De eerste keer toen ik dit moest zeggen, ging er al een nieuwe wereld voor mij open. Ik heb namelijk in tijden niet zo erg over een woord gestruikeld. Toch was ik erg geboeid door dit onderwerp. Als diëtist (in opleiding), moet je iemand tot gedragsverandering aanzetten. Van 1 grote XXL chips zak (225 gram), naar een normale zak (100 gram) en uiteindelijk een portie zakje (30 gram). Hoe kun je eetgedrag veranderen met NLP (Neurolinguïstisch Programmeren)?
Dit klinkt makkelijk, maar de praktijk laat toch anders blijken. Je hersens zijn gewend aan een bepaald patroon, een bepaalde routine en die heb je opgebouwd. Dit gebeurde niet in één week, nee, hier zijn maanden overheen gegaan. Daarom hoor je vaak als iemand een weekje bezig is met een nieuw voedingspatroon:
“Oohh wat hard, ik eet nu vaker kleine maaltijden over de dag en normaal eet ik er maar drie of én ‘s avonds ben ik nog vaak gewend twee gevulde koeken te eten en dat kan nu niet meer”.
Je gaat tegen het “normale” in en dat vinden die neurologische paden niet leuk. Maar raad eens, die banen die je hebt gemaakt, die kan je ook breken (gelukkig wel). En dit geldt dan niet alleen voor eten, maar ook roken en alcohol bijvoorbeeld.
Een zak chips doet in principe niks. Het is een zak, het ligt er maar. Jij opent het en jij eet het.
NLP gaat over hoe wij de wereld waarnemen en hoe wij erop reageren (1).
- Neuro: Het verwerken van 5 zintuigen, gehoor, tast, reuk, smaak en gezichtsvermogen
- Linguïstisch: Voorstellingen worden gecodeerd, geordend en krijgen in je hersens betekenis.
- Programmeren: Je patronen ontdekken, veranderen en gebruiken (voor ons allemaal vrij belangrijk in het verander proces).
Alle invloeden van buitenaf zijn van invloed op onze communicatieproces. Via onze zintuigen nemen wij deze tot ons. Intern gebeurt het volgende:
Externe invloed -> zintuigen -> intern proces (hersens) -> communicatie en gedrag
Welke technieken zijn er dan en hoe kan je ze toepassen bij zo een “vreet de zak leeg”-moment?
-De wondervraag –
“Wat als je morgen opstaat en je bent 15 kilo lichter?”
Een vraag die je doet nadenken. Waar doe je het eigenlijk allemaal voor? Waarom eet ik een salade met kip als ik ook een kipburger kan eten? Dit is een vraag die je jezelf kan stellen, bij moeilijke momenten.
Normaal gesproken wordt deze vraag gesteld door een NLP-coach om je een nieuwe perspectief te geven, maar het is aan jou om alle gedachtes die bij deze vraag komen, serieus te nemen en er naar te handelen. Dus zoveel mogelijk redenen geven aan jezelf om te kiezen voor het “juiste pad”.
-Ankeren-
Je wilt bij iemand een positieve (of negatieve) gedachte bij iemand opwekken (3). Dit doe je in stappen, maar dit kan je ook bij jezelf doen. Deze gedachte anker je bij moeilijke momenten.
Stap 1: Herinner een moment uit je verleden (verbonden aan het onderwerp, zoals een gezond gewicht) waar je enorm trots op was, dat je dit heb kunnen bereiken.
Stap 2: Haal hierbij een visueel plaatje in je hoofd (als ware een foto/kort fragment).
Stap 3: Geef dit moment een korte titel.
Stap 4: Praat kort even over iets anders om de persoon af te leiden (voor de NLP-coach).
Stap 5: Breng het onderwerp ter sprake (door de NLP-coach) en concentreer je op dat mooie moment, dat je trots op jezelf was. Voel hierbij ook je gevoelens verschuiven als het ware.
Stap 6: Pas dit toe bij moeilijke momenten.
Voorbeeld:
Jaap is zijn levensstijl aan het veranderen en wil minder snoepen om weer in zijn pak te komen. Jaap komt bij een balie met veel snoepjes en pakt er eentje. “Oh wacht”, denkt hij, want hij wilt die 5 kilo kwijt voor zijn pak. Jaap pakt zijn herinnering erbij toen hij nog 30 was en op het strand rondliep zonder zware buik. “Hunk van de stranden”, zo noemde hij dat “anker” moment. Jaap komt weer terug in het moment en laat het snoepje staan. Na vijf minuten wordt hij geholpen door een medewerker en is het snoepje ver te zoeken.
