Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om glutenvrij te bakken. Zo zijn er ook handige bakmixen om glutenvrije pannenkoeken te bakken. Ik ben zelf ook nog eens lactose-intolerant, dus ik neem niet helemaal kant-en-klare pannenkoekenmix (shaken en klaar), maar ik voeg zelf nog lactosevrije melk en eieren toe.
Het recept hieronder kan uiteraard ook met speltmeel of volkoren pannenkoekenmix gemaakt worden.
Zoete lactose- en glutenvrije pannenkoeken
Als ontbijt kan dit ook prima, maar ik krijg zo’n machtig ontbijt dan gewoon nog niet weg… Dus voor mij liever wat later. Ik heb voor een zoete pannenkoek gekozen met Griekse Yoghurt, pistachenoten en cacao nibs. Dat levert een fris-zoete pannenkoek op. Heerlijk.
De pannenkoeken maak ik tegenwoordig met Peak’s glutenvrije pannenkoekenmix. Het hele gezin eet deze pannenkoeken en iedereen vindt het prima smaken. Ze proeven geen verschil met gewone pannenkoeken. Mijn oudste zoon en ik merken wel het verschil na het eten van de pannenkoeken. Geen klomp in de maag, maar gewoon een normaal voldaan gevoel.
Waaruit bestaat deze glutenvrije pannenkoekenmix?
De ingrediënten van een pak Peak’s Glutenvrije Pannenkoekenmix bestaat uit:
maiszetmeel, rijstmeel, boekweitmeel, dextrose, rijsmiddel en zout. Ik vind het makkelijk dat ik op deze manier toch snel een pannenkoek kan maken, maar je kunt natuurlijk ook helemaal zelf glutenvrije pannenkoekenmeel maken. Je vindt een goed recept bij het Voedingscentrum.
Aanvulling: tegenwoordig gebruik ik liever deze glutenvrije pannenkoekenmix.
Benodigheden voor 5 pannenkoeken:
- half pak glutenvrije pannenkoekenmix (300 gram)
- 300 ml (lactosevrije) melk of sojamelk
- 2 eieren
- (olijf)olie of roomboter om in te bakken
- pistachenoten
- Griekse yoghurt
- cacao nibs
- honing (voor de echte zoetekauw)
- crêpespan (of koekenpan)
Bereiding van de pannenkoeken:
Mix de pannenkoekenmix, de melk en 2 eieren goed door elkaar. Het beste kun je een mixer of blender gebruiken, zodat je geen klontjes meer hebt. Verhit de crêpespan of koekenpan met wat olie en verdeel het beslag daarna gelijkmatig over de pan. Zet het gas (of elektra / inductie) ongeveer in de middenstand. Is het beslag ‘droog’ dan kun je de pannenkoek omdraaien en nog even heel kort de andere zijde bakken.
Leg de pannenkoek op een bord en bestrijk de pannenkoek met Griekse Yoghurt. Je kunt ook alleen de halve pannenkoek bestrijken. Strooi een klein handje cacaonibs erover heen en een klein handje (gepelde) pistachenoten. Ben je dol op zoet en hoef je niet af te vallen? Dan kun je ook wat honing er overheen doen. Vouw de pannenkoek desgewenst dubbel.
Eet smakelijk!
Ik heb overigens aan één zo’n pannenkoek al echt genoeg. Het vult goed, terwijl het voornamelijk gezonde ingrediënten zijn.
De cacao nibs smaken wat bitter. Niet iedereen zal die smaak waarderen, ook al is dit gezonder dan gewone chocolade. Eventueel kun je de cacao nibs ook vervangen door andere noten of door pure chocolade.
Crêpespan of gewone koekenpan?
Ik werd onlangs verblijd met een echte pannenkoekenpan /crêpespan van het merk Habonne door Kookexpert.
En ik moet zeggen, dat bakt een stuk fijner dan een gewone koekenpan! De pannenkoeken zijn snel klaar en je draait de pannenkoek veel makkelijker om. Advies is wel om de randen ook goed in te smeren met olie voor het bakken, want bij mij zijn ze nu deels al bruin gekleurd (bakt nog steeds prima, maar ziet er niet zo mooi meer uit ;-( )
Je kunt trouwens ook prima een eitje bakken in zo’n speciale pannenkoekenpan.
Hierboven zie je het bakken van de allereerste pannenkoek in de pan. Ging meteen prima! Als je vaak pannenkoeken bakt is een echte crêpespan gewoon makkelijker.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Meer bewegen topvoornemen voor Nederlanders in 2025 - 26 januari 2025
- 20 ml olijfolie per dag: het geheim voor een betere gezondheid? - 21 januari 2025
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
Laat een reactie achter