en mineralen. Het is zelfs de nummer 1 uit de top 10 gezonde groenten!

Graag leg ik eerst uit waarom dit mijn favoriete boerenkoolrecept is.

Boerenkool is supergezond

Zo bevat boerenkool grote hoeveelheden vitamine A, vitamine C en vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor lichaamsprocessen die met ontstekingen op celniveau te maken hebben.

Omdat ziekten als kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht vaak voortkomen uit kleine infecties in de lichaamscellen helpt boerenkool deze dus bestrijden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat boerenkool werkt tegen meerdere soorten kanker (blaas-, darm-, eierstok-, borst- en prostaatkanker). En het mooie is, dat 250 gr boerenkool goed is voor 2600% van de ADH vitamine K! Ook bevat boerenkool veel

  • vezels
  • koper
  • calcium
  • vitamine B6
  • kalium

Als echte Hollander is manlief hier in huis gek op de traditionele boerenkoolstamppot, ik daarentegen niet. Naast het feit dat een traditionele boerenkoolstamppot vaak gegeten wordt met rookworst en/of spekjes ben ik geen fan van de aardappelen die in erin verwerkt worden. Aardappelen bestaan namelijk grotendeel uit zetmeel en zetmeel is eigenlijk maltose, dat weer glucose is. En glucose is  100% suiker.

Aardappelen en de bloedsuikerspiegel

Misschien heb je wel eens gehoord van de Glycemische Index (GI) in voedingsmiddelen? De GI is een maatstaf voor het meten van het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel. Omdat je je bloedsuikerspiegel het liefst zo constant mogelijk wilt hebben en snelle bloedsuikerspiegelschommelingen dus wilt voorkomen is het raadzaam om alleen producten met een lage GI te eten.

Snelle koolhydraten uit bijvoorbeeld witte bloem, witte pasta’s én aardappelen moet je dus zien te vermijden. Maar dat er veel suiker in aardappelen zit is nog niet eens het echte probleem. Het probleem is dat er erg weinig voedingsstoffen tegenover staan. De aardappel verliest het namelijk van bijna alle groente en fruitsoorten, als het om de voedingswaarde gaat.

Stampot zonder aardappels

Een traditionele boerenkoolstamppot staat hier dus niet op het menu en veel liever maak ik mijn eigen verbeterde versie met… zoete aardappelen! De zoete aardappel bevat namelijk wel veel vitamines (de hoeveelheid vitamine C in een zoete aardappel is 26 mg per 100 gram, terwijl de gewone aardappel slechts 8 mg per 100 gram bevat).

Omdat zoete aardappelen een hoge concentratie betacaroteen (de bouwstof voor vitamine A), vitamine C en vitamine B6 bevatten zijn ze sterke anti-oxidanten en maken de zoete aardappel dus een zogenaamd ‘superfood’.

Waarom is de zoete aardappel superfood?

Omdat deze anti-oxidanten kunnen bijdragen aan het voorkomen van kanker! Het grote voordeel van de zoete aardappel is tevens dat de suikerspiegel niet gaat pieken bij de omzetting van de koolhydraten naar suikers. De glycemische index is namelijk maar 40, tegenover 90 voor gekookte gewone aardappelen! (NB: de GI van witte suiker is 100)!

Suiker in plaats van vet

Dan nog even iets over de rookworst. Zelf eet ik helemaal geen vlees maar de rookworst is iets wat ik ook echt niet aan de andere gezinsleden zal geven. Waarom niet? Ten eerste omdat het varkensvlees is maar laten we ook de andere ingrediënten eens bekijken. Ik heb gekozen voor de magere rookworst van Unox omdat het met “30% minder vet” op de verpakking een ‘gezonde’ keuze lijkt.

Maar is dat wel zo? 30% minder vet houdt eigenlijk alleen maar in dat het 30% minder vet dan het wettelijk maximum voor magere vleesproducten bevat, wat in dit geval nog steeds 20% vet per 100 gram betekent! Verder is er dextrose (= druivensuiker) toegevoegd om de fermentatie van de worst te versnellen. Het gevolg: een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (de GI van dextrose is namelijk gelijk aan die van witte suiker, namelijk 100). Ook is er water, aardappelzetmeel en zout aan de rookworst toegevoegd om de houdbaarheid van het product te garanderen én om te voldoen aan de wettelijke eisen.

Door het product met 30% vet te verminderen, voldoet het product namelijk niet meer aan de wettelijke eisen en dus moeten er stoffen worden toegevoegd om aan de wet te kunnen voldoen. Door het toevoegen van aardappelzetmeel stijgt het koolhydratengehalte in het product en zout doet het natriumgehalte van het product stijgen (natrium verhoogt de bloeddruk!). Dan de E-nummers in de worst: E451, E452, E300 en E250. Als ik mijn boekje “Wat zit er in uw eten?” erbij pak zie ik dat E451 en E452 synthetische emulgatoren, stabilisatoren en/of zuurregelaren zijn, gemaakt uit fosfaatzouten. Deze additieven dienen (i.v.m. hyperactiviteit, verminderde opname van mineralen en darmstoornissen) echt vermeden te worden. Nog een E-nummer dat je echt dient te vermijden is E250 (vooral kinderen!).

