Stress kan verschillende fysieke en emotionele effecten hebben, en een van de manieren waarop stress zich kan uiten is in de kaken. Stress kan de spieren in het kaakgebied aanspannen en leiden tot verschillende symptomen en gevolgen.
Sommige mensen denken dat ze prima kunnen ontspannen. Ze richten zich daarbij op hun lichaam, met name de armen en benen en de ademhaling.
Echter, stress zet zich ook vaak vast in je kaken. Soms zelfs alleen ’s nachts! Je denkt dat je ontspannen bent, maar toch is er stress die zich op een bepaalde manier uit. Hierdoor werkt de stress in je slaap gewoon door.
In dit artikel kijken we naar die vaak verborgen stress en spanning die zich in je kaken vastzet.
Op welke manieren kan stress in je kaken problemen veroorzaken?
1. Tandenknarsen (bruxisme)
Stress kan ervoor zorgen dat mensen onbewust hun tanden op elkaar klemmen en knarsen, vooral ’s nachts tijdens het slapen. Dit kan leiden tot slijtage van het tandglazuur, gevoelige tanden, kaakpijn en spierspanning in het kaakgebied. Het klemmen van de kiezen op elkaar kan zelfs met flinke kracht gepaard gaan, waardoor er een scheur in een kies kan ontstaan. Soms heb je zelf geen last, maar constateert de tandarts beginnende schade.
2. Kaakpijn en TMJ-stoornis
TMJ (temporomandibulaire gewricht) is het gewricht dat je onderkaak met je schedel verbindt. Stress kan leiden tot het overmatig aanspannen van de kauwspieren, wat kan resulteren in pijn, stijfheid en beperkte beweging van de kaak. Dit wordt ook wel temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ-stoornis) genoemd.
3. Hoofdpijn
Door de spanning in de kaken kan ook hoofdpijn ontstaan. De pijn kan zich verspreiden naar de slapen, het voorhoofd en de nek.
4. Gezichts- en oorpijn
De spierspanning in de kaak kan zich verspreiden naar andere delen van het gezicht en zelfs naar de oren. Dit kan leiden tot pijn, oorpijn, oorsuizen (tinnitus) en duizeligheid.
5. Kaakontwrichting
Bij ernstige stress en spanning kan het kaakgewricht uit de kom raken, wat leidt tot acute kaakpijn en een beperkte beweging van de kaak. Dit vereist meestal medische hulp om de kaak weer in de juiste positie te brengen.
Tips om je kaken te laten ontspannen
Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om kaakspanning te voorkomen en je kaak te ontspannen. Hier zijn enkele suggesties:
1. Oorzaken van stress aanpakken
Aangezien stress een belangrijke oorzaak is van kaakspanning, is het belangrijk om stress te verminderen. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar toch is het goed om je bewust te zijn wat stress met je doet en of je dat kunt reguleren.
Lees ook: slaapproblemen door stress
2. Kaken verwarmen
Breng warmte aan op het kaakgebied door een warm kompres of een warme handdoek te gebruiken. Dit kan helpen de spieren te ontspannen.
3. Vermijd kauwen op hard voedsel en kauwgom
Het overmatig kauwen op hard voedsel of kauwgom kan de kaakspieren extra belasten. Probeer zacht voedsel te eten en vermijd in ieder geval het kauwen op kauwgom.
4. Doe ontspanningsoefeningen voor de kaak
Probeer regelmatig ontspanningsoefeningen voor de kaakspieren uit te voeren. Dit kan bestaan uit zachte massage van de kaakspieren met je vingertoppen in cirkelvormige bewegingen, zachte strekoefeningen van de kaak door je mond te openen en te sluiten, en het voorzichtig opzij bewegen van de kaak. Steek meerdere keren per dag je tong uit (wacht op het juiste moment 😉) en maak kauwbewegingen zonder eten in je mond.
Daarnaast kun je ademhalingsoefeningen doen, waarbij je inademt door je neus en uitademt door je mond.
5. Vermijd kaakspanning overdag
Wees je bewust van eventuele kaakspanning gedurende de dag en probeer je kaak en gezichtsspieren te ontspannen. Houd je tanden niet op elkaar geklemd en ontspan je kaken door je tong zachtjes tegen je gehemelte te laten rusten.
6. Ontspan je gezicht als je gaat slapen
Als je in je bed ligt, wees je dan bewust van je gezicht. Houd je onbewust nog steeds je gezicht in een bepaalde stand of grimas? Laat alles los, merk direct het verschil. Herhaal dat steeds opnieuw, want als je hier eenmaal last van hebt, dan zal je snel je gezicht en kaken weer vastzetten onder spanning. Het kan een gewoonte worden.
Een goedkope oplossing voor ’s nachts kan een bitje zijn die klemmen en knarsen van je tanden voorkomt.
Hier kun je zo’n bitje kopen.
7. Raadpleeg een professional
Als de kaakspanning aanhoudt of ernstige klachten veroorzaakt, is het raadzaam om een tandarts of een arts te raadplegen die gespecialiseerd is in kaakstoornissen. Zij kunnen een diagnose stellen en mogelijke behandelingsopties aanbevelen, zoals kaakfysiotherapie, het dragen van een nachtbeugel om tandenknarsen te voorkomen of andere passende maatregelen.
Het is altijd belangrijk om een professionele medische opinie te zoeken als je aanhoudende kaakklachten ervaart, zodat een juiste diagnose en behandeling kunnen worden gesteld op basis van jouw specifieke situatie.
Niet altijd is stress de oorzaak bij kaakproblemen!
Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van kaakstress niet alleen worden veroorzaakt door stress. Andere factoren, zoals tandheelkundige problemen, slaapstoornissen of andere medische aandoeningen, kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken. Als je last hebt van aanhoudende kaakklachten, is het raadzaam om een tandarts of een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.
Betrouwbare bronnen over kaakproblemen en stress:
- https://www.isala.nl/patientenfolders/5405-kaakgewrichtsklachten/
- https://www.tandarts.nl/mondzorg/aandoeningen/kaakgewricht-pijn-tmd
- https://defysiotherapeut.com/gespecialiseerde-fysiotherapie/orofaciaal-fysiotherapeut/
- https://www.vraagdetandarts.nl/patienten/stress-in-de-mond/
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter