Cortvriendt is als arts en schrijver van zijn nieuwste boek Kankervrij, uitgesproken over het eten van suiker. Dat komt omdat hij na het bestuderen van vele wetenschappelijke onderzoeken over kanker tot de conclusie is gekomen dat kanker vooral een metabole oorsprong heeft. Metabool wil zeggen dat het met de stofwisseling te maken heeft. Wat dit dan weer te maken heeft met suiker lees je uitgebreid in zijn boek, maar hieronder lichten we graag alvast een tipje van de sluier op.
Hoe ontstaat kanker?
De allesoverheersende opvatting is dat kanker wordt veroorzaakt door beschadigingen van onze genen in de celkern, die enerzijds ontstaan door pure pech en anderzijds door schadelijke invloeden zoals bepaalde chemische stoffen en straling.
Er begint echter steeds meer onderzoek te komen dat wijst op andere factoren die de stofwisseling van de cel kunnen beschadigen waardoor het DNA versneld beschadigd raakt en ook veel gevoeliger wordt voor chemicaliën en straling. Dat zijn de metabole stoornissen die veroorzaakt lijken te worden door voedingsstoffen en hormonen zoals glucose, fructose, insuline, cortisol en adrenaline. Dit kun je allemaal beïnvloeden door je leefstijl.
Suiker als veroorzaker van allerlei ziekten, waaronder kanker
Cortvriendt draait er niet om heen. Hoofdstuk 8 heeft de titel: Suiker, de meest veelzijdige kankerverwekker. In het boek legt hij uit dat kankercellen vanwege hun stofwisselingsstoornis veel glucose nodig hebben. Suiker dus. Een hoge bloedsuikerspiegel verhoogt ook het risico op kanker. Een hogere bloedsuikerspiegel zorgt voor meer insuline-productie en ook dat verhoogt de kans op kanker.
Suiker verhoogt niet alleen het risico op kanker, het kan ook allerlei andere gezondheidsklachten veroorzaken, zoals chronische ontstekingen en een verzwakking van het immuunsysteem. En uiteraard kun je bij veel suikerinname obesitas krijgen en verhoog je het risico op diabetes type 2. Allemaal risicofactoren voor kanker.
Volgens Cortvriendt kun je kankercellen selectief uithongeren door ze glucose te ontzeggen, terwijl je gezonde cellen hun energie halen uit vetzuren en ketonen. Dat doe je met een koolhydraatarm dieet en af en toe vasten.
In een interview met het AD vat Cortvriendt zijn adviezen zo samen:
,,Als je de verschillende adviezen uit mijn boek opvolgt als je kanker hebt, dan verbetert niet alleen je kwaliteit van leven, maar ook de kans dat je overlijdt neemt af. Dan heb ik het over een ketogeen dieet volgen, af en toe vasten of een afgeleide daarvan, het zogenaamde Fasting Mimicking Diet, je stressniveau verlagen, langer slapen, vitamine D slikken en een half uur per dag matig intensief bewegen.’’ (bron)
Adviezen als je kanker hebt
In het boek Kankervrij staat veel informatie over kanker, inclusief verwijzingen naar allerlei onderzoeken. Het derde deel, best een groot deel, bestaat echter uit adviezen wat je zelf kunt doen als je kanker hebt. Daarnaast worden andere, nieuwe behandelingen, uitgelicht, zoals de rol van vitamine C bij kanker (toediening via injecties in kankercellen).
Kankervrij laat zien hoe je naast behandelingen van de oncoloog zoals chirurgie, chemotherapie en radiotherapie ook zelf maatregelen kunt nemen. De bewijzen stapelen zich op dat hetgeen je zelf kan doen een groot verschil kan uitmaken in je kans om kanker te overleven. En ook in de toename van kwaliteit van leven.
Kleine kanttekening. Bedenk wel dat het leven niet geheel maakbaar is. Je kunt door je leefstijl en de behandelingen de kans op herstel vergroten en het risico op erger verkleinen, maar ook dan kan het altijd nog mis gaan. Ondanks een positieve instelling en een gezonde leefstijl. Toch is het wel fijn, dat je je steentje kunt bijdragen aan het succes van een reguliere behandeling door zelf je leefstijl aan te passen of te verbeteren.
Je krijgt in dit boek adviezen over o.a.:
- een ketogeen dieet
- lichaamsbeweging
- vitamine D
- stressreductie
- vasten
- antioxidanten
Achterin het boek Kankervrij vind je 20 koolhydraatarme (ketogene) recepten van Pascale Naessens. De recepten zijn voorzien van mooie, grote kleurenfoto’s en zien er heerlijk uit. Het zijn ook praktische recepten die iedereen kan maken.
Ook vind je in dit boek als bijlage een overzicht met voedingsmiddelen die een antikankerwerking hebben. Het gaat dan met name om bepaalde voedingsstoffen die het risico op kanker verkleinen, zoals o.a. quercitine (vooral in uien en boerenkool) en sulforafaan (broccoli en andere groenten). Er staat ook bij waarom die stoffen helpen en hoe de onderzoeksresultaten zijn.
Het boek is erg interessant als je zelf of in je directe omgeving te maken hebt met kanker. Het ziet er prachtig uit en is in hoge kwaliteit uitgegeven (hardcover). Het boek geeft een schat aan informatie, waardoor je kennis over kanker flink wordt vergroot en het geeft veel praktische adviezen. Uiteraard zijn er ook tegengeluiden van mensen die het niet eens zijn met de visie van Cortvriendt, of die vinden dat hij zich geen arts meer mag noemen, omdat hij niet-praktiserend is. Wij zien echter veel van de adviezen van Cortvriendt terugkomen in steeds meer boeken van artsen die veel onderzoek doen naar lang en gezond leven en/of de relatie tussen leefstijl en bepaalde aandoeningen en ziekten. Daarom denken wij dat het echt niet ‘zomaar’ adviezen zijn, maar dat er groeiend bewijs is voor het nut van dit soort leefstijladviezen.
(meer info hieronder)
Praktische informatie
Titel: Kankervrij
Ondertitel: Over ons gevecht tegen kanker en wat je zelf kunt doen
Schrijver: William Cortvriendt
Uitgeverij: Lucht
ISBN: 978 94 92798 73 2
Aantal bladzijden: 368
Prijs: 29,95
Te koop in de boekhandel en te bestellen bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter