Je lust het of je lust het niet. Er is geen middenweg. Dit is algemeen bekend over gember. Gember is de wortel van de gelijknamige plant die oorspronkelijk uit Azië komt. Hier gebruikt men al eeuwenlang deze plant als medicijn voor allerlei kwaaltjes. Want gember is gezond. Tegenwoordig is gember ook het ideale ingrediënt om jouw hoofdgerecht meer smaak te geven. Voor de gezondheid en op culinair gebied is gember een uitstekende toevoeging.
De gember die wij kennen komt uit een gemberfamilie van wel 100 verschillende soorten. Hoewel je misschien denkt dat je niet veel soorten kent, zijn er in de supermarkt toch wel een aantal bekende te vinden. Kurkuma, laos, kardemom en kentjoer zijn veelgebruikte kookkruiden en behoren allemaal tot de gemberfamilie.
De poedervorm van gember wordt ook wel ‘djahé’ genoemd. Het is niet helemaal duidelijk waar de plant oorspronkelijk vandaan komt. De eerste beschrijvingen die zijn gevonden, komen uit China en India. In deze landen werd gember zelfs al honderden jaren voor Christus gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden. De wortelplant heeft een pittige smaak en wordt in de keuken vaak gebruikt om gerechten wat meer smaakt te geven. Ook gemberthee wordt in Europa steeds populairder.
Je hebt eigenlijk best veel voedingsproducten, speciaal gericht op gember. Kijk hier maar eens: producten met gember. Ook is gembersap gezond. Dit wordt door steeds meer mensen dagelijks gedronken, als boost voor de gezondheid.
De ‘zeepsmaak’
“Over smaak valt niet te twisten”, zegt men. Toch zijn er genoeg discussies over de smaak van gember. Je vindt het lekker of je vindt het vies. Er is geen grijs gebied. Voor sommigen smaakt gember naar zeep. Dit komt doordat gember aldehyden bevat. Een aantal van deze chemische verbindingen geeft een fruitige en kruidige geur af. De overige aldehyden geven een zepige geur af. Het kan dus zo zijn dat de één de kruidige geur opvangt en de ander juist de zepige geur. En geur beïnvloedt de smaak van het product enorm. Hieronder vertel ik hoe gezond gember is. Wat gember is echt een soort medicijn voor je lichaam!
Wat doet gember voor je gezondheid?
Naast het feit dat gember (voor de meesten) een heerlijke toevoeging is in de keuken, heeft het ook diverse gezondheidsvoordelen. Wij hebben 9 redenen voor je op een rijtje gezet waarom je absoluut gember moet toevoegen aan jouw gerechten (als je het lust):
1 helpt tegen (ochtend)misselijkheid
Uit onderzoek is gebleken dat gemberwortelpoeder helpt tegen misselijkheid. Dit gaat met name om ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, misselijkheid na chemotherapie en zeeziekte.
2 gember helpt tegen menstruatiepijn
Sla die ibuprofen en paracetamol maar over. Gember is hét nieuwe middel tegen menstruatiekrampen. De stoffen shogaol en zingibain hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Dit maakt gember net zo effectief als ibuprofen en het natuurlijke middel is ook nog eens een stuk beter voor de gezondheid.
3 vermindert het risico op chronische ziekten
Gember werkt ook preventief. De ontstekingsremmende werking van de wortel helpt om chronische ziekten, zoals hart- en vaatklachten, te voorkomen.
4 brengt de bloedsuikerspiegel omlaag
Gember kan glucose opname in de spiercellen verhogen. Op deze manier kan zonder insuline de bloedsuikerspiegel onder controle worden gehouden. Uit onderzoek gericht op diabetes 2 is gebleken dat de bloedsuikerspiegel met wel 12% omlaag kan gaan met dagelijkse inname van gember.
5 kan kanker voorkomen/verhelpen
Er zijn talloze studies en onderzoeken naar gedaan en niks is zeker, maar er zijn een aantal resultaten hoopgevend. Gember bevat het bestanddeel ‘gingerol’. Uit een studie in 2015 is gebleken dat deze stof goed kanker bestrijden. Kankerstamcellen zorgen ervoor dat tumoren weer kunnen terugkomen. Om dit te voorkomen moeten deze stamcellen vernietigd worden. Gingerol doet dit volgens het onderzoek. Bovendien is het een natuurlijke stof die geen tot weinig schade aanbrengt, in tegenstellig tot chemo. Er moet echter nog wel veel meer onderzoek gedaan worden naar de werking van gember op kanker. Het kan natuurlijk geen kwaad voor de gezondheid om regelmatig gember toe te voegen aan het eetschema.
6 verbetert de hersenfunctie
Gemberextracten kunnen de hersenfunctie verbeteren en mogelijk kwalen voorkomen. Het verbetert al snel de reactietijd en het werkgeheugen en kan het risico op ziektes als Alzheimer verlagen.
7 helpt bij afvallen
Bij een gemberdieet zul je heus niet binnen een week klaar zijn, maar het bevordert het afvallen zeker. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je dagelijks een gemberdrankje drinkt, het hongergevoel vermindert. Daarnaast houdt een dagelijkse gemberdosis de bloedsuikerspiegel stabiel. Hierdoor heb je genoeg energie. Dit maakt gember in zijn geheel een uitstekend middel voor de gezondheid.
8 stimuleert de spijsvertering
Gember heeft een positieve werking op de spijsvertering. Het stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen en de afbraak van suikers en vetten. Hierdoor krijg je minder snel last van een opgeblazen gevoel.
9 helpt tegen spierpijn en gewrichtsklachten
Gember bevat ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en helpt dus tegen spierpijn en gewrichtsklachten. Dit komt door de chemische stof gingerol. Gember werkt net zo goed als ibuprofen, maar is op de lange termijn een veel betere optie.
Lees ook:
Laat een reactie achter