Een hele gezonde en verantwoorde traktatie is fruit! En creatieve ouders kunnen bananendolfijnen maken om het fruit eten extra leuk te maken.
Wij zagen dit leuke filmpje om bananendolfijnen te maken en delen dit graag met je. De beelden spreken voor zich, maar hieronder hebben we het ook nog even voor je uitgeschreven.
Ingrediënten
- 1 gele (stevige) banaan
- een klein scherp mesje
- een klein zwart eetbaar snoepje
Bereiding van de bananendolfijnen
- Snijd de ‘kop’ van de banaan (1/4e deel van de banaan) lichtelijk door. Snijd hem er niet helemaal af, maar maak een horizantale snee in de schil.
- Vervolgens pak je het midden van die snee en trek je deze door tot het einde van de banaan. Je hebt nu een verticale en een horizontale snee in de schil.
- Nu kan je de banaan voor het gedeelte dat je gesneden hebt eruit halen.
- Snijd de schil in stukjes op waar geen banaan meer in zit. Dit zijn kleine stukjes van ongeveer 1 centimeter. In totaal moet je 10 stukjes hebben. Voor de oplettende lezer: in dit geval zijn het 20 stukjes, want aan het begin heb je de bananenschil in tweeën gedeeld. Houd ongeveer 2 centimeter aan het einde van de schil over! Dit wordt de staart en moet je niet in stukjes snijden.
- Je maakt een kleine inkeping vanaf de onderkant van de schil gezien (1cm). Nu bestaat de staart uit twee grote vinnen. Haal van de bovenste vin vervolgens de helft af.
- Aan elke kant heb je dus 10 stukjes schil. Begin met het tweede stukje aan elke kant eraf te halen en doe dit om en om.Het 5e en 6e stukje houd je echter allebei in stand. Van het 6e stukje haal je nog een klein stukje af. In totaal heb je dus 5 en 1/3e stukje aan iedere kant.
- De ‘steel’ van de banaan zit er als het goed is nog op en daar snijd je twee redelijk diepe sneetjes in. Dit wordt de bek van de dolfijn, dus trek de sneetjes naar elkaar toe en haal het stuk schil van de steel er uit.
- De kop moet je nu al goed zien en dus maak je hem af met een oogje. Dit doe je door een klein puntje te maken in de schil en er iets zwarts eetbaars in te leggen. Denk aan een klein zwart snoepje!
- Vervolgens snijd je de banaan die je aan het begin eruit hebt gehaald in stukjes op. (10 stukjes) Deze verdeel je tussen de tien strookjes die je hebt gemaakt. De eerste leg je aan de onderkant van de schil, de tweede naar boven en ga zo maar door…
- De dolfijn is helemaal klaar!
Het is handig om het filmpje ook nog eventjes te kijken, zo weet je precies wat je moet doen en wat je te wachten staat. Enne… uiteraard oefening baart kunst 😉
Laat een reactie achter