Vergeten groente zijn heel populair. Het zijn vaak groente die je eenvoudig in de oven kunt klaar maken. Dit recept heeft de vergeten groente aangevuld met linzen, zodat je een volledige goed vullende maaltijd hebt.
Ingrediënten
- 4 stuks ‘vergeten’ groenten (bietjes, rettich, koolrabi, knolselderij, wortel, zoete aardappel)
- 300 gram groene linzen
- 4 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 1 kop olijfolie
- 1 kop pompoenpittenolie
- 2 koppen rode wijn
- zout, peper
Bereiding
Verwarm de oven/grill voor op 250 graden. Snijd de groenten in kleine stukjes en meng ze door elkaar op een ingevette bakplaat.
Maak een dressing van gelijke delen olijfolie en pompoenpittenolie, zout, peper, 1 teen knoflook en 2 sjalotjes. Giet dit over de groenten heen en zet het geheel onder de grill in de oven (250 graden).
Om het goed gaar te krijgen moet je het ruim een uur in de oven zetten. Tijdens het grillen is het van belang dat je de groenten af en toe husselt en in de gaten houdt of ze niet te zwart worden.
Ondertussen kun je beginnen met het bereiden van de linzen. Snijd een uitje en wat knoflook in kleine stukjes en bak dit in olie tot ze glazig zijn. Doe dan de linzen erbij. Bak ook deze even aan, tot ze er een beetje glazig uitzien.
Giet de rode wijn er in 2 fases bij. Wacht tot de linzen het eerste deel van de rode wijn hebben opgenomen en doe de rest van de wijn er bij.
Als alle wijn is opgenomen, doe je de groentebouillon er bij. Blijf regelmatig roeren. Na ongeveer 45 minuten zijn de linzen klaar. Proef af en toe of de linzen al gaar zijn of niet (dit hangt af van het merk).
Haal de groenten uit de oven als ze zwarte puntjes krijgen. Serveer de linzen op een bord met daarover de gegrilde groenten.
Eet smakelijk
Dit recept komt uit Natuurlijk! Eten! het kookboek van Irene van Gent met 50 Simpele, Snelle en Smaakvolle recepten met ingrediënten uit de streek en het seizoen.
Irene van Gent
Laatste berichten van Irene van Gent (toon alles)
- Tomatentaart - 28 oktober 2015
- Bloemkoolsoep - 13 oktober 2015
- Hartige taart met witlof en spinazie - 5 oktober 2015
Marieke zegt
Aarrggghhh, aan het begin van de tweede zin moet Maar staan, niet Master….
Marieke zegt
Hoi hoi, ik wil dit binnenkort eens gaan proberen, heb namelijk een rettich gekocht, en dan lijkt dit een erg lekker recept. Master, lees ik er overheen, of staat er niet hoeveel bouillon erbij moet?
Bedankt vast!
Vanessa zegt
Hallo Marieke
Inderdaad staat dat er niet bij. Ik denk dat 2 liter bouillon meer dan genoeg is. Zet het geheel onder bouillon als je het afmaakt. Hoe meer bouillon, hoe dunner de soep. Een beetje vrijheid van de kok 😉
Eet smakelijk,
Vanessa