Alleen al de romige, rijke smaak van avocado maakt dat je deze vrucht het liefst iedere dag op tafel zet. Ook de gezonde vetten in avocado mogen er zijn, net als de vele vezels. Nu blijkt ook uit onderzoek dat deze vrucht ook heel gezond is voor onze darmflora en daarmee voor onze algehele gezondheid en ons gewicht.
Onderzoek onder mensen met overgewicht en avocado
Onderzoekers van de universiteit in Illinois wilden weten wat het met je darmen doet als je iedere dag avocado eet. Dat vezels goed zijn voor je darmen, is inmiddels bekend. Hoe avocado precies inwerkt op de darmflora, was nog altijd een mysterie.
De wetenschappers vroegen 163 gezonde mensen met overgewicht in de leeftijd van 25 tot 45 jaar om mee te doen aan hun studie. Deze groep verdeelden ze in tweeën. Beide groepen kregen één maaltijd per dag waarmee ze hun ontbijt, lunch of avondmaaltijd vervingen.
Bij de ene groep bevatte deze maaltijd avocado. Bij de andere groep lieten de onderzoekers deze vrucht weg. Gedurende de tijd dat ze aan het onderzoek meededen, hielden de deelnemers precies bij wat voor voedsel ze aten naast de maaltijd die ze van de onderzoekers kregen.
Meer gunstige darmbacteriën
Gedurende het onderzoek lieten de deelnemers bloed afnemen en leverden ze urine en ontlasting in, dat de onderzoekers onderzochten. Zo ontdekten ze dat bij mensen die iedere dag avocado aten, de hoeveelheid gunstige darmbacteriën toenam in vergelijking met degenen die geen avocado aten.
Het ging om bacteriën die vezels afbreken en helpen omzetten in stofwisselingsproducten die goed zijn voor de gezondheid van onze darmen en darmflora. Zo bleken de korte-keten vetzuren toe te nemen bij de mensen die dagelijks avocado aten.
Korte-keten vetzuren: goed voor onze gezondheid
Korte-keten vetzuren zijn vetzuren die de belangrijkste bron van energie zijn voor de cellen in je dikke darm. Ook dragen ze bij aan het verminderen van ontstekingen in de darmen.
Uit onderzoek blijkt dat korte-keten vetzuren klachten van Inflammatory Bowel Disease genoemd (IBD) en de ziekte van Crohn kunnen helpen verminderen. Bij mensen met overgewicht kunnen deze vetzuren bovendien bijdragen aan een stabiele suikerspiegel en een betere insulinesensitiviteit.
Dezelfde vetzuren zijn belangrijk voor de stofwisseling van bijvoorbeeld koolhydraten en vet. Er zijn zelfs aanwijzingen dat korte-keten vetzuren kunnen helpen om overgewicht te verminderen door de vetverbranding te verhogen en de vetopslag te verminderen.
Korte-keten vetzuren zijn eveneens belangrijk voor ons hart omdat ze overtollig cholesterol kunnen helpen verminderen. Elke dag vezelrijke producten eten, zoals avocado, is dus een goed idee als je je algehele gezondheid wilt ondersteunen en zeker ook voor je darmflora.
Een gemiddelde avocado levert ongeveer 12 gram vezels. Hiermee zijn we goed op weg naar de 30 tot 40 gram vezels die we dagelijks nodig hebben voor een goede gezondheid.
Hoe zit het met de vetten in avocado?
Avocado’s zijn rijk aan vet, wat kan maken dat je met deze vrucht wat meer calorieën binnenkrijgt. De onderzoekers vonden inderdaad dat de avocadogroep iets meer calorieën binnenkreeg dan de mensen die geen avocado consumeerden.
Wat de onderzoekers echter ook zagen, was dat de avocadogroep iets meer vet uitscheidde via hun ontlasting. Dat betekent dat ze minder energie opnamen van het voedsel dat ze aten.
Dit komt waarschijnlijk doordat de hoeveelheid galzuren bij de avocadogroep verminderde. Dit zijn stofwisselingsproducten die de vetopname verhogen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je aankomt van avocado.
Neem deze vrucht gerust iedere dag op in je eetpatroon. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. Avocado bevat naast gezonde vetten en vezels namelijk ook veel vitamines en mineralen. Denk aan vitamine C en B, calcium, fosfor, kalium en magnesium.
Vooral magnesium is betrokken bij ontzettend veel belangrijke processen in je lichaam. Hier kun je lezen waar dit mineraal allemaal goed voor is. Wil je weten wat avocado nog meer voor je doet? Lees dan dit artikel.
Bronnen:
Thompson, S.V. et al (2020). Avocado Consumption Alters Gastrointestinal Bacteria Abundance and Microbial Metabolite Concentrations among Adults with Overweight or Obesity: A Randomized Controlled Trial. The Journal of Nutrition, 17 August. (link)
Ríos-Covián, D. et al (2016). Intestinal Short Chain Fatty Acids and their Link with Diet and Human Health. Front Microbiol. Feb 17;7:185.
Vieira, E.L.M. et al (2012). Oral administration of sodium butyrate attenuates inflammation and mucosal lesion in experimental acute ulcerative colitis. J Nutr Biochem. May;23(5):430-6.
Xiong, Y. et al (2004). Short-chain fatty acids stimulate leptin production in adipocytes through the G protein-coupled receptor GPR41. Proc Natl Acad Sci U S A Jan 27;101(4):1045-50.
Hallert, C. et al (2003). Increasing fecal butyrate in ulcerative colitis patients by diet: controlled pilot study. Inflamm Bowel Dis. Mar;9(2):116-21.
Di Sabatino, A. et al (2005). Oral butyrate for mildly to moderately active Crohn’s disease. Aliment Pharmacol Ther. Nov 1;22(9):789-94.
Bays, H. et al (2011). Reduced viscosity Barley β-Glucan versus placebo: a randomized controlled trial of the effects on insulin sensitivity for individuals at risk for diabetes mellitus. Nutr Metab (Lond). Aug 16;8:58.
Den Besten, G. et al (2013). The role of short-chain fatty acids in the interplay between diet, gut microbiota, and host energy metabolism. J Lipid Res. Sep;54(9):2325-40.
Wong, J.M.W. et al (2006). Colonic health: fermentation and short chain fatty acids. J Clin Gastroenterol. Mar;40(3):235-43.
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
marjan zegt
de teelt (en transport) van avocado’s is wel heel milieuonvriendelijk !!