Gezond bakken, kan dat? Ja natuurlijk wel, ‘gezond’ is een relatief begrip. Het is namelijk ook heel gezond om te genieten van lekkere dingen, maar dan wel verantwoord. Dus zonder geraffineerde suikers, met volwaardige producten en bij voorkeur biologisch.
Het voordeel van zelf bakken is dat je weet wat er in het baksel gaat en je niet allerlei chemische toevoegingen eet zoals conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Er zijn talloze alternatieven voor geraffineerde suikers, zoals kokosbloemsuiker, oersuiker, honing, agavesiroop of ahornsiroop.
Ook kan je een zoete smaak krijgen door het toevoegen van dadels, abrikozen, rozijnen of banaan. Hierdoor krijg je wel een lekker zoet gebakje of koekje, maar eet je niet belastende geraffineerde suikers. Maar let op, ook van zoetmiddelen zoals dadels, honing en kokosbloemsuiker krijg je een schommeling in je glucosespiegel, dus eet ook de gezonde baksels met mate!
Hier een lekker recept voor kokoskoekjes uit het boek “Gezond bakken” van Amber Albarda. Wil je meer recepten van Amber? Onze blogger Femke heeft deze week een winactie, waarbij je het boek kan winnen! Like de pagina van Gezond met Femke, deel het bericht van de actie en maak kans op een exemplaar. Meedoen kan tot en met woensdag 23 september.
Voor de kokoskoekjes van Amber heb je nodig:
- 20 gr. amandelmeel
- 1 groot biologisch scharreleiwit
- 1/4 tl. wijsteenbakpoeder
- 45 gr. kokosbloesemsuiker
- 25 gr. sesamzaadjes
- 110 gr. kokosrasp
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 ˚C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Klop het eiwit met een mixer tot een schuimende massa. Voeg het wijnsteenbakpoeder toe en klop tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de helft van de kokosbloesemsuiker toe en mix tot de suiker is opgenomen.
Voeg de rest van de kokosbloemsuiker toe en mix door tot er stevige pieken in het eiwit ontstaan en het geheel glanst. Schep het amandelmeel, de sesamzaadjes en de kokosrasp erdoor. Leg de balletjes op de bakplaat (en plet ze als dit lukt tot koekjes, en anders hou je ze rond) Bak ze in 15-18 minuten gaar in de oven. Let op dat de makronen niet te bruin worden, want dan worden ze te knapperig.
Eet smakelijk!
Femke Elverdink
Laatste berichten van Femke Elverdink (toon alles)
- Nieuw Aziatisch kookboek: ‘Samarkand’ - 18 november 2016
- Gezond kookboek voor kinderen! Forest Feast Kookboek voor Kids - 7 oktober 2016
- Salade, het ultieme zomergerecht! Boekenreview - 20 juli 2016
Laat een reactie achter