Dit was een kleine introductie naar NLP, maar er is nog zoveel meer! Tony Robbins is een beetje de goeroe van NLP en als je hem opzoekt vind je nog tal van manieren. Deze twee methoden werkte erg bij mij en daarom schrijf ik ook over ze. Ik pas ze sinds kort toe bij cliënten en ze vinden het erg abstract (en een beetje raar in het begin), maar uiteindelijk wel leuk om méér bezig te zijn met hun gedachtes dan alleen eten.
Probeer ze eens! Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het gaat.
Dikke kus,
Queeny June
Bronnen:
(1). Wat is nlp? Mindacademy.
https://www.mindacademy.nl/wat-is-nlp
(2). De Wondervraag (Voorbeelden) Het werkt! (Oplossingsgericht Werken Tip). Het nlpcollege.
https://hetnlpcollege.nl/wondervraag-oplossingsgericht-werken/
(3).Anker-techniek. Mindacademy.
https://www.mindacademy.nl/nlp/ankeren-techniek
Laatste berichten van Queeny Borgman (toon alles)
- Goed voor jezelf zorgen in de herfst, met recept voor Aziatische pompoensoep - 8 oktober 2019
- Gezonde leefstijl tijdens de zomer - 8 augustus 2019
- Eetgedrag veranderen met Neurolinguïstisch programmeren (NLP)? - 14 mei 2019
Louis Govaert zegt
Beste Jonge dames,
Zeg nu eerlijk, waarom zou ik nu mijn eetgedrag moeten, willen aanpassen.
Toen ik las dat jullie er nu ook al psychologen bij haalt dan brak mijn klomp.
Uw site heeft echt iemand nodig die nu en dan eens tegengas geeft.
Persoonlijk heb ik een hekel aan psychologen. Mijn lieve eega (jammer genoeg overleden) was een geboren natuurlijke psychologe, zonder diploma en geleerde woorden. Maar ze had wel een boel mensenkennis en kon echt mensen helpen.
Neurolinguistisch programmeren ??!! En dat in verband met eten (o.m.) Geef toe dat heeft toch niets met een lekkere maaltijd te maken….Boerenkool met zoete aardappelen en eieren : wie eet nu zoiets?
Heb ooit eens boerenkool geproefd….en mijn visie over lekker eten is echt anders hoor.
Kortom dat artikel valt dus zwaar tegen.
En ja ik vrees dat ik mijn leven op dit gebied niet ga beteren (in jullie optiek dan)
Niettegenstaande bovenstaande bemoeienis, vind ik jullie site wel erg leuk, van daar dus dat ik geen aflevering mis. Per slot van rekening vind ik er ook heel nuttige dingen.
Met vriendelijke groeten uit Alentejo
Louis
Queeny zegt
Beste Louis,
Dankje voor je mening :). Een beetje tegengas naar een artikel kan ik begrijpen en appreciëren, iedereen heeft immers een andere mening. Of jij je gewoontes wilt verbeteren aan de hand van deze oefeningen of niet is natuurlijk aan jou. Dit gebeurt wel veel in de praktijk met NLP en veel mensen hebben er baat bij en bij sommige is er gewoon geen klik.
Bij NLP draait het om jezelf leren kennen en je valkuilen en hier verandering aan te brengen. Daarmee ga je vaak oude gewoontes te lijf en dat duurt even.
Ik vind het mooi dat je aangeeft dat dit niks voor jou zou zijn, dat maakt het beroep diëtist zo divers. Iedereen heeft wel iets wat wel aanslaat en dat vind je door consulten en doelgerichte vragen uiteindelijk wel 😉
Dankje voor je opinie, ik leer ervan.
Geniet nog van de lekkere tempraturen boven de 10 graden in Portugal!
Met vriendelijke groetjes,
Queeny June
Diëtist in opleiding
Gerard Deijk zegt
Beste Louis,
Even een reactie van een ‘oude heer’…Ik lees hier een prachtige openingszin ‘zeg nu eerlijk,waarom’ en daarna wat zinswendingen verderop zoals ‘ik vrees’ die duiden op ‘flink wat weerstand’… Als laatste geef je het artikel de schuld..
Queeny geeft geduldig antwoord, maar de sleutel tot veranderen, die heb je zelf op zak.
Aan veranderen gaat bewust worden vooraf…Wat is nodig? Waarom doe ik dit? Veranderen gaat dan ook in hele kleine stapjes Voorbeelden: Wat proef ik? Waarom eet ik zo snel? Waarom kriebelt het bij het lezen van dit artikel, Waarom eet ik voor de TV? Ach het zijn zo maar een paar van de vele vragen die je jezelf in stilte kunt stellen. Ik weet zeker dat je enorm kunt lachen om je zelf.:) Aan jou om deuren te openen.