Je wilt graag suikervrij en minder koolhydraten eten om beter in je vel te zitten of om af te vallen. Het lijkt zo eenvoudig, maar toch pakken veel mensen het verkeerd aan.
Wat zijn de valkuilen van een koolhydraatarm dieet?
- Je eet niet genoeg groenten
Als je te weinig eet, dan gaat je lichaam juist op de spaarstand. Daar heb je niets aan. Zorg voor voldoende groenten, je lichaam heeft gezonde brandstof nodig. - Je eet te weinig vezels
Door minder koolhydraten te eten, bestaat de kans dat je automatisch ook minder vezels eet. Dit zorgt voor verstoppingen van je darmen. Je gaat je niet beter voelen… Zorg dus voor voldoende vezels, in bijvoorbeeld zemelen bij je ontbijt… Ook groenten en fruit hebben vezels, met name de peer, mango en sinaasappel. - Je eet teveel of verkeerd
Sommige mensen denken dat ze met een koolhydraatarm dieet vervolgens wel allerlei andere voedingsmiddelen onbeperkt kunnen eten en ‘proppen’ zich vol. Bijvoorbeeld met worst en kaas. Dat is natuurlijk niet verstandig, want ondanks dat onverzadigde vetten niet slecht is, kun je hier niet onbeperkt van eten zonder dat dit invloed heeft op je gewicht of je gezondheid.
Maaltijdvervangers
Je hebt ook kant-en-klare koolhydraatarme en suikervrije producten. Wees kritisch wat je eet, want soms bevatten deze vervangende maaltijden verder juist veel meer schadelijke ingrediënten. Je kunt beter verse voeding eten. - Je hebt geen plan
Als je koolhydraatarm wilt gaan eten, kun je niet zomaar beginnen. Verdiep je eerst in koolhydraatarme voeding en maak een eetplan. Bedenk wat en wanneer je gaat eten. Schrijf ook alvast een aantal goede koolhydraatarme gerechten op, zowel voor ontbijt, lunch als avondeten. Er zijn genoeg boeken die je daarbij kunnen helpen, zoals het boek met 365 snelle en makkelijke koolhydraatarme recepten of het koolhydraatarme dieet van Mieke de Boer.
Eenzijdige voedingkeuze
Als je geen plan hebt, dan heb je ook kans dat je steeds dezelfde voedingsmiddelen neemt. Het is echt belangrijk om te variëren. - Een beetje zondigen en nog een beetje
De eerste dagen gaat het prima. Je voelt je lekker en je bent misschien zelfs wel iets afgevallen. En ach, dat ene dropje kan toch niet zoveel kwaad? Of toch even een lekker toastje ’s avonds… Langzaamaan sluipen de slechte gewoontes er weer in en wordt het steeds erger. Je geeft op…
Probeer jezelf bewust te zijn van je eetgedrag. Als je een ander eetpatroon wilt, zul je moeten doorzetten. Volgens de dieetpsycholoog kan het veranderen van eetgewoontes wel drie maanden duren.
Tip:
Ondersteun je nieuwe koolhydraatarme en suikervrije eetpatroon met het doen van goede oefeningen en/of bijvoorbeeld wandelen.
Bewegen is een must voor je gezondheid en je zult je nog fitter gaan voelen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter