Het is bijna winter, tijd voor spruitjes. Maak ze eens extra lekker, bijvoorbeeld door het maken van deze spruitjestaart met zalm. Dat vindt iedereen heerlijk. Het is een verrassend en lekker gerecht.
Ingrediënten hartige taartdeeg
- 250 gram (volkoren)bloem
- 120 ml water
- 60 ml olijfolie
- zout
- 500 gram spruitjes
- 150 gram gerookte zalm
- potje zongedroogde tomaatjes
Ingrediënten eimengsel
- 2 eieren
- 200 ml melk
- 150 gram geraspte kaas
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel basilicum
- zout, peper
Extra nodig
Bereiding
Maak het deeg een uur van tevoren klaar (meng alle ingrediënten door elkaar en kneed met je handen tot je een elastisch deeg hebt) en zet dit weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak het deeg plat met de deegroller en leg in een ingevette taartvorm. Prik de taart op verschillende plekken licht in met een vorm en zet ongeveer 15 minuten in de oven. Gebruik een blindbakvulling (dit is bakpapier met daarop gedroogde peulvruchten (linzen of erwten)).
In die tijd bereid je de vulling van de taart voor.
Maak de spruitjes schoon (achterkant eraf en eventueel de buitenste blaadjes verwijderen). Kook 8 minuten, giet af en snijd de spruitjes klein. Snijd ondertussen de zalm en de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Meng alles door elkaar.
Maak een mix van eieren, melk, geraspte kaas, zout, peper, oregano en basilicum.
Haal na 15 minuten het deeg uit de oven. Leg het spruitjesmengsel op het taartdeeg. Giet daarover heen het ei-/kaasmengsel en verspreid dit goed over de taart, door met de ovenschaal heen en weer te bewegen. Zet ongeveer 30 minuten in de oven.
Serveer de taart zo of met een heerlijke frisse groene salade.
Eet smakelijk
Dit recept komt uit Natuurlijk! Eten! het kookboek van Irene van Gent met 50 Simpele, Snelle en Smaakvolle recepten met ingrediënten uit de streek en het seizoen.
Irene van Gent
Laatste berichten van Irene van Gent (toon alles)
- Tomatentaart - 28 oktober 2015
- Bloemkoolsoep - 13 oktober 2015
- Hartige taart met witlof en spinazie - 5 oktober 2015
Sylvia Frenken zegt
Heerlijke gerechten,jammer dat er de callorieen er niet bij staan