In het blog van Isabelle geeft zij heel duidelijk antwoord op een vraag die ik eigenlijk al heel lang heb. Zij had ‘m ook, dus jij waarschijnlijk ook. Waarom zijn groene groente gezond?
Het belang van het eten van groene groente
Ik heb mij altijd afgevraagd waarom groene groente zo gezond zou zijn. Ik loop veel buiten met mijn twee honden en elke keer verbaast het mij dat koeien, zulke grote dieren, uitsluitend door het eten van gras kunnen leven.
Grote dieren zoals koeien of olifanten, kleinere dieren zoals eenden, leven van gras. Als je honden uitlaat gaan ze vaak gras eten. Honden weten instinctief dat zij het moeten eten, voor hun darmen maar tevens om te ontgiften.
Ik was even benieuwd of mijn honden Chlorella (extract uit groene algen met een uitgesproken grasgeur) lekker zou vinden. Ik heb het dus geprobeerd met biologisch Chlorella poeder gemengd in een klein beetje kwark. Zij zijn er dol op. Ik geef het nu een paar keer per maand voor het ontgiften van zwaar metaal (door inenting).
Waarom is veel groente (bladeren en gras) groen?
Wat zit er in gras dat zoveel voedingstof kan geven dat een groot dier hierop gezond kan leven? Gras ontstaat uit de fotosynthese van zonlicht. De groene kleur ontstaat door Chlorofyl die namelijk het groene pigment is waardoor planten en algen hun kleur krijgen.
In de chloroplasten (soort bladgroenkorreltjes) van planten en algen zit dat pigment (chlorofyl) dat op zonlicht reageert. De vraag is echter waarom deze bladgroenkorrels groen zijn. Dit heeft te maken met chlorofyl. Er zitten eigenlijk twee typen chlorofyl in groen gras, chlorofyl A en B. Chlorofyl A absorbeert de rode kleuren en chlorofyl B de blauwe kleuren. Als je rood en blauw uit wit licht haalt, dan is groen de enige kleur die overblijft en deze wordt dus teruggekaatst door de bladgroenkorrels. Hierdoor zien wij dus de groene kleur.
Deze chloroplasten helpen dus bij het opvangen van licht en het omzetten in chemische energie die nodig is voor de fotosynthese, een proces waarbij koolstofdioxide met behulp van lichtenergie en water wordt omgezet in koolhydraten (glucose) en zuurstof die de plant kan omzetten in andere stoffen om verder te kunnen groeien. Daarna stoot het gras de zuurstof weer uit.
M.a.w. zorgt chlorofyl dat de plant zonlicht kan vasthouden wat vervolgens omgezet wordt in suikers en koolhydraten waar de plant zich mee kan voeden. Door gras te eten of bladgroen te eten wordt deze lichtenergie letterlijk door dieren en mensen opgenomen!
Wat gebeurt er nog meer?
Chlorofyl zorgt ervoor dat gras maar tevens alle groene groenten licht en dus energie op kunnen vangen en dat is essentieel.
In 1975 ontdekt dr F.A Popp physicus van de universiteit van WURZBURG in Duitsland dat levende cellen (ook van voedingstof zoals gras, fruit, groente etc…) lichtdeeltjes uitstralen, de zogenaamde biofotonen (Biofotonen = leven + licht).
Tevens zag hij dat biofotonen licht opnemen en ook licht kunnen opslaan. In verdere onderzoeken werd aangetoond dat cellen o.a. via biofotonen kunnen communiceren.
Via het groene voedsel absorberen wij letterlijk deze lichtdeeltjes, die via de zon in het voedsel gekomen zijn. Beschouwd men de mens als een lichtwezen dan kan hij optimaal gevoed worden door veel groene groente te eten.
Wat merkwaardig is, is ook het feit dat in biologische voeding 2 keer meer biofotonen aanwezig zijn. Onderzoeken zijn gedaan o.a. met groente maar ook met biologische eieren, dus veel meer (voeding)energie. Biologische eieren zijn eieren die afkomstig zijn uit kippen die buiten leven en o.a. ook gras eten.
En wat dan met niet groene groente?
Ik heb me ook altijd afgevraagd hoe het zit met de niet groene groente. Denk bijvoorbeeld aan de nachtgroente (nachtschade). Als men slechts naar de energie c/ q de lichtwaarde van deze groente kijkt dan zouden wij kunnen concluderen dat het veel lager moet zitten dan in de groene groente.
Via het deel dat boven de grond is of via groenblad hebben ze wel voedingstoffen gekregen waardoor ze gegroeid zijn maar het potentieel aan energie (lichtdeeltjes) is er niet meer of laag aanwezig
Bovendien is van dat soort groente bekend dat sommige een natuurlijke gifstof zoals solanine (aardappelen) of tomatine (tomaten) bevatten die bij gevoelige mensen wel eens allergieën, ontstekingen, buikpijn etc.. kan veroorzaken. Ik heb enkele patiënten die gewrichtspijnen krijgen als ze nachtschade groente eten. Deze komt echter uitsluitend voor in onrijpe tomaten, paprika’s of aubergines en in aardappelen
Aubergine en paprika altijd eten als ze rijp zijn. Wat aardappelen betreft heb ik ergens gelezen dat je ze altijd op een donkere plek moet bewaren om de vorming van solanine tegen te gaan.
Maar het is niet alles: naast extra energie hebben groene groente nog meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan groene kool en Patchoi die veel direct opneembaar calcium bevatten wat niet het geval is bij melk of melkproducten.
Groenblad en vlees
Als je biologisch vlees eet, dus afkomstig van dieren die het onbespoten groene gras buiten kunnen eten dan haal je niet alleen lichtenergie binnen maar tevens een bron van Vitamine B12 , een onmisbare vitamine die aan de basis ligt van talloze processen in het lichaam.
Groenblad en vis
Vis eten is gezond, maar wel vissen die in zuiver water leven en die “groen” eten, van algen, groene algen vol chlorofyl die tevens de bron van Omega 3 zijn, de grondstof voor onze celmembranen.
Ik wens je veel groene groente en veel groene energie toe.
Isabelle
Fotocredits: vanessa lollipop
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Maria zegt
Ik weet nu veel over groene groenten. Maar nog steeds niet waarom die nou zo gezond zijn….
Door hun licht-energie? Wat is daar dan zo bijzonder aan? In tegenstelling tot bv. Andere groenten of soorten energie?
Wat gebeurt er als je alleen witte en rode groenten eet?
Graag een iets minder wetenschappelijk antwoord en wat meer praktisch nut.