Sinds ik dal ontdekt heb, ben ik er steeds meer aan het proberen. Dal wordt ook wel geschreven als dahl of daal. Je spreekt het in ieder geval uit als daal. Het is eigenlijk een pap van peulvruchten met heerlijke kruiden. Vaak curry!
Ik deel dit heerlijke recept graag met jullie. De basis komt uit het kookboek, maar ik heb mijn eigen twist hier aan gegeven. Met name doordat ik een aantal ingrediënten niet in huis had. Maar dat maakte niet uit. Het was heerlijk. Zo hoort het ook bij dals, vind je niet?
Het originele recept heeft Jasmine Hemsley geleerd van Gary Gorrow, een goede vriend van haar. Het recept komt oorspronkelijk bij de rastafari’s vandaan.
De Ayurvedische keuken is heel bijzonder door eigenlijk de complexiteit van de smaken. Er wordt veel bij elkaar gedaan, met een heerlijk eindresultaat.
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gram rode linzen
- 1 eetl. roomboter
- 1/2 pompoen
- 4 tomaten
- 400 ml. kokosmelk
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 3 cm gember
- 1/2 eetl. kurkuma
- 1 eetl. komijn
- 1/2 eetl. kaneel
- 1 eetl. mosterdzaad
- sambal naar smaak
- zout en peper naar smaak
Bereiding
Smelt de boter in de pan en bak alle kruiden en ui tot alles lekker zacht is en een geheel. Voeg de linzen en kokosmelk toe. Je kunt het aanvullen met water tot het een heerlijk pruttelpotje wordt. Het zal ongeveer een halve liter zijn. Dit kun je ook in de gaten houden.
Laat het 20 minuten pruttelen en voeg de tomaten toe.
Lekker met naanbrood, zie het glutenvrije naanbroodjes recept van Jenny en geroosterde cashewnoten.
Over het boek East by West
Het recept is dus een Ayurvedisch recept uit het nieuwe kookboek East by West. De ondertitel beschrijft eigenlijk wat je kunt verwachten van dit boek: Gemakkelijke Ayurvedische recepten voor de ultieme mind-body balans.
De schrijfster Jasmine Hemsley besteedt een behoorlijk deel van het boek aan het toelichten van de visie van de Ayurveda op een gezond leefpatroon. Dus meer dan alleen voeding. Ik zag een leuke omschrijving van Jasmine op internet:
Jasmine, de ayurvedische kookprinces in de westerse keuken
Ze heeft complexe recepten vertaald naar eenvoudige recepten voor de Westerse wereld. Dus gemakkelijk te maken! Daar houden we van, toch?
Ik dacht dat het vooral Aziatische recepten zouden zijn, zoals deze dal. Dat is niet het geval. Er staan ook heerlijke kaas & penne met basilicumcourgettes in, of toscaanse kippenlevers en broccolisoep.
Praktische informatie:
Nederlands – Hardcover
256 pagina’s | Kosmos Uitgevers | april 2018 | ISBN 9789021568454
Prijs 29,99 (12,99 voor e-book)
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
marijksels zegt
Mmmm, klinkt heerlijk!
Ik zie alleen in het recept staan; voeg linzen toe…,maar bij de ingrediënten kom ik ze niet tegen ;).
Enig idee hoeveel?
Vanessa zegt
Oeps, vergeten te noteren. Dat heb ik gelijk even gedaan. 250 gram 😉