De gedachten die je in je hoofd hebt zijn grote misleiders. Ze zijn gekleurd en vaak ook hard en gemeen. Gedachten over jezelf, maar ook over anderen die jou iets aan hebben gedaan. Je gedachten zijn echter vrijwel nooit waar. Maar zo ervaar jij het wel! En nemen we onze eigen gedachtes vaak serieus. Dat leidt bij vrijwel iedereen tot
- onzekerheid
- angsten
- afgunst
- frustraties
- eenzaamheid
Overigens, heeft niet iedereen daar evenveel last van. Onzekerheid in bepaalde situaties kent eigenlijk iedereen wel. Maar de één geeft er aan toe en de ander zet door. Ondanks zijn of haar onzekerheid en frustraties. Dat zijn vaak de succesvolle mensen. Die lijken zeker te zijn van hun zaak. Maar ook zij twijfelen en hebben dat soort negatieve gedachten in hun hoofd. Ze weten echter dat stoppen hen niet verder brengt. Ze negeren de negatieve gedachten in hun hoofd!
Als je wel last hebt van je gedachten?
Hoe merk je of je echt last hebt van je gedachten? Dat herken je bijvoorbeeld aan piekergedrag. Of je onzeker voelen over jezelf of over wat je doet. Wat denken andere mensen van je? Ben je een eeuwige twijfelaar?
Herken je dit? Lees dan zeker hieronder verder!
Gedachten vertellen je niet de waarheid
Gedachten zijn gekleurd. Je ziet en weet eigenlijk nooit de waarheid. Maar je denkt wel dat wat je denkt de waarheid is (breinbreker ;-)) Ook wetenschappers ontdekken steeds meer over onze hersenen en onze gekke hersenspinsels. Al is de wetenschap ook slechts een waarheid, tot het tegendeel wordt bewezen…
Bij politieonderzoeken blijkt vaak dat mensen allerlei versies hebben op dezelfde gebeurtenis. Iedereen neemt het anders waar en vult het in gedachten in. Je kunt zelfs de haarkleur zeker weten, maar het blijkt later een compleet andere kleur te zijn geweest. Dit gegeven maakt politieonderzoeken behoorlijk lastig. Daarom zoekt men altijd meerdere getuigen, zodat zoveel mogelijk overeenkomstige kenmerken genoteerd kunnen worden.
Waarom ben ik onzeker?
Dit komt vaak door hardnekkige gedachten als:
- Dit gaat mij toch niet lukken
- Hij wil mij echt niet!
- Zij vindt mij natuurlijk heel erg dom
- Het heeft toch geen zin
- Wat kan ik nu nog toevoegen
- Het zal toch wel niet mogen (van mijn partner, van mijn ouders)
- Ze vinden dit vast gek
Eigenlijk vullen jouw gedachten iets in voor een ander. Wat zij van jou moeten vinden. Hee, dat is gek. Want waar is dit op gebaseerd?
Jouw gedachten vormen zich onder andere door allerlei gebeurtenissen van vroeger. Of aannames. Want twee kinderen uit hetzelfde gezin kunnen de rol van hun ouders heel anders ervaren hebben, terwijl ze precies dezelfde opvoeding kregen. Dus er kan ook iets zijn als karakter en genetische aanleg om bepaalde zaken positiever of negatiever te zien.
Een voorbeeld dat ik eens in een boek las:
- In een klas hoopt Bente dat de juf haar iets vraagt over topografie. Ze heeft goed geleerd en wil dit graag laten zien aan juf en de klas. Ze is teleurgesteld als de juf niets vraagt. Tel ik soms niet mee voor de juf?
- In diezelfde klas zit Jesse, die hoopt dat de juf echt niks aan hem vraagt. Hij weet het antwoord echt wel, maar dat hoeft de hele klas niet te weten. Dan vinden ze hem zo’n wijsneus. Wat een opluchting dat juf niets aan hem vraagt! Jesse is blij.
- Job heeft niet geleerd. Dat heeft volgens hem toch geen zin. Juf vindt hem dom en lui. Dus waarom zou hij dan nog zijn best doen? Job krijgt inderdaad een vraag van juf. Zie je wel, ze moet hem weer hebben. En tja, hij weet dus niks. Juf is stom, want zij vindt mij lui.
Dit is een voorbeeld hoe iedereen anders omgaat met een gelijke situatie. En anders oordeelt over de juf. Dat doen we allemaal. Jouw gedachten zijn daarin leidend. Ze berusten alleen niet op de waarheid, al ervaar jij dit wel zo.
