We werden onlangs gebeld door de heer Turkensteen n.a.v. het artikel van Isabelle over Teff of teffmeel glutenvrij is. Leuk, zo kunnen wij onze kennis ook weer vernieuwen. Isabelle heeft een rectificatie geschreven.
De verklaring van de Universiteit van Leiden over het glutenvrij zijn van teff geldt uiteraard uitsluitend voor die soorten die onderzocht zijn.
De soorten, die wij gebruiken zijn onderzocht en werden destijds aangemerkt onder de verzamelnaam Eragrain.
Graag zet ik voor u de argumenten op een rij, zodat u uw positie kunt valideren en in staat bent verantwoord de consument te infomeren over glutenvrijheid van Teff.
- Universiteit van Leiden heeft een aantal teff-rassen onderzocht en uitgevonden dat deze volledig vrij van enige gluten zijn (middels Human T-cel reactie methode)
- Universiteit van Napoli heeft onderzoek gedaan naar Teff met behulp van spectrografie en heeft geen enkele bekend stukje genetisch code in teff aangetroffen, die bekend staat als veroorzaker van gluten intolerantie
- De familie van grassen, waarin teff voorkomt, kent van nature geen gluten (rijst, mais, sorghum, millet) en mag dus aannemen, dat in de genetische code geen gluteneiwitten voorkomen en dus ook niet in het zaad en/of plant (vergelijk het met appels of aardappels: zijn ook van nature glutenvrij)
- We testen regelmatig op gluten en zien uitsluitend ruis (score ligt tegenwoordig rond 4 tot 8 p. p.m., die waarde wordt veroorzaakt door de onnauwkeurigheid van de meetapparatuur en wat je ziet is hoogstwaarschijnlijk ruis)
Zoals alles wat glutenvrij moet zijn: uitermate belangrijk is om tijdens de voortbrenging (van gewas tot en met consumentenproduct) te voorkomen dat er gluten in het product komen. Bijvoorbeeld door glutenhoudende graankorrels tijdens het oogsten of gluten, die achter zijn gebleven bij het malen en dergelijke.
Zeven van teff
Teff wordt verwerkt op zeven van iets meer dan 1 mm (teff is het kleinste graan van de wereld en gaat door die zeven heen). Daardoor blijven alle glutenbevattende granen, zelfs gebroken korrels, achter op de zeef. Dat is het grote voordeel van teff t.o.v. mais, boekweit of rijst.
Daarnaast wordt teffmeel gemalen op volledig glutenvrije installaties, ver van een plek waar gluten worden gemalen. Met glutenvrij verpakkingsmachines. Heel belangrijk dus!
Ps: wist je dat de schaatsers bij de laatste Olympische Spelen teff als geheime ‘doping’ hebben gebruikt? Hadden die Noren dus toch gelijk dat die Nederlanders middeltjes slikten, alleen staat Teff niet op de dopinglijst!
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Harrie zegt
Isabelle, leuk bericht! We gebruiken elka dag Teff in onze ochtendmix. We leven winters in Denia Spanje waar ik ongemalen Teff kan kopen. Moet Teff gemalen worden om het rauw te eten of is 10 minuten in heet water voldoende om het verteerbaar te maken
Gezonde groeten,
Harrie
Zie: Harriecrijns. Jouwweb.nl
Gezond oud worden.