Een portie vette vis zou wekelijks op je menu moeten staan. Daarmee krijg je voldoende visvetzuren binnen. Mensen die geen vis lusten of eten, kunnen kiezen voor een supplement met de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Een uitstekend alternatief is krillolie, maar wat is dat?
Krillolie is afkomstig van krill, een klein garnaalachtig diertje. Dit is een uitstekende bron van de omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Krillolie is niet alleen een rijke leverancier van omega 3 maar bevat ook de enkelvoudige onverzadigde omega 7- en omega 9-vetzuren. Daarnaast zitten in krill fosfolipiden en astaxanthine. De biologische beschikbaarheid is groot.
Krill treffen we onder andere aan in de koude oceanen rond Antarctica. De voeding van krill bestaat uit fytoplankton. De olie uit krill voor menselijke consumptie wordt direct na de vangst verkregen door koude persing. Dit komt de optimale versheid en kwaliteit van de krillolie ten goede.
Wat is zuivere krillolie?
Antarctisch krill, Euphausia superb, staat aan het begin van de voedselketen en is heel zuiver. Ben je bang voor vervuiling in vis of visoliecapsules dan kan krillolie dus een goed alternatief zijn. De krill wordt gevangen in schone wateren.
De garnaalachtige zeediertjes voeden zich met fytoplankton, dit zijn algen die onder het ijs groeien. Die voedselbron van krill is schoner dan die van visssen. Vissen in open zee kunnen vervuild zijn met zware metalen, pcb’s, microplastics en pfas en vissen in kweekbassins komen mogelijk in aanraking met antibiotica, chemicaliën en pesticiden. De meeste vissen eten niet alleen plantaardig voedsel maar ook kleine visjes, die ook weer vervuild kunnen zijn.
Er geldt een quota voor de hoeveelheid krill die mag worden gevangen. Zo blijft er genoeg over voor walvissen, zeehonden, pinguïns en vissen, ook op de lange termijn. De meeste krillolie draagt het MSC-keurmerk voor duurzame visserij. Met de krilloogst wordt geprobeerd de schade aan het leven in de zee zo beperkt mogelijk te houden.
Bij de intensieve visserij van tegenwoordig is overbevissing , bijvangst en beschadiging van de bodem een groot probleem. Krillolie is dus een duurzamere keuze dan vis of visoliesupplementen. Ongeveer een derde van de visbestanden wordt wereldwijd overbevist en niet-gecertificeerde vis wordt nog steeds verkocht.
Andere vorm
Krillolie wordt goed opgenomen door het lichaam en is overal in het lichaam werkzaam. De krill zet de ALA die wordt gehaald uit de plankton om in EPA en DHA. Vissen maken zelf geen omega 3-vetzuren. De vissen krijgen deze binnen door algen, krill en kleine visjes te eten.
In krillolie komen de vetzuren voor in fosfolipidenvorm en in visolie in triglyceridenvorm. De vetzuren EPA en DHA zijn eenvoudig en snel opneembaar. Beter dan bij normale visolie. Dat komt omdat ze niet eerst om te hoeven worden gezet voordat ze kunnen worden opgenomen door je lichaam. Door de efficiëntere opname van krillolie kan volstaan worden met een lagere dosering.
Krillolie en astaxanthine
Krillolie bevat meer antioxidanten dan visolie. Eén daarvan is astaxanthine, een stof die de bloed-hersenbarrière kan passeren. Antioxidanten beschermen lichaamscellen en weefsels tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling en Uv-straling. Antioxidanten kunnen mogelijk op termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen (bron: Voedingscentrum).
De stof astaxanthine in krillolie zorgt voor de ontstekingsremmende eigenschappen van krillolie. Dit zorgt ook voor de rode kleur van krillolie. Ook zalm, garnaal, kreeft en de flamingo hebben hun rozerode kleur te danken aan astaxanthine. Zij krijgen deze krachtige antioxidant binnen door het eten van krill.
Door de stof astaxanthine en andere antioxidanten zoals vitamine E, bètacaroteen en zink en worden de omega 3-vetten in krillolie beschermt tegen oxidatie. Het wordt dus niet ranzig (wat bij visolie kan gebeuren) en is langer houdbaar.
Waar is omega 3 goed voor?
Omega 3 heb je nodig voor veel lichaamsprocessen. Deze essentiële vetten kan je lichaam niet zelf aanmaken maar moet je halen uit voeding. DHA is goed voor de hersenen en je ogen. EPA en DHA ondersteunen je hart en je bloeddruk. Kinderen hebben essentiële vetzuren nodig voor een normale groei en ontwikkeling.
Tekorten aan omega 3
Het merendeel van de Nederlanders eet geen of veel te weinig vis. Het advies van de Gezondheidsraad is één keer per week vis te eten. Daar houdt slechts 30 procent zich aan. Ook wordt de voorkeur uitgesproken voor vette vis en de consumenten van vis kiezen hiervoor in 38 procent van de gevallen.
Lees ook: Hoe weet je of je een Omega-3 tekort hebt?
Zwangere vrouwen wordt geadviseerd twee keer per week vis te eten, één keer per week zo’n 100 gram vette vis en één keer per week magere vis. Omega 3 is goed voor de ogen en hersenen van de foetus.
Aanvulling bij tekorten
Krijg je net als de meeste mensen te weinig omega 3-vetzuren binnen door het consumeren van vis dan is een aanvulling in de vorm van voedingssupplementen niet geheel overbodig om je lichaam te voorzien van voldoende onverzadigde vetzuren.
Wil je niet kiezen voor vis of visoliecapsules dan kun je krillolie of algenolie (ook geschikt voor vegetariërs en veganisten) nemen. Krillolie is een krachtige bron van omega 3.
Bronnen:
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/174/krillolie
https://www.ivg-info.nl/voedingssupplementen/overig/krillolie/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspxSeveral
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter