Een vierde artikel uit mijn reeks over vetten gaat in op de functie van vetten op ons lichaam. Je hebt vetten echt nodig hoor voor een goed werkend lichaam. Lees waarom:
Vetten hebben belangrijke functies voor ons lichaam:
- bouwstof van o.a onze celmembranen
- isolatiemiddel het lichaam tegen de kou
- transportmiddel van o.a. hormonen
- oplosmiddel voor de A,D,E,K vitaminen die niet in water oplosbaar zijn
Eet men geen vet, dan kan een tekort ontstaan van deze 4 vitaminen omdat ze in het lichaam niet opgenomen kunnen worden.
Vetten zijn brandstof voor ons lichaam
Per gram levert vet(zuur) 9 kilocalorieën terwijl koolhydraten en eiwitten slechts 4 kilocalorieën per gram leveren. Bij een gezond eetpatroon komt gemiddeld 30% energie uit vetzuren.
Men wordt niet dik van het eten van goede vetten wel van verzadigde en transvetten die zich in het lichaam opstapelen en bovendien ontstekingsreacties veroorzaken.
Omega-vetzuren voor zwangere vrouwen
Voor vrouwen die zwanger zijn, voor de gezondheid van het ongeboren kind en voor het kind later, blijkt een goede vetzuurbalans in het dieet van de moeder heel belangrijk te zijn, vooral voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.
Top 10 omega’s in voeding
- Eieren (maar wel de Omega 3 eieren en bovendien zachtgekookt)
- Kokosolie (virgin)
- Groene groente
- Zaden (soms moeten de zaden geweekt worden)
- Olijven en olijfolie (extra virgin kwaliteit)
- Noten (vooral walnoten. Altijd ongebrand. Geen pinda’s)
- Avocado’s (superfood!!)
- Gemalen lijnzaad (wel op het laatste moment zelf malen, niet kant en klare)
- Vette vis (uit schone wateren, vers of in blik)
- Bonen
Dit artikel is geschreven door Isabelle van OrthoNature.nl
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Laat een reactie achter