Onlangs is er een interessant boek uitgebracht. Je vermoeidheid te lijf van Annemarieke Fleming gaat specifiek in op langdurige vermoeidheid na corona, kanker en bij chronische aandoeningen.
Vermoeidheid is een groot probleem. Het belemmert je om de dingen weer op te pakken die je voorheen ook deed. Het zorgt voor minder weerstand en minder levensgeluk. Daarom is het goed dat hier meer aandacht voor komt.
Vermoeidheid is een groot probleem
Sowieso geven veel mensen aan moe te zijn. Ook zonder dat zij herstellende zijn van een bepaalde ziekte, of dat zij last hebben van een chronische aandoening. Met name in de Westerse wereld kent vrijwel iedereen wel een periode van flinke vermoeidheidsklachten. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door stress, en/of slaapproblemen. Ook een tekort aan fysieke activiteiten kan vermoeidheid verergeren! Alleen dat laatste is lastig, want de vermoeidheid zorgt er vaak voor dat je minder fysiek actief bent.
Vermoeidheid na ziekte, waarom heeft de een er last van en de ander niet?
In dit nieuwe boek Je vermoeidheid te lijf (2022) neemt gezondheidszorgpsycholoog en ervaringsdeskundige Annemarieke Fleming je mee in het ontstaan van allerlei ziektes, zoals auto-immuunziektes en waarom er dan zo vaak langdurige vermoeidheidsklachten ontstaan.
Heel actueel zijn de vermoeidheidsklachten na het Covid-virus. Met name vrouwen lijken hier nog meer last van te hebben dan mannen. Fleming geeft aan dat vrouwen vaker een overactieve immuunrespons laten zien. Dat zorgt er overigens ook voor dat vrouwen een grotere overlevingskans dan mannen hebben bij complicaties door het coronavirus. Maar een overactieve immuunrespons veroorzaakt daarnaast vaak langdurig veel lichamelijk klachten. En dat niet alleen, om dezelfde reden kunnen vrouwen ook meer bijwerkingen ervaren door bijvoorbeeld vaccinaties.
Een verschil in de hormoonhuishouding lijkt de verklaring te zijn waarom vrouwen over het algemeen heftiger reageren dan mannen. Daarnaast speelt de nervus vagus een rol. Die zorgt ervoor dat er tussen vrouwen onderling nog steeds veel verschillen zijn in hoeverre ze een overactieve immuunrespons hebben op onder andere het covid-virus.
De nervus vagus zorgt voor een anti-inflammatoire reflex. Er worden ontstekingsreacties in het lichaam geconstateerd en de nervus vagus stuurt signalen naar de milt en andere organen om zo neurotransmitters te activeren die de ontstekingsreacties moeten onderdrukken. Dit systeem kan echter ontregeld raken en dit zorgt voor langdurige, laaggradige ontstekingsreacties in het lichaam. De laaggradige ontstekingsreacties die dan ontstaan zijn een voedingsbron voor allerlei ernstige en chronische ziektes. Een oorzaak voor zo’n ontregeling kan stress in je kindertijd zijn volgens Fleming.
In het boek gaat zij daarom dieper in op de rol van stress, leefstijl en ervaringen in je kindertijd. Uiteraard vertelt zij ook in dit boek hoe je afkomt van de vermoeidheid. Bijvoorbeeld door het opbouwen van reserves en het verbeteren van je slaap.
Fleming geeft allerlei praktische tips die je helpen om je vermoeidheid om te keren en weer meer energie te krijgen. Dit doet zij middels de OR-methode (Opbouwen van Reserves). Een van de adviezen is om tussendoor kort even te slapen. Ook een andere mindset kan helpen bij het herstellen van je lichaam. Het laatste deel van het boek is wat dat betreft meer een werkboek, vol met adviezen en opdrachten om de vermoeidheid echt aan te pakken.
Is het boek een aanrader?
Het boek is heel informatief, maar toch duidelijk en prettig leesbaar. Ik vind de informatie verfrissend en het geeft je een handvat om de vermoeidheid aan te gaan pakken. Je moet uit die vicieuze cirkel die je belemmert om nog meer te herstellen. Er staan ook vragen en opdrachten in, die je zelf kunt toepassen. Maar vooral de informatie, soms wat wetenschappelijk, geeft toch duidelijk aan dat je zelf een rol hebt in het herstel.
Iedereen die te maken heeft met flinke vermoeidheid na ziekte, of last heeft van vermoeidheid vanwege een chronische ziekte, zal zeker wat hebben aan dit boek. Mits je bereid bent om in te zien dat je zelf actief aan de slag moet om de vermoeidheid aan te pakken. Het is zeker geen moeilijk boek om te lezen, vooral niet als het je interesse hebt. Ben je echt geen lezer, dan kan dit boek wat taaier zijn en heb je wellicht meer aan de adviezen op zich. Ik vond dit boek zeer interessant en waardevol.
Praktische informatie
Titel: Je vermoeidheid te lijf
Ondertitel: na covid en kanker bij chronische aandoeningen
Auteur: Annemarieke Fleming
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789464041460
Aantal bladzijden: 303 (paperback)
Prijs: 24,99
Hier kun je dit boek bestellen
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter