Superfoods zijn de hype van deze tijd. Je kan ze echter allemaal aan de kant laten staan wanneer je zo nu en dan kurkuma gebruikt. Kurkuma staat ook wel bekend als, geelwortel, koenjit of E-100, de specerij dat aan de basis staat van de gele kleur van kerrie en masala.
Geelwortel is op zich een goedkoop middel, niet toxisch en kan je gedurende langere periode zonder probleem nuttigen. Wanneer je het gele poeder alleen over je eten strooit, zal je er echter geen noemenswaardig effect van ervaren.
De bio-beschikbaarheid van de werkzame stof curcumine is namelijk heel erg laag. Om meer profijt van het wonderkruid te hebben meng je deze het best met wat zwarte peper en vet. In een roerbakgerecht gebeurt dit vaak al automatisch, maar wanneer je het bijvoorbeeld in een smoothie verwerkt, voeg je het best ook wat zwarte peper en biologische olie toe.
Indiase geneeskunst
Dat de heilzame werking van kurkuma geen fabeltje is, bewijst het feit dat de specerij al sinds mensenheugenis in de Indiase geneeskunst wordt toegepast. Een aantal voordelen van de gele wortel van de kurkumaplant:
- reinigende werking
- verlichting spijsverteringsproblemen
- verlaging koorts
- helpt bij infecties, artritis en aandoeningen aan de lever
- een sterke antioxidant
Wetenschappers schrijven tevens het lage percentage aan kanker- en Alzheimerpatiënten in India toe aan het regelmatig consumeren van het gele poeder. Gemiddeld consumeert de Indiër 1,5 tot 2 gram per dag van de specerij.
Lekkere smoothie met kurkuma als booster
Koenjit heeft van zichzelf geen overheersende smaak. Het is meer een verzachting van andere pitmakers die je toevoegt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld gember, waar geelwortel een beetje op lijkt, dat flink pittig kan zijn. Hieronder een recept van een smoothie die naast dat hij gewoon heel erg lekker is ook nog eens je weerstand verhoogt.
Ingrediënten smoothie met kurkuma
- 1 eetlepel lijnzaadolie
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 banaan
- 1 appel
- sap van een ½ limoen
- klein stukje verse gemberwortel, naar smaak
- ¼ komkommer
- een paar handjes spinazie of andere groene bladgroente
- 150 ml – 250 ml water
Meng vooraf eerst de kruiden met de olie zodat ze geen klontjes kunnen vormen. Doe dit mengsel vervolgens met alle overige ingrediënten en een scheutje water in de blender en meng het tot een gladde massa. Voeg daarna water naar eigen inzicht toe, tot je een stevige, goed drinkbare smoothie hebt.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Ykaa zegt
Ik maak voor ik naar bed ga een smoothi van ciazaad met kurkuma om mijn honger voor s,nachts te stillen en om mijn glucose op peil te houden.
Vanessa zegt
Hi Ykaa
Goed idee als je ’s nachts altijd last hebt van honger… Ook een idee voor overdag 😉
annette zegt
Mag je kurkumapoeder ook gewoon op je bord bij het eten strooien
Groet Annette
Vanessa zegt
Ja natuurlijk, dat is de meest gebruikte vorm! Doe ik ook vooral…