We weten allemaal dat het voor een gezond voedingspatroon belangrijk is om zoveel mogelijk verse maaltijden te bereiden. Maar zelf koken is niet alleen gezonder, het is ook veel lekkerder dan een snelle fastfood maaltijd tussendoor. Vaak zijn slechts een paar verschillende soorten kruiden voldoende om de dagelijkse lunch tot een culinair hoogtepunt te maken. In plaats van kant-en-klare mengsels met een hoog zoutgehalte en kunstmatige toevoegingen, kun je gebruik maken van verse kruiden die je voor je klaar staan in de keuken.
Deze kunnen gemakkelijk worden gekweekt op het balkon of bij het raam, vooral in de zomer. In een gratis e-boek kun je lezen hoe dit werkt en wat je daarvoor nodig hebt. Als voorproefje hebben we een kleine ABC van de meest populaire kruidenplanten samengesteld.
Basilicum
In de Italiaanse keuken is het kruid met zijn fluweelzachte, donkergroene bladeren een must voor elke gelegenheid. Basilicum ontwikkelt zijn volle aroma vooral in tomatengerechten, bijvoorbeeld in een klassieke Caprese salade. Samen met pijnboompitten, olijfolie en knoflook is het gemakkelijk om een zelfgemaakte pesto op tafel te toveren.
Bieslook
Bieslook is dankzij de uienachtige smaak geschikt voor eiergerechten, salades met romige dressing of kruidenkwark. Hoe fijner je de stengels snijdt, hoe beter hun aroma zich zal ontvouwen. Omdat het kruid gevoelig reageert op hoge temperaturen, moet je het alleen aan het einde van warme gerechten toevoegen.
Dille
Dille wordt vaak ook wel “komkommerkruid” genoemd. Maar naast dat het bijzonder goed bruikbaar is in salades, past het kruid ook uitstekend bij aardappelen of vis. Als medicinale plant helpt dille ook om krampen te verlichten en de spijsvertering op een natuurlijke manier te stimuleren.
Marjolein
Marjolein, oftewel majoraan, is een van de standaard specerijen in de Europese keuken. Het blijkt een bijzonder onderhoudsvriendelijke plant te zijn. Daarnaast geeft het met zijn kruidige aroma stevige gerechten met worst, vlees of eieren de nodige kick.
Oregano
Net als basilicum is oregano een van de basis ingrediënten van de Italiaanse keuken. Vooral pizza’s of pastasauzen krijgen met deze specerij hun “authentieke” smaak. Tip: veel kruiden verliezen hun aroma wanneer ze gedroogd worden, maar bij oregano wordt het zelfs versterkt.
Peterselie
De klassieker onder de keukenkruiden komt zowel in gladde als gekrulde vorm voor, de gladde variant kenmerkt zich door een sterker aroma. Naast de bladeren kun je ook genieten van de wortel van de peterselie als plantaardig bijgerecht.
Rozemarijn
Het naaldachtige kruid met een intens kruidige, licht harsachtige noot heeft zich ontwikkeld tot een integraal onderdeel van de mediterrane keuken. Vooral wanneer het snel moet gaan, kan in een mum van tijd een lekker en bevredigend bijgerecht worden bereid: Snijd de aardappelen in dunne plakjes, meng ze met de rozemarijn en wat olijfolie en bak ze in de oven in ongeveer 50 minuten goudbruin in de oven – klaar!
Tijm
Het allround talent onder de specerijen verfijnt een verscheidenheid aan gerechten. Of het nu gaat om vlees, aardappelen of groenten, met tijm heb je bijna altijd gelijk. Het kruid met de unieke kruidige noot heeft zich ook bewezen als medicinale plant. Tijm gaat niet alleen ontstekingen en krampen tegen, maar versterkt ook het immuunsysteem.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter