Heb jij last van hooikoorts of een pollenallergie, vooral in het voorjaar of de zomer? Dan weet je hoe vervelend het is: niesbuien, een verstopte neus, jeukende ogen en vermoeidheid. Medicatie helpt vaak, maar wist je dat ook voeding een rol kan spelen in hoe heftig jouw klachten zijn?
Er is geen wonderdieet dat hooikoorts geneest, maar bepaalde voedingsmiddelen kunnen je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsreacties helpen temperen. In deze blog lees je welke voeding je kunt toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon – en welke je misschien beter (tijdelijk) kunt vermijden.
Wat gebeurt er in je lichaam bij hooikoorts?
Bij hooikoorts reageert je immuunsysteem overdreven op pollen in de lucht. Je lichaam ziet pollen als indringers en maakt onder andere histamine aan, een stof die zorgt voor jeuk, tranende ogen, niezen en een loopneus. Door voeding te kiezen die ontstekingsremmend werkt of de histamine-reactie afzwakt, kun je je klachten mogelijk verminderen.
Voeding die kan helpen bij hooikoorts
Deze voedingsmiddelen kunnen je op natuurlijke wijze ondersteunen tijdens het pollenseizoen:
- Rode ui, appels en broccoli: rijk aan quercetine, een antioxidant met antihistamine-achtige werking.
- Citrusfruit, kiwi, paprika: vol vitamine C, die je lichaam helpt bij het afbreken van histamine.
- Vette vis zoals zalm en makreel: bron van omega-3 vetzuren, die ontstekingen kunnen remmen.
- Knoflook en kurkuma: natuurlijke ontstekingsremmers met gunstige effecten op je immuunsysteem.
- Gefermenteerde voeding zoals kefir of yoghurt: rijk aan probiotica, die je darmflora kunnen versterken.
- Rauwe honing: bevat veel antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en reguleert het immuunsysteem
Sowieso is het verhogen van plantaardige voeding in je eetpatroon een hele goede stap. Dat geldt voor iedereen, maar zeker ook als je hooikoorts hebt.
Let op: sommige mensen met hooikoorts zijn gevoelig voor histaminerijke voeding. Denk aan oude kaas, alcohol, en… zuurkool. Hoewel gefermenteerde producten goed kunnen zijn voor je darmen, bevatten ze ook histamine. Probeer dus uit wat voor jou werkt. Als je merkt dat je klachten erger worden na het eten van zuurkool, kies dan liever voor een mild probioticum zoals kefir of probiotische supplementen.
Welke voeding kun je beter vermijden bij hooikoorts?
- Alcohol – bevordert histaminevrijgave en belast je lever, die juist histamine moet afbreken.
- Suikerrijke snacks en bewerkte voeding – kunnen ontstekingen in het lichaam aanwakkeren.
- Rood vlees en oude kazen – bevatten veel histamine of bevorderen de aanmaak ervan.
- Zuivelproducten – bij sommigen verergeren deze slijmvorming en allergische reacties.
Extra tips bij hooikoorts en voeding
- Drink voldoende water om je slijmvliezen vochtig en pollenresistent te houden.
- Was fruit en groenten goed om stuifmeelresten te verwijderen.
- Eet op vaste tijden om je lichaam in balans te houden.
- Ondersteun je stressniveau – stress verergert allergische reacties.
Fruit staat bekend als gezond, maar bij hooikoorts ligt het soms net iets genuanceerder. Sommige soorten fruit, zoals appels, kersen, perziken en kiwi, kunnen namelijk klachten geven bij mensen die last hebben van een zogenoemd kruisreactie. Dit komt vooral voor bij mensen die allergisch zijn voor berkenpollen. Het immuunsysteem verwart de eiwitten in het fruit met die van pollen, waardoor je na het eten van een appel bijvoorbeeld jeuk in je mond of keel kunt krijgen. Dit heet het oraal allergie syndroom (OAS).
Niet iedereen met hooikoorts ervaart dit, en het verschilt per persoon en per fruitsoort. Daarbij geldt: hoe verser en rauwer het fruit, hoe groter de kans op een reactie. Gekookte of gebakken appels veroorzaken meestal geen klachten, omdat de allergene eiwitten bij verhitting worden afgebroken. Denk bijvoorbeeld aan appelmoes of warme appelcompote – die worden meestal wél goed verdragen.
Het is goed om te weten dat appels (als je ze verdraagt) ook quercetine bevatten, een stof die juist gunstig is bij hooikoorts omdat het histamine-activiteit kan remmen. Of fruit jou helpt of juist klachten geeft, hangt dus af van je persoonlijke gevoeligheid. Luister goed naar je lichaam en experimenteer voorzichtig met wat voor jou werkt.
Je darmen en hooikoorts: hoe hangen die samen?
Wat veel mensen niet weten, is dat je darmen en immuunsysteem sterk met elkaar verbonden zijn. Ongeveer 70% van je afweersysteem bevindt zich in en rond je darmen. Een gezonde darmflora kan bijdragen aan een evenwichtige afweerreactie en dus ook invloed hebben op allergieën zoals hooikoorts.
Wanneer je darmflora uit balans is, bijvoorbeeld door stress, medicijngebruik, een vezelarm dieet of bewerkte voeding, kan dat leiden tot overgevoelige immuunreacties. Door goed voor je darmen te zorgen, ondersteun je dus ook je algehele immuunsysteem.
Voeding die je darmgezondheid ondersteunt:
- Prebiotische vezels: uit groenten zoals knolselderij, pastinaak, prei, ui en asperges. Deze vezels voeden de goede bacteriën in je darmen.
- Probiotica: in gefermenteerde voeding zoals kefir, yoghurt, kimchi of tempeh. Let wel op bij histaminegevoeligheid: sommige van deze producten kunnen klachten uitlokken. Begin klein en observeer goed hoe je lichaam reageert.
- Volkorenproducten: zoals haver, gerst en volkorenrijst, bevatten vezels die bijdragen aan een gezonde stoelgang.
- Rust en regelmaat: niet per se voeding, maar wel essentieel. Kauw goed, eet op vaste tijden en neem de tijd voor je maaltijd.
Onderzoekers zien steeds meer aanwijzingen dat bepaalde probiotica, zoals Lactobacillus rhamnosus of Bifidobacterium, kunnen helpen bij het verminderen van hooikoortsklachten. Deze bacteriën versterken de darmbarrière en helpen het immuunsysteem beter in balans te houden. Overweeg dus ook probiotische supplementen als aanvulling, zeker als je gevoelig bent voor histamine uit voeding.
Kijk wat werkt voor jóu
Er is geen one-size-fits-all aanpak bij hooikoorts. Wat voor de één verlichting geeft, kan bij de ander juist klachten oproepen. Houd bij wat je eet, hoe je je voelt en probeer op basis daarvan bewuste keuzes te maken. Een voedingsdagboek kan hierbij helpen. Door stap voor stap uit te vinden wat werkt voor jouw lichaam, kun je hooikoorts mogelijk een stuk draaglijker maken en weer meer genieten van het seizoen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Leuke HIIT training voor 60-plussers voor een gezond lijf - 24 april 2025
- Genieten van een heerlijk en gezond havermout ontbijt - 22 april 2025
- Voeding en hooikoorts, wat is juist goed om te eten en wat niet? - 13 april 2025
Laat een reactie achter