Ik hou van bakken, eigenlijk kom ik regelmatig uren te kort op een dag (kleine kinderen, eigen bedrijf, afspraken) en wat extra tijd zou heel fijn zijn zodat ik wat meer in de keuken kan staan.
En als je dan gewezen wordt op een heerlijk recept maar geen tijd hebt om het te maken ben ik heel blij met vriendin en Creative Chef Anne Fleur Sanders die net een jarige dochter had en heeft getrakteerd op deze prachtige vijgenblokjes!
En heel gezond, want deze taartjes bevatten goede vetten van diverse noten, geen geraffineerde suikers en is vegan, dus vrij van dierlijke producten. Verder is het recept glutenvrij en gaan er geen stoffen verloren door het verhitten in een oven, het is namelijk een raw taart!
Wat heb je nodig voor de vijgenblokjes:
- Keukenmachine
- Bakblik of vlakke ovenschaal van ca 15 x 30 cm
Voor de bodem:
- 100g pecannoten of walnoten
- 50g hazelnoten of amandelen
- 2 eetlepels geraspte kokos
- 2 el geroosterde boekweit*
- 150g gedroogde vijgen (ca 8 stuks)
- 150g medjool/verse dadels (zonder pit)
- ½ el water
- ½ tl kaneel
- *verhit een koekepan en strooi hier de boekweit in. Bak tot ze licht van kleur veranderen, knapperig zijn en notig ruiken.
Voor de cashew-kokos-laag:
- 100g ongezouten cashewnoten (laat ze een nacht wellen in koud water!)
- 125 ml kokosmelk
- 65g geraspte kokos
- 2 eetlepels ahorn siroop
- merg uit halve vanillepeul
- En: verse vijgen (ca 2 stuks).
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en mix tot er een samenhangend ‘deeg’ is ontstaan.
- Bekleed de bakvorm met huishoudfolie.
- Schep het mengsel in de vorm en druk goed aan met een spatel of de achterkant van een lepel tot een gelijkmatige laag.
- Zet in de vriezer terwijl je de cashew-crème maakt.
- Giet de cashewnoten af en mix in de keukenmachine tot een grove ‘pindakaas’.
- Laat de keukenmachine draaien en giet geleidelijk de kokosmelk, ahornsiroop en vanille erbij.
- Blijf mixen tot een romige massa ontstaat.
- Voeg de geraspte kokos toe en meng goed.
- Haal de bodem uit de vriezer en voeg hier het cashew-kokosmengsel aan toe. Stijk netjes glad.
- Zet het bakblik weer terug in de vriezer voor ongeveer twee uurtjes zodat het geheel kan opstijven. Langer kan ook, tot je het wilt serveren. (De plak heeft ongeveer 15 minuten nodig om te ontdooien.)
- Beleg met plakjes verse vijg en snijd de plak in repen of blokjes.
Goed om te weten: begin de avond van te voren met het wellen van de cashewnoten!
Mmmmmmh, eet smakelijk!
PS Dit recept is gebaseerd op een recept van ‘Secret Squirrel’ wat ik tegenkwam op Pinterest.
Femke Elverdink
Laatste berichten van Femke Elverdink (toon alles)
- Nieuw Aziatisch kookboek: ‘Samarkand’ - 18 november 2016
- Gezond kookboek voor kinderen! Forest Feast Kookboek voor Kids - 7 oktober 2016
- Salade, het ultieme zomergerecht! Boekenreview - 20 juli 2016
Laat een reactie achter