Je hebt gedachtes, maar je bent je gedachtes niet
Je denkt “Ik ben niks waard.” Is dat de waarheid? Nee natuurlijk niet! Je bent een uniek persoon, een waardevol persoon en jij bent de enige die zo oordeelt over jezelf.
Je denkt “Ik kan dat niet.” Is dat de waarheid? Nou soms wel. We kunnen namelijk niet alles. Niemand. Maar soms kun je iets wel, terwijl je denkt dat je dat niet kan. Eigenlijk durf je het niet. Dat is wat anders. Misschien toch maar eens proberen?
Je denkt “Ik ben dom”. Is dat de waarheid? Nee natuurlijk niet! Misschien heb je een minder hoge opleiding gedaan? Maar dat zegt niets over je capaciteiten en al helemaal niets over domheid. Het is slechts een domme gedachte…. Er zijn mensen met een universitaire studie die geen ei kunnen bakken.
Vul dit ook maar eens in over jouw gedachtes. En wees een beetje lief voor jezelf. Denk niet “Ik ben vet en dik, en afvallen lukt mij toch niet.” Dat zijn wrede, misleidende gedachtes, die eigenlijk heel gemeen zijn. Je kunt ook denken: “Oké, ik ben te zwaar, dat is niet goed voor mij, wat ga ik er aan doen want ik gun mezelf het beste!” Die twee gedachtes zullen met elkaar in gevecht gaan in je hoofd. Dus probeer ze maar te negeren, want het is zo’n ongemakkelijk geschreeuw in je hoofd. Doe wat je een vriendin zou aanraden, gewoon gezonder gaan eten, meer bewegen, maar ook op z’n tijd lekker en met mate genieten.
Of ga iets doen wat je eigenlijk wel eng vindt, maar wat je stiekem ook wel zou willen. Het is alleen maar een kwestie van doen (De bekende 5,4,3,2,1- methode). Niet nadenken! (tenzij het onveilig is of vervelende consequenties heeft!).
Hoe ga je om met je gedachten?
Het is onzin om te denken dat je die misleidende gedachten over jezelf kunt stoppen. Dus stop maar om dat te proberen. Alleen… als je weet dat je gedachten jou vaak om de tuin proberen te leiden. Of zelfs te saboteren. Dan kun je proberen om deze gedachten wat meer naast je neer te leggen.
- Geloof jezelf eens wat minder. Situaties zijn vaak anders dan je denkt. Jouw waarheid voelt misschien zo, maar er is vaak niet één waarheid.
- Oefening baart kunst. In het begin is het negeren van die gedachten echt moeilijk. Maar als je je steeds bewust bent wat er in je hoofd gebeurt, dan wordt het vanzelf makkelijker.
- Wees lief voor jezelf. Denk aan jezelf alsof je je liefste vriendin bent. Wat zou je die vriendin aanraden?
- Blijf je piekeren of twijfelen? Dat heeft weinig zin. Leid jezelf af met dingen waarbij je geen kans krijgt om te piekeren. Zoals lekker meezingen met muziek, naar de bioscoop, een goed boek lezen, een leuke hobby doen, enz..
- Heb vertrouwen in jezelf, vind jezelf lief. Wees ook lief en minder oordelend over anderen. Dat geeft positieve energie voor jezelf, maar ook voor je gezinsleden, familie, vrienden en collega’s.
- Ben je bang dat er iets mis gaat? Of dat jij zult falen? Je verspilt veel tijd met hierover nadenken. Dat er iets mis gaat, kun je niet tegenhouden met je gedachten. Het heeft geen zin. Ook falen kan alleen als je iets hebt geprobeerd. En het is geen falen, het lukte gewoon even niet. Zoals de hele dag door dingen niet lukken bij mensen. Je kunt het ook opnieuw proberen. Of om jezelf lachen en het daarna achter je laten. Anderen zijn er nauwelijks mee bezig dat jou iets niet lukt. Vaak wordt het erg overschat wat anderen van je denken.
Voor je denkt dat het mij makkelijk afgaat om mijn gedachten te negeren, dat is niet zo. Zeker als ik moe ben, dan is het allemaal veel lastiger. Ik vind het allemaal wel erg interessant en ben nog druk aan het oefenen met mijn gedachten 😉 Het helpt mij wel steeds vaker om situatie te relativeren of om andere stappen te nemen. Dat maakt het leven echt makkelijker.
Wil je meer lezen?
Dit zijn blogs over je gedachten op onze site:
- Van negatieve naar positieve gedachten
- Met de juiste mindset kun je wel afvallen
- 9 tips tegen piekeren
Boeken:
Vrij, Marnix Pauwels (minder denken, lichter leven)
Verlichting voor luie mensen, Paul Smit
Verslaafd aan denken, Jan Geurtz
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter