Vaak gaat afvallen niet goed als je weinig zelfvertrouwen hebt. Je begint enthousiast en daarna krijg je toch gedachtes als:
- Het gaat me toch niet lukken, dan kan ik beter meteen stoppen.
- Ik weet niet hoe ik er mee om moet gaan tijdens dat etentje, dus het heeft geen zin.
- Ik zie andere mensen allemaal lekkere dingen eten die ik niet mag, dat is niet eerlijk.
- Ik ben moe, wat kan mij het ook schelen, ik neem gewoon die koek.
- Ze vinden mij toch al een looser omdat ik te zwaar ben, dan zal ik ook wel een slappeling zijn…
- Ik heb vandaag toch drop genomen, zie je, ik kan dit niet.
Herken je dit? Misschien goed om eens wat meer in jezelf te gaan geloven! Maar hoe doe je dat?
Meer zelfvertrouwen helpt bij afvallen!
Dat klinkt logisch, maar hoe doe je dat dan?
Het gaat met name om je zelfbeeld en eigenwaarde. Als je veel eigenwaarde hebt, ben je veel meer bereid om goed voor jezelf te zorgen. Want je gunt jezelf een gezond lichaam.
Meer zelfvertrouwen bij het afvallen helpt, als je hier steeds aan denkt:
- Je weet dat perfectie niet bestaat, maar je vindt het wel fijn en goed voor je gezondheid als je wat afvalt.
- Succes en een doel bereiken, gaat bijna altijd gepaard met “pijn”. Je moet iets doen, wat je misschien niet het leukste vindt. Denk ook aan het doen van een studie, dan zit je op zondagmiddag te studeren, terwijl anderen lekker kunnen Netflixen of met vrienden hebben afgesproken. Of denk aan een topsporter die altijd maar moet trainen en nauwelijks een sociaal leven heeft. We zien vaak alleen het succes maar niet de moeite die men er voor doet. Hetzelfde geldt voor het halen van een bepaald gewicht.
- Heb je al een leuk concert of uitstapje op de agenda staan over ongeveer een half jaar? Bedenk dan eens hoe je eruit ziet als je daar bent en 10, 15, 20 kilo minder weegt? Kun je dat beeld steeds herhalen? Visualiseer het als je naar bed gaat, en als je weer op staat.
- Hulp zoeken bij afvallen is niet falen, maar juist een krachtige daad. Lukt het je maar niet om een gezond eetpatroon op te pakken? Zoek dan eens een diëtist, voedingsdeskundige of volg een online programma, zoals Lifesum of Jasper Alblas.
- Voel je niet slecht als je niet precies een dieet volgt. Als je wel de intentie snapt en je in grote lijnen aan je nieuwe eetpatroon houdt, dan maakt het niet uit dat je het dieet niet exact volgt. Het helpt je juist om je nieuwe eetpatroon blijvend vol te houden!
- Iedereen heeft goede en slechte gewoontes. De mensen die moeiteloos slank lijken te zijn, worstelen ongetwijfeld met andere zaken die ze willen aanpakken en hen veel moeite kosten.
- Straf jezelf niet door je alles te ontzeggen. Gun jezelf af en toe iets dat je echt heel erg lekker vindt. Geniet er van en pak verder je gezonde eetpatroon weer op.
- Zoek online op lekkere, gezonde recepten. Ook op Pinterest kun je een bord aanmaken met alles wat jij lekker vindt. Op Insta kun je bepaalde gezonde voedingsmiddelen gaan volgen (hashtag) en zo allerlei goede inspiratie opdoen.
- Bedenk dat je even door de zure appel heen moet. Het is niet anders. De eerste twee weken zijn het moeilijkste om vol te houden. Zeker vanaf dag 3 of 4. Maar na twee weken merk je al resultaten. Niet alleen aan je gewicht, maar je zult meer energie hebben en aan je gezicht zie je het vaak ook heel snel.
Andere factoren die het je niet makkelijker maken als je wilt afvallen:
Als je chronisch ziek bent, of snel moe, dan is het lastig om altijd maar stevig in je schoenen te staan. Je bent eerder geneigd om naar snelle voeding te grijpen die je een soort troost biedt. Meestal is dat geen appel… Ook als je niet goed in je vel zit, of er is veel verdriet, kan het zijn dat je jezelf voedt met troostvoeding en je zelfvertrouwen minder is.
Helaas ontstaat er dan vaak een negatief sneeuwbaleffect. Door de snacks voel je je nog slechter en vermoeider en ga je nog meer vullen met suikerrijk of vetrijke voeding. Als troost.
Je bent je vaak niet zo bewust van dit patroon. Het zijn heel vaak onbewuste handelingen. Je hebt al iets in je mond voor je er eigenlijk over nagedacht hebt. Om patronen te doorbreken moet je niet alleen je eetgewoontes aanpassen, maar ook bepaalde activiteiten. Ben je moe en wil je Netflixen? En is dit een moment dat je de chips pakt? Misschien kan je nu tijdens het Netflixen eens wat gaan breien, haken of tekenen? Je gaat iets doen, waardoor je niet tegelijkertijd kunt eten.
Weet je dat lekkere trek ook verdwijnt als je in beweging komt? Ga even wandelen, strijken of wat opruimen. In plaats van slecht, voel je je daarna juist trots omdat je veel meer hebt gedaan dan op de bank zitten met chips. Daarna mag je best nog iets lekkers. Denk aan komkommer met Slankie. Of een zoetzure augurk. Of appel met kaneel uit de oven.
Nog een paar belangrijke tips als je wilt afvallen:
- Zorg dat de maaltijden voedzaam zijn, dus met veel gezonde voedingsstoffen. Dat is goed voor je lichaam, dat is goed voor jou. Tijdens het afvallen ben je misschien geneigd om een maaltijd over te slaan, maar dan ga je dat later op de dag weer inhalen (ik ben zelf ook een slechte ochtendeter, dus ook belangrijk voor mij ;-))
- Kies geen eenzijdig dieet, maar iets dat je langer vol kunt houden. Ben je dol op brood, kies dan niet voor een koolhydraatarm dieet, maar ga gewoon minderen en gezonder eten. Een dieet als WW of Afvallen Met Nederland helpt daarbij.
- Het helpt al enorm als je geen tussendoortjes meer neemt, ook geen frisdrank of koffie met suiker en melk tussendoor. Je kunt prima afvallen als je gewoon drie goede, gezonde en voedzame maaltijden per dag neemt. Eet dan niet te weinig!
- Drink niet af en toe een slokje water, maar drink in één keer een glas water leeg. Dit vult meer en hierdoor heb je minder trek. Doe dit zo’n 8 keer per dag.
- Houd je doel voor ogen. Geen onrealistisch doel, maar wat zou het betekenen als je 10 kilo kwijt bent? Of 20? Hoe zou je dan voelen? Probeer kort-termijn-denken te vermijden (snelle verzadiging/troost) en te kiezen voor de lange-termijn (gezond gewicht, een stralende jij).
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter