Dat suiker niet verslavend is, is onder andere gebleken uit een onderzoek waar Han de Jong van de Universiteit Utrecht zijn beroep op doet. Hij promoveert vandaag op een onderzoek over eetverslaving.
Veel mensen denken vandaag de dag dat suiker onze hersenen blijvend verandert, dat is alleen niet zo! Maar hoe zit het dan precies met deze stof?
Als er iets bestaat als een voedselverslaving, dan zou het suiker moeten zijn. Het eten van suiker zorgt er namelijk voor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die een belangrijke rol speelt voor de motivatie om suiker te eten. Dat is de reden waarom we zo van suiker houden en er steeds meer naar verlangen.
Onderzoek over suikerverslaving
Op dat punt lijkt het eigenlijk wel op drugs. Bij drugs wil je na een tijd ook alleen maar meer en is het zelfs moeilijk om ervan af te komen (ook wel een verslaving). De Jong heeft hier een onderzoek naar gedaan. Hij heeft ratten chocolademelk laten drinken (waar natuurlijk suiker in zat!).
Vervolgens keek hij of de ratten ook nog motivatie hadden om de chocolademelk te krijgen. Dit deed hij door de ratten duizend keer op een knopje te laten drukken voordat de chocolademelk eruit kwam. Dit deden de ratten! Dit is erg logisch aangezien de suiker zorgt voor die motivatie.
Daarna keek de Jong ook nog of de ratten genoeg motivatie hadden om voor de chocolademelk te gaan als ze in plaats van duizend keer op het knopje drukken stroomschokken toegediend kregen. Deze keer gingen de ratten niet door het vuur! De aan cocaïne verslaafde ratten trotseerden de stroomschokken wel en deden alles om toch maar die drug te krijgen.
Nog wel eventjes goed om te vermelden is dat de ratten in het onderzoek van de Jong erg gevoelig waren. De ratten hadden voor het onderzoek een operatie ondergaan, waar een gen werd uitschakelt die als rem dient voor dopamine. De ratten reageerden zo dus extra snel op eten of drugs doordat ze ‘geen rem’ meer in hun hersenen hadden.
Verschil drugs en suiker
Na het onderzoek zie je dus een goed verschil tussen drugs en suiker. Drugs manipuleert namelijk de hersenen. Suiker doet dit niet! Doordat drugs de hersenen manipuleert, kapen ze als het ware het beloningssysteem van de hersenen. Suiker doet dit niet en zo verandert suiker de hersenen ook niet. Hieruit mag je volgens de Jong concluderen dat suiker niet verslavend is.
‘We zien heel duidelijk dat zaken als drugs, nicotine en alcohol onze hersenen echt veranderen, verslaafden tot patiënten maken eigenlijk. Suiker doet dat niet.’
Eigenlijk best wel handig om dit te weten. Veel mensen houden helaas toch niet de controle over deze stof. Veertig procent van de Nederlanders is namelijk te zwaar! Dit ligt niet alleen aan het feit dat men te veel suiker eet. Ook doordat men te weinig beweegt.
Bron: telegraaf.nl & volkskrant.nl
Fotocredits: Moyan Brenn
Laat een reactie achter