Sinds ik in Denemarken woonachtig ben, verbaas ik mezelf erover hoe er met voedselverspilling word omgegaan. De meeste supermarkten hebben hele hoge kortingen (tot wel 80%) in de laatste uren van de openingstijd en geven het eten vaak ook gratis weg na sluitingstijd, om het bederf tegen te gaan. Ook wordt er actief advies en voorlichting gegeven aan de klanten.
Op scholen wordt er sinds 2013 zelfs tijd besteed aan lessen tegen voedselverspilling, zodat de ouders van de toekomst al van jongs af aan leren dat voedsel niet vanzelfsprekend is.
De kinderen op scholen worden regelmatig eens meegenomen naar telers en boeren, zodat ze kunnen zien waar het voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Dit is voor kinderen vaak erg leuk en tevens erg leerzaam.
Biologische voeding
Tegelijkertijd loopt Denemarken ver voor op het gebied van biologisch voedsel en hebben vele supermarkten al bijna alles al biologisch. De ‘niet’ biologische producten verdwijnen al vrij vlot uit de schappen. Dit komt omdat de Deense bevolking dit tegenwoordig al zo goed als eist van een supermarkt.
Door alle campagnes over voedselverspilling en biologisch voedsel, nemen Denen geen genoegen meer met ‘niet-biologische’ producten, ongeacht de prijs. Dit is heel slim aangepakt, door in de marketing alle biologische producten als ‘luxe’ aan te prijzen. Mensen houden van luxe dingen en zodoende was de trend daar in no time.
Handige app voor last minute eten
Hetgeen me nog het meest opviel en verrassend genoeg ook nog werkt, is een nieuwe app genaamd: ‘ToGoodToGo’ Met deze app kunnen restaurants en supermarkten etenswaren invoeren, die diezelfde dag of de volgende dag over datum gaan.
Gebruikers van de app, kunnen met een mobiele betaling van 20 kronen of 40 kronen, naar de supermarkt komen om hun mandje te vullen met alles waar ze belangstelling bij hebben. Hierdoor gaat er vele malen minder eten verloren, en hebben ook de mensen die minder te besteden hebben altijd goed voedsel op tafel, voor minder geld.
Nederland kan hier veel van leren!
We gooien nog elke dag tonnen voedsel weg, en die ene banaan die de volgende dag over datum gaat doen we ook geen moeite voor. Dit kan en moet anders, zou je denken. Waarom doen we het niet zoals de Denen het doen?
Simpele online voorlichting door supermarkten gedeeld via social media en een app op je telefoon kunnen voor een grote impact zorgen. Alleen in Denemarken is hierdoor tussen 2010 en 2015 de voedselverspilling gedaald met 25%. Dat is een erg groot getal, gezien de minimale investering die hiervoor nodig bleek. En dit daalt ieder jaar meer en meer.
Tegelijkertijd met de voorlichting voor minder voedselverspilling, kozen meer mensen voor biologische producten. Biologische producten hebben een soort ‘trigger’ op mensen, om beter met het gekochte voedsel om te gaan. Een biologische aardappel, wordt vaak toch als iets specialer gezien, dan een ‘normale’ aardappel. (De luxe trigger)
Hierdoor kan een campagne tegen voedselverspilling een win-win situatie opleveren voor de promotie van biologisch voedsel.
Nu zou je denken, Kerst komt eraan, die Denen zullen ook vast wel veel Kerst voedsel weggooien? Nee, zelfs met kerst gaat het besparen gewoon door en zal je ook in de supermarkten en bij mensen thuis dezelfde cultuur zien. Afprijzingen en het delen van eten met elkaar, om zo efficiënt mogelijk te zijn. Het is allemaal niet zo moeilijk…
Er rest nog maar één ding te zeggen.. Nederland, wanneer word je wakker?
Dit inspirerende artikel kregen wij toegestuurd door Jelmer Jetten, Gek van gezond leven en werkzaam bij Trendhim. Wij zijn tegen voedselverspilling op de werkvloer.
Weer wat geleerd uit Denemarken. Vorig jaar al een hoop uit het boek Hygge.
Bron voor verklaren daling voedselverspilling tussen 2010-2015: http://www.dr.dk/nyheder/indland/dansk-forbedring-i-madspild-imponerer-i-usa
(de Deense NOS)
Laat een reactie achter