Het is een chemisch conserveermiddel dat, vermengd met keukenzout, in de maag wordt omgezet tot nitrosamine. Risico’s: hyperactiviteit, astma, slapeloosheid, lage bloeddruk en omdat het een wisselwerking heeft met andere additieven kan het erg giftig en kankerverwekkend worden!!

Tot slot E300. Dit is een antioxidant (of voedingszuur) en vitamine C van synthetische of natuurlijk afkomst dat, als het in te grote hoeveelheden wordt ingenomen, tot diarree en vorming van nierstenen kan leiden. Dit E-nummer kan dus met mate gegeten worden maar let wel op, het komt in vele voedingsmiddelen voor dus je eet er gemakkelijk teveel van!

Nee dank u, de rookworst (en de gewone aardappel) laat ik voor wat het is en met mijn ingrediënten kan ik mijn boerenkool stamppot met recht een super gezonde maaltijd noemen. Eet smakelijk!

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 gr boerenkool, voorgesneden
  • 600 gr zoete aardappelen
  • 3 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 ml rijst- of amandelmelk (ongezoet!)
  • olijf- of kokosolie
  • peper
  • 1 á 2 bakjes cherry tomaatjes (in vieren gesneden)
  • zakje pijnboompitjes (60 gr)

Hoe maak je het? (bereidingstijd 25 min)

  • schil en snij de zoete aardappelen en stoom of kook in ongeveer 8 gaar
  • snij de sjalotjes en knoflook fijn
  • verhit wat olijf- of kokosolie in een wokpan en voeg de sjalotjes en knoflook toe
  • laat de sjalotjes en knoflook op laag vuur fruiten en voeg vervolgens de boerenkool toe
  • roerbak de boerenkool een paar min op hoog vuur
  • voeg af en toe een lepel (aardappel)kookvocht toe (dan stoom je de boerenkool een beetje)
  • giet de aardappelen af en stamp met de melk fijn
  • voeg de boerenkool toe en breng op smaak met wat peper
  • serveer met de cherry tomaatjes en pijnboompitjes

Dit recept is gemaakt door Dayenne van dayennefoodblog.com – een van onze vaste bloggers.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Roergebakken boerenkool met zoete aardappel en ei
    Roergebakken boerenkool met zoete aardappel en ei
  • Pannenkoek Boerenkool
    Pannenkoek Boerenkool
  • Boerenkoolstampot zonder aardappels
    Boerenkoolstampot zonder aardappels
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Dayenne Bos

Blogger op dayenne foodblog
Mijn naam is Dayenne Bos en onder het motto “het hele gezin suiker- en tarwevrij!” probeer ik elke ochtend, middag en avond iets gezond, verantwoords maar vooral ook iets lekkers op tafel te zetten. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken.
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)

  • Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
  • Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
  • Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: aardappelen, Boerenkool, gastblog, GLI, varkensvlees, vegetarisch

Lees Interacties

Reacties

  1. Nahpets zegt

    7 oktober 2017 om 16:50

    Ooit al eens geprobeerd met havermelk?

    Beantwoorden
  2. Dat Nguyen zegt

    26 augustus 2017 om 18:56

    Lekker! Eenvoudig te maken!

    Beantwoorden
  3. Mieke Kolder zegt

    18 oktober 2015 om 19:02

    Ik vond de basis heerlijk, de gebakken boerenkool met de zoete aardappels.
    In plaats van cherry tomaatjes en pijnboompitjes er overheen heb ik zongedroogde tomaatjes in stukjes en gesnipperde augurkjes er door gedaan, wat heel goed uitpakte.
    Absoluut voor herhaling vatbaar.
    Mieke

    Beantwoorden
    • Vanessa zegt

      21 oktober 2015 om 18:43

      Dank voor je compliment! Ik geef het aan Dayenne door.

      Beantwoorden
    • Martijn zegt

      13 oktober 2019 om 18:05

      Een paar minuten koken of bakken is echt niet genoeg voor boerenkool. De verpakking zegt 10 tot 12 minuten roerbakken.
      We aten nu half rauwe boerenkool, dat is echt niet lekker.

      Beantwoorden
  4. Mark zegt

    19 februari 2015 om 10:29

    Heerlijk. Ik had niet voldoende boerenkool in huis, dus heb wat paksoi toegevoegd; maakte de stamppot zo mogelijk nòg zoeter.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Gezond recept: Hoe maak je zelf een glutenvrij pompoenbrood?
  • Langer leven zonder stress: 9 tips voor minder stress!
  • Geen zin meer in seks met partner. Wat kun je doen?
  • Wat wij hebben geleerd over melanoomkanker
  • Welke voeding helpt tegen een opgeblazen gevoel?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven