De lente is in de lucht, dat betekent dat het groente- en fruitschap weer steeds voller wordt met heerlijke producten die je kunt verwerken in een fijne lunch. Laatst schreef ik al over het preppen en plannen van gezonde maaltijden, vandaag duik ik dieper in de voorbereiding van een gezonde meeneem-lunch.
Laten we beginnen met wat inspiratie voor een gezonde lunch op het werk. Hoe is het gesteld met de lunch op jouw werkplek?
- Is er geen lunchfaciliteit?
- Is het bedrijfsrestaurant duur?
- Biedt het restaurant met name koolhydraten?
Of eet je liever even achter je bureau, om daarna buiten te gaan wandelen? Dat laatste kan ik natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Even weg van je werk, in de (frisse) buitenlucht genieten van alles wat je om je heen ziet. Samen met collega’s wandelen maakt ook vaak dat je even kletst over een ander onderwerp dat je bespreekt op de werkvloer. Gewoon even gezellig kletsen.
(lees hieronder verder)
Een goede voorbereiding is het halve werk
Zoals bij veel zaken, geldt ook hier dat je een gezonde lunch goed moet voorbereiden. Dat begint bij de basis van een goede hoeveelheid vershouddozen. Dan kun je momenten inplannen om zaken voor te bereiden en in porties te bewaren in de koel- of vrieskast.
In vele huishoudens is er een zogenaamde ochtendspits. Het kan ook zijn dat je inspiratie in de ochtend wat beperkter is, dus dat je naar dezelfde zaken grijpt. Of toch maar weer die altijd makkelijke boterham.
Kortom, starten met een goede planning. Dat begint bij het bepalen wat je gaat kopen, dus maak ook voor je lunch een boodschappenlijstje als je niet gewend bent om veel variatie in je lunch te maken. Bekijk je favoriete kookboeken of zoek naar inspiratie online. Bijvoorbeeld bij onze lunchrecepten.
Er zijn natuurlijk heel veel gezonde voedingstrends. Deze hebben allemaal één gemene deler: meer groente eten. Nu kun je natuurlijk rauwkost toevoegen aan je lunchtrommel. Dat doe ik al jaren dagelijks bij mijn dochter, maar ik wil je toch ook inspireren met een paar andere type recepten:
- zelfgemaakte pesto van spinazie of rucola, lekker op een (koolhydraatarme) cracker
- wortel, komkommer of bleekselderij met zelfgemaakte hummus als dip
- uiteraard salade, zorg wel voor een goede ‘stevige’ vulling. Anders ben je op je werk, veel te lang aan het ‘herkauwen’ 😉
- groente-omelet, echt prima koud te eten. Soms maak ik ze in een andere vorm en noem ik het een ei-cake
- brood of cake met groente erin verwerkt. Laatst had ik cake met pompoen er in verwerkt & cake met courgette!
- heel makkelijk is ook het maken van een hartige taart, dan kun je er ’s avonds van genieten en een van de volgende dagen een ‘restje’ meenemen naar je werk. Dit ook ideaal om te maken als je nog wat groente hebt liggen, die je op wilt maken
- soep is ook heerlijk om te eten tussen de middag. Kies dan voor een ‘koude’ soep, zoals gazpacho of zorg voor een goede beker die je soep warm houdt, of misschien kun je het op je werk opwarmen.
En dan weer terug naar de planning
Dus eerst kies je één of twee keer per week een aantal gezonde recepten. Kijk hoeveel tijd je hebt of wilt steken in een voorbereiding. Heb je zin om te bakken? Maak dan een aantal recepten en bewaar porties in de vriezer. Wij eten thuis heel vaak een muffin of plak gezonde cake bij het ontbijt (bewaar deze in een handige bewaardoos). Mijn inziens heel gezond als je het zelf maakt. Maak dan ook optimaal gebruik van je vriezer!
Heb je te maken met een drukke ochtendspits in huis? Maak dan de avond van te voren de lunch voor jezelf en eventueel de kinderen klaar. Je kunt ook voor een paar dagen fruit snijden, mits je ze goed bewaard. Of bewaar wat extra’s in de vriezer. Vervolgens prima te gebruiken in een smoothie. Een goede bak yoghurt, vers fruit en noten is ook makkelijk mee te nemen in deze stapeldoosjes. Je kunt ze aan elkaar vast bevestigen. Heel handig!
Salades kun je ook prima voorbereiden. Het is alleen belangrijk dat je de dressing apart houdt. Door de dressing kan de sla slap worden en dat is niet lekker. Dat geldt ook voor croutons o.i.d. Liever een paar aparte bakjes, die je later samen kunt voegen.
In ieder geval wens ik je veel plezier met het maken van een gezonde lunch en eet smakelijk!
Dit artikel is in samenwerking met Sunware tot stand gekomen.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter