Op vakantie op de camping gaan we graag barbecueën. Dat is echt een zomergevoel. Gezellig met elkaar aan tafel en vaak heel traditioneel, vaders bij de barbecue ;-))
We hebben voor jullie een paar barbecue tips verzameld, ook heel handig voor op de camping:
Houtskoolbarbecue aansteken
Check als eerste of je wel mag barbecueën op houtskool op je vakantieadres. Op veel campings in Zuid-Europa mag je alleen met gas of elektriciteit barbecueën.
Maar als je gaat barbecueën op houtskool is dit de beste werkwijze:
- Doe de houtskool op een bergje in de barbecue of gebruik een speciale vorm om je houtskool/briketten aan te steken.
- Steek de kolen aan met aanmaakblokjes die je tussen het houtskool legt en met behulp van lange lucifers.
- Laat het ongeveer een half uur branden. Verspreid de kolen daarna met een (oude) barbecue tang. Als de kolen en briketten grijs zijn, kun je beginnen met barbecueën.
Alternatieve barbecues
Mag je nou niet barbecueën op de camping of kies je voor gemak, dan kun je kiezen voor elektrisch of gas. De verschillen:
- Elektrisch barbecueën; dan heb je geen echte grillsmaak van de kolen. Het is wel enorm makkelijk als je een stopcontact in de buurt hebt. Je kunt de temperatuur heel eenvoudig regelen met de knoppen. Je kunt ook gezellig met z’n allen op tafel barbecuen. Bijvoorbeeld met de elektrische barbecue van Princess.
- Barbecueën op gas; ook hier ontbreekt de echte rooksmaak van de kolen. Deze manier van barbecuen is heel handig, want het kan bijna overal. Zelfs bij een picknick. Neem dan wel een gasfles mee. Een voorbeeld is de gasbarbecue van CampingGaz. Die heeft zelfs een handige draagtas.
- Buitenkeukens; thuis hebben wij een buitenkeuken. Als het weer mee zit, eten wij bijna dagelijks van de barbecue. Vooral ook heel veel groentes, omdat er een handige grillplaat op zit. Dan kun je het ook makkelijker bereiden. Echt bijna alles is te maken op een buitenkeuken.
Veilig
- Zet de barbecue op een stevige plek, waar het niet staat te wankelen.
- Zet de barbecue niet te dicht bij de tent of stacaravan. Ga ook niet barbecueën onder een luifel.
- Pas ook op voor struiken of laaghangende takken.
- Probeer een windvrij plekje te zoeken, zodat vonken niet kunnen overspringen naar kleding of ander brandbaar materiaal.
- Bij een houtskoolbarbecue moet er bij calamiteiten snel geblust kunnen worden. Zet een emmer water in de buurt klaar voor nood.
- Bij barbecueën op gas zorg je er ook voor dat de gasfles stevig staat.
- Let op de datum op de gasfles en dat de gasslang niet ouder is dan 2 jaar.
- Bij de elektrische barbecue pas je goed op met regen of water en zorg je dat het snoer veilig ligt (niemand kan er over struikelen).
Wat doe je op de barbecue?
Ik las in een onderzoek dat vrij standaard stukken vlees, toch favoriet zijn in Nederland. Ook bij mijn kinderen ;-)) Denk dan aan de hamburger (zelf maken?), worstjes, spiesjes, spareribs en speklapjes. Zelf ben ik gek op allerlei meer gezonde alternatieven, lees vis en groente.
We hebben al een en ander aan recepten op onze site staan. Wil je ook lekker groente of vis grillen? Bekijk dan deze kookboeken:
- Vegetarisch barbecuen van Steven Raichlen
- Vegetarisch barbecuen van Mary Gwynn
- Smart BBQ van Julius Jaspers
- 500 barbecue recepten van Paul Kirk
Hygiëne
Eet en kook nooit met hetzelfde bestek en zorg ervoor dat je aparte tangen voor het rauwe vlees en het gegrilde vlees gebruikt. Zorg ervoor dat rauw vlees en gegrild vlees gescheiden van elkaar blijven, door ze apart te bewaren.
Nog meer handig
We hebben nog even wat handige tools voor je opgezocht:
- Extra koeling voor vlees of vis met een koelschaal van Vacuvin. Zeker op warme dagen is het fijn om zeker te weten dat je vlees of vis vrij van bacteriën blijft.
- Snijplank met afvalbak, zodat je buiten niet zit te … met groente of vlees afval. Bekijk de snijplank bij FonQ.nl
- Extra goed marineren van vlees of vis doe je met een vacuümschaal van 2,5 liter.
- Olieverstuiver om je bakplaat of rooster goed in te vetten. Zie FonQ.nl
- Maak je een groter stuk vlees? Check dan of het gaar is met een vleesthermometer.
- Kies het juiste rooster of schaal voor jouw favoriete gerecht. Er zijn ook speciale houders voor het grillen van kip (zelfs met groente rooster in een).
Kortom genoeg tips om veel plezier te hebben op de barbecue!
Weet je niet precies welke barbecue het best bij jouw wensen past? Kijk dan eens naar de barbecuekookgids van FonQ.nl of bol.com.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter