De appel is één van de meest bekende stukken fruit, en ligt standaard op de gemiddelde fruitschaal. Wat je misschien nog niet wist over dit sappige stukje fruit, is dat de appel veel gezondheidsvoordelen heeft. Appels eten kan zelfs helpen met afvallen!
Lees in dit artikel wat er allemaal in zo’n lekkere appel zit en wat goed is voor je gezondheid.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van appels?
Vitamines en Mineralen
Nu denk je dat ik ga zeggen dat een appel veel vitamine C bevat, maar dat valt juist wel mee (of tegen natuurlijk ;-)).
In een appel zit wel degelijk vitamine C, maar als je 1 appel eet, krijg je slechts 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Als je dat vergelijkt met andere fruit- en groentesoorten, dan is dat niet zo veel (zie dit artikel).
Appels bevatten wel veel kalium. Kalium regelt onder andere de vochtbalans in het lichaam. Zo houd je dus minder vocht vast als je regelmatig een appeltje eet. Daarnaast heeft kalium een gunstig (verlagend) effect op een te hoge bloeddruk.
Naast kalium bevatten appels ook onder andere vitamine A en K.
Vezels
Een appel bevat juist ook veel vezels. Voedingvezels zijn belangrijk voor je spijsvertering: ze vullen je maag en zetten je maag en darmen goed aan de gang. Vezels zorgen er ook voor dat wat je eet langzaam wordt omgezet in brandstof, in plaats van dat het wordt opgeslagen als vet. Bovendien hebben voedingsvezels een belangrijke rol bij het gezond houden van je darmflora.
Antioxidanten
Appels bevatten verschillende antioxidanten. Goed tegen schadelijke stoffen in je lichaam. Een van de belangrijkste antioxidanten in een appel is quercetine. Dit is een flavonoïde met ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen.
Lees hier meer over quercetine.
Fructose
Net als al het andere fruit, bevatten appels fructose. Fructose is een suiker met een lage glycemische index, wat betekent dat het minder snel zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Je kunt een appel dus beter eten dan een stukje koek.
De hoeveelheid fructose die je binnenkrijgt door het eten van appels is relatief laag in vergelijking met bewerkte voedingsmiddelen en dranken die toegevoegde suikers bevatten. Het eten van een paar appels per dag is meestal geen probleem voor de meeste mensen.
Ook belangrijk om te weten: hoe zoeter de appel, hoe meer fructose. Een zure appel, zoals een Granny Smith of Goudreinet, is dus weer iets gezonder dan een Pink Lady of Royal Gala.
Als je vaak buikpijn krijgt na het eten van een appel en ander fruit, kan het zijn dat je een fructose-intolerantie hebt.
Vocht
Het spreekwoord ‘een appeltje voor de dorst’ bestaat niet voor niets: een appel bestaat voor bijna 85% uit water. Altijd fijn want je hebt dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Ook helpt het extra water voor een vol gevoel en een goede spijsvertering.
De meeste voedingsstoffen vind je net onder de schil
De meeste voedingsstoffen van een appel zitten vlak onder de schil verstopt. Dus: niet schillen en alleen even wassen. Ook biologische appels gewoon wassen, want niet alles uit de frisse buitenlucht komt, is per se gezond.
Afhankelijk van hoe de appel in de boom hing, kan het zelfs verschillen waar welke voedingsstoffen zitten. Het gedeelte dat het meeste zon heeft gekregen, heeft het meeste voedingstoffen: de appel maakt deze stofjes – zoals antioxidanten – aan als een soort ‘zonnebrandmiddel’ tegen de UV-straling. Een mooie egaal gekleurde appel heeft waarschijnlijk bovenin de boom of aan de buitenste tak gehangen, en is dus het voedzaamst.
Appels en afvallen?
En dan de hamvraag, kun je makkelijker afvallen als je vaak appels eet?
Ja en nee. Je kunt beter een appel eten in plaats van een koekje met dezelfde calorieën. De appel is niet alleen gezonder, het zorgt ook voor een beter gewicht.
Appels bevatten pectine, een type oplosbare vezel, die de spijsvertering vertraagt en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Dit kan honger verminderen en helpen bij het beheersen van het lichaamsgewicht.
Sowieso het hoge aantal vezels in appels, helpen mee als je wilt afvallen. Dat heeft dus een gunstig effect. Ook kan dit per appelsoort wel wat verschillen (zie bijvoorbeeld de Granny Smith).
Als je een appel eet voor een maaltijd, blijkt uit onderzoek dat er een grote kans is dat je minder calorieën binnen krijgt tijdens de maaltijd in vergelijking met degenen die geen appel aten. De appel werkt heel verzadigend. Dat helpt ook tussendoor bij trek. Neem in plaats van iets ongezonds altijd eerst een appel bij lekkere trek. De kans is groot dat je daarna al veel minder trek hebt.
Bovendien helpen appels als je veel vocht vasthoudt. In bepaalde periodes merken vrouwen dit vaak. Een appel werkt door de hogere hoeveelheid kalium vocht afdrijvend. Dat helpt ook om je een slanker gevoel te geven.
Het is niet onomstotelijk bewezen is dat als je appels eet en verder niets verandert aan je eetpatroon, dat je dan afvalt. Maar er zijn wel degelijke onderzoeken die aangeven dat je kunt afvallen door het eten van appels. Zoals deze bron, waarbij gesuggereerd wordt dat 3 appels per dag voor gewichtsverlies kan zorgen.
Referenties:
https://www.healthline.com/nutrition/how-apples-affect-weight
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332082/
https://eu.usatoday.com/story/life/health-wellness/2024/04/27/are-apples-healthy/73311178007/
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Afvallen in 2025: Wat is de gouden formule? - 29 december 2024
- Voeding, beweging, gezondheid en wellness: Trends voor 2025 - 25 december 2024
- Is mozzarella gezond of toch ongezond? Dit moet je weten! - 19 december 2024
paola zegt
Hallo ik ben paola
dus is het gezond eten en fruit zure appel is het lekkerste knapste meid
groetjes paola