Hans Everse chef-kok en eigenaar van Zilt-E Ziltzaam Lekker heeft ons een bijzonder recept toegestuurd. Een oer-Hollandse stamppot, of eigenlijk zeeuws en daarbij een fles gezuiverd Oosterschelde water. Altijd leuk om te proberen natuurlijk!
Gek van koken, trots op Zeeland en geïnspireerd door het werken met gezuiverd Oosterscheldewater en de prachtige producten die de Zeeuwse streek ons biedt, heeft Hans een geheel eigen kookvisie ontwikkeld.
Een visie waarin het met de seizoenen mee koken en het werken met lokale (waar mogelijk biologische) ingrediënten centraal staat en plezier hebben in de dingen die je doet met de mensen die je lief hebt voorop staat. Op een energieke wijze weet Hans dit keer op keer op zijn gasten over te brengen met een groots enthousiasme. Laat jezelf verrassen en verleiden!
Proef, ervaar en geniet! Ziltzaam lekker!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg. ongeschilde gewassen biologische aardappelen
- 0,6 kg. geschoonde biologische spruitjes
- 50 gr. fijn gesnipperde biologische rode ui
- Klontje biologische roomboter
- 1 eetl. biologische crème fraiche
- Halve eetl. Zeeuwse mosterd grof
- Snufje nootmuskaat
- Peper uit de molen
- 1 liter water (of deels met Zilt-E Gezuiverd Oosterscheldewater)
- Handje cashewnoten
Bereidingswijze
- Ingrediënten voorbereiden zoals hierboven beschreven
- 1 liter water aan de kook brengen
(je kunt ook half leidingwater/half Zilt-E Gezuiverd Oosterscheldewater, te bestellen via info@zilt-e.nl ) - Als het water kookt, de spruitjes hierin kort beetgaar blancheren
- Uit het water (water bewaren, heb je nog nodig) scheppen met schuimspaan en in een zeef kort koud spoelen onder de kraan om de garing te stoppen
- Ongeschilde gewassen en in gelijke stukken gesneden aardappelen vervolgens gaar koken in het blancheerwater van de spruitjes
- Aardappelen afgieten, kookvocht opvangen!
- Aardappelen stampen met roomboter, mosterd, crème fraîche, peper en nootmuskaat tot mooie droge puree
- Dikte van de puree aanpassen met deel van het kookvocht tot mooie zachte en romige puree.
- Spruitjes en rauwe rode ui hier doorheen spatelen (niet stampen) en nog op smaak brengen met wat peper uit de molen
- Nog even kort doorwarmen en garneren met de cashewnoten
Smakelijk eten!
Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van Hans: Zilt-E Ziltzaam Lekker. Zilt-E staat voor heerlijke, pure en eerlijke smaken, samen genieten en plezier hebben, meer groente en minder vlees of vis, geen poespas op het bord, geen convenience en smaakversterkers uit pakjes of zakjes, maar mensen inspireren door ze dingen te leren over echte Zeeuwse producten en smaken. Eten uit de regio waarin we zijn opgegroeid of op vakantie gingen, in het altijd prachtige Zeeuwse licht van de seizoenen en altijd met een ambachtelijke Zilt-E touch.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter