De meesten van ons weten wel dat sinaasappels gezond zijn door de vitamine C. Maar naast deze belangrijke vitamine, hebben sinaasappels ons nog veel meer te bieden.
Wij hebben daarom 8 belangrijke gezondheidsvoordelen van sinaasappels voor je op een rijtje gezet:
Waarom zijn sinaasappels gezond?
1: Rijk aan vitamine C
Sinaasappels zijn zeer rijk aan vitamine C. 100 gram sinaasappel bevat maar liefst 89% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine C is onmisbaar om ons lichaam gezond te houden. Het versterkt ons immuunsysteem, verbetert de opname van ijzer en helpt bij de vorming van bindweefsel.
2: Kan de kans op kanker verkleinen
Het eten van sinaasappels kan (in combinatie met een gezond en gevarieerd voedingspatroon) helpen bij het voorkomen van kanker. Het National Cancer Institute uit Amerika noemt sinaasappels zelfs het complete pakket als het gaat om natuurlijke kankerremmers.
Dit komt doordat deze vruchten veel limoneen bevatten, een antioxidant waarvan bewezen is dat het helpt tegen verschillende vormen van kanker. Deze stof is ook in citroenen en andere citrusvruchten te vinden.
Uit een onderzoek dat in 2004 gepubliceerd werd in de American Journal of Epidemiology bleek ook dat de consumptie van sinaasappels en sinaasappelsap tijdens de eerste twee levensjaar helpt bij voorkomen van kinderleukemie.
3: Goed voor het hart
Vezels, vitamine C en kalium zijn alle drie in sinaasappels te vinden en dragen bij aan een gezonde hartfunctie. Een verhoogde kaliuminname in combinatie met een verlaagde natriuminname is de belangrijkste aanpassing die je kunt maken in je voedingspatroon om het risico op hart- en vaatziektes te verkleinen, aldus Mark Houston, directeur van het Hypertension Institute in Tennessee en professor geneeskunde bij de Vanderbilt Medical School.
4: Voorkomt nierziektes
Regelmatig sinaasappelsap drinken verkleint de kans op nierziektes en nierstenen. Ook andere citrusvruchten hebben dit effect. Dit komt door het citroenzuur dat in deze vruchten zit. Citroenzuur gaat namelijk kristallisatie tegen.
5: Cholesterolverlagend
De vezels uit sinaasappels helpen bij het verlagen van je cholesterol. 100 gram sinaasappel bevat al 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze vezels, om precies te zijn pectine, zijn oplosbaar in je lichaam. Cholesterol verbindt zich vervolgens aan de vezels, waardoor het cholesterol samen met de vezels je lichaam verlaat via je ontlasting.
6: Helpt tegen obstipatie en darmkanker
De vezels hebben ook een positief effect op je spijsvertering. De vezels nemen in je darmen namelijk spijsverteringssappen op, wat zorgt voor een goede stoelgang. Obstipatie wordt zo voorkomen en het verkleint volgens het National Cancer Institute uit Amerika zelfs de kans op darmkanker.
7: Goed voor de huid
Sinaasappels dragen bij aan een gezonde en stevige huid. Dit is te danken aan de vitamine C die erin zit. Deze vitamine speelt namelijk een belangrijke rol bij de collageenaanmaak. Collageen is onmisbaar voor een stevige en elastische huid. Ook beschermt vitamine C onze huid tegen schadelijke invloeden van de zon.
8: Bron van vitamine B
Sinaasappels bevatten ook verschillende B vitamines. Deze vitamines zijn onder andere belangrijk voor de energieopname uit je voedsel, gezonde rode bloedcellen, het voorkomen van neurale buisdefecten, een goede hersenfunctie en het aanmaken van melatonine.
Sinaasappels eten tijdens het afvallen?
Sinaasappels bevatten van nature fructose (fruitsuiker). Het eten van te veel fructose kan het afvallen vertragen. Toch kun je sinaasappels eten tijdens het afvallen, zolang je de hoeveelheid fruit beperkt tot 1 tot 2 stuks per dag.
Let op!
Drink geen vruchtensappen uit pak. Een groot deel van de vezels, vitaminen en mineralen die sinaasappels zo gezond maken, zijn tijdens het fabricageproces verloren gegaan. Daarbij komt nog eens dat vruchtensappen uit pak vaak een grotere hoeveelheid fructose bevatten.
Verder lezen:
—
(Vanessa & Jenny: dank je wel Bernard voor je blog over sinaasappels. Hieronder lees je meer over Bernard van Puur Figuur.)
Laatste berichten van Bernard Favier (toon alles)
- 6 soorten voeding met ontstekingsremmende functie - 2 oktober 2016
- Abrikozen zijn gezond! 8 Gezondheidsvoordelen van abrikozen - 27 juni 2016
- Waarom olijfolie goed voor je is - 22 mei 2016
Laat een reactie achter