Het aspergeseizoen is weer begonnen! Eet jij ook graag deze gezonde groente? Of vind je het lastig om de asperges te bereiden en weet je niet zo goed wat je er mee aan moet? Of eet je het eigenlijk liever niet, omdat je urine stinkt nadat je asperges hebt gegeten? Misschien is het dan goed om eens verder te lezen!
Asperges zijn namelijk een veelzijdige groente, te gebruiken in diverse gerechten en leveren ook nog eens diverse gezondheidsvoordelen op. We zouden ze dus eigenlijk vaker moet eten!
Soorten asperges
Er zijn witte, groene en paarse asperges. De witte asperges zijn het meest bekend en worden het meest gebruikt. Groene asperges hebben een iets meer uitgesproken smaak. De paarse asperges zijn moeilijker verkrijgbaar. Ze smaken wat zoeter.
Verse, witte asperges herken je aan een mooie, witte kleur, ze glanzen en ze piepen wanneer je ze tegen elkaar aanwrijft. Je kunt deze het best (maximaal) drie dagen in een vochtige theedoek in de koelkast bewaren. Groene en paarse asperges kunnen beter worden bewaard in een open, plastic zak.
Bereiding
De bereiding van asperges lijkt soms lastig, maar als je eenmaal weet hoe het moet, valt dit erg mee. Van belang is dat je ze op de juiste manier schilt en niet te lang kookt.
Het schillen doe je als volgt: met een dunschiller van vlak onder kopje naar beneden schillen en houtachtige uiteinden verwijderen.
Naast het bekende recept met ham, ei en botersaus, kun je asperges ook toevoegen aan een salade of ovengerecht, smaken ze lekker met vis en asperges zijn ook heel geschikt in een wokgerecht. Je kunt asperges zowel gekookt als rauw eten!
Gezondheidsvoordelen van asperges
Waarom zijn asperges gezond voor je?
- Ze zijn rijk aan vitamines, waaronder vitamine C en E en aan foliumzuur.
- Asperges zijn vochtafdrijvend en spoelen overmatig zout en afvalstoffen weg; dus goed voor de nieren! Hier komt na het eten van de asperges de kenmerkende geur van je urine vandaan. In je lichaam worden bepaalde stoffen in de asperge omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen, veroorzaker van de geur. Niet iedereen ruikt deze typische lucht overigens, waarom is niet duidelijk.
- Asperges hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen en zijn rijk aan veel antioxidanten. Dit helpt preventief tegen allerlei aandoeningen, het kan bijvoorbeeld bijdragen tot het voorkomen van suikerziekte.
- Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, omdat ze rijk zijn aan vezels en eiwitten.
- Asperges bevatten erg weinig calorieën: slechts 20 per vijf stengels. Ze bevatten geen vet en zijn natriumarm.
- Asperges helpen de huid te beschermen tegen invloed van zonlicht en vervuiling (door de antioxidant glutathione).
Genoeg redenen dus om asperges vaker te eten!
Let op!
Allergische reacties na het eten van asperges komen echter ook voor. Als je allergisch bent voor bijvoorbeeld uien, knoflook en bieslook ben je mogelijk ook allergisch voor asperges. Symptomen zijn: netelroos, zwellingen rondom de mond en lippen, een loopneus, moeite met ademhalen. Dan is het natuurlijk raadzaam om ze niet te eten.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
Winny zegt
ik had best veel asperges gegeten en snachts stonk mijn urine maar ik had het gevoel dat mijn hele lichaam in de fik stond. ik heb ook epilepsie en heb ,s nachts ook een aan val gehad. ik heb heel veel water gedronken. ik dacht echt dat ik zou sterven. herkent iemand er iets van.
andreas zegt
Het kan zijn dat je een allergiemhebt voor iets .Vraag het je dokter