Op instagram zie je de hashtag #preppen steeds vaker, maar
- Wat is preppen eigenlijk?
- En hoe kun je het doen?
- Kun jij het ook?
Ja jij kunt het ook! Het is heel simpel, preppen is een afkorting van prepareren (prepare in Engels). Dus gezond eten dat je goed kunt bewaren (voorbereiden). Ik heb in dit artikel tips uitgewerkt en favoriete makkelijke recepten voor je opgezocht, die je voor kunt bereiden voor die momenten dat je weinig tijd hebt om gezond te koken.
Doel van preppen
Het doel is om altijd gezond eten in jouw koelkast of vriezer te hebben, zodat je op drukke momenten even snel gezond eten te maken. Ook heel belangrijk als de lunch op jouw werk niet altijd even gezond zijn.
Zeker in gezinnen is het heel belangrijk om hier tijd voor vrij te maken. Anders pak je toch te snel iets makkelijks, of iets kant-en-klaars (lees vaak ongezonds) in de supermarkt. Ik schreef al een artikel over het plannen van gezonde voeding, omdat ook ik de verleidingen in de supermarkt ken. Daarnaast is het veel beter voor je portemonnee!
Soorten voeding, die je makkelijk kunt voorbereiden/preppen zijn:
- Pastasauzen
- Soepen
- Brood of cake, als alternatief voor brood
- Noten- en zadencrackers
- Ovengerechten
Dus ga je pastasaus maken? Maak dan gelijk voor twee of drie keer saus. Bewaar porties in de vriezer, zodat je dit kunt gebruiken op dagen dat je weinig tijd hebt. Dan hoef je alleen nog pasta of rijst te maken en de saus heb je al. (Tip: de rijst of pasta kun je ook van groente maken).
Voor mij werkt het om een momentje te zitten met de agenda om te kijken wie wanneer thuis eet en wanneer we te maken hebben met bepaalde tijden vanwege trainingen of sportwedstrijden. Zo is de donderdag bij ons altijd een moment van strakke planning. Dochterlief traint van zes tot zeven en manlief wil om acht uur al weer op de tennisbaan staan. Meestal staat er dus een ‘kliekje’ of soep op het menu.
Het preppen van ontbijt
Je kunt het ontbijt prima de avond van te voren bereiden of af en toe wat extra tijd inplannen. Zo sta ik regelmatig op zondagmiddag een aantal broden, crackers of een (ontbijt)cake te bakken. Deze verpak ik in porties en dan doe ik ze in de vriezer. Dan hoeft maar één keer de oven aan en hoef ik maar één keer de keuken schoon te maken (voor dit dan 😉 )
Heel handig is ook om pakketjes van smoothie-combinaties te maken, die je in zakjes in de vriezer bewaard. Dit kun je zeker in de zomer goed doen, als er heerlijk veel zomerfruit is. Pak ‘s avonds een zakje uit de vriezer en de volgende ochtend hoef je alleen nog maar de blender aan te zetten (en een beetje plantaardige melk toe te voegen).
Mijn favoriete ontbijtrecepten (en sommige zijn ook geschikt voor de lunch):
- Recept flapjacks | Havermoutkoeken met pruimenjam
- Romige smoothie met boerenkool, avocado en banaan
- Aparte overnight oats met sinaasappel
- Overnight oats met koffiesmaak
- Haver-kokos-amandel-bessenbrood met chocolade
- Glutenvrije amandelcrackers
Het preppen van je lunch
Niets is zo makkelijk als een boterham pakken, deze te beleggen en in een zakje of lunchtrommel mee te nemen. Dat is natuurlijk ook een vorm van preppen. Het is helemaal niet erg als je boterhammen eet (mits je geen glutenallergie of tarwe-overgevoeligheid hebt). Maar gezond eten draait eigenlijk om variatie, dus is het regelmatig vervangen van de boterham door iets anders een goed idee.
Bij het ontbijt zag je al amandelcrackers en een lekker brood staan. Daar hebben we meer recepten van op onze site staan. Daarnaast wil ik je ook inspireren om warme soep te eten op je werk. Daarvoor is het vaak wel nodig om een goede warmhoudbeker (bijvoorbeeld te koop bij bever.nl of FonQ) aan te schaffen.
‘s Morgens zet je dan een portie soep (ja! soep per portie bewaren in de vriezer) op het vuur en giet je deze in je beker. Bij de lunch is deze waarschijnlijk niet meer kokend heet, maar lekker lauw en gelijk eet/drinkbaar. Neem er een zelfgemaakte cracker bij en je hebt een top lunch!
Salades zijn natuurlijk ook heel lekker op het werk, maar die vragen wel wat meer voorbereiding. Zorg er in ieder geval voor dat je goede dressings maakt en in je koelkast bewaard. Dan is de rest vaak een fluitje van een cent.
Het preppen van je diner
Soep, pasta en ovenschotels zijn heel goed te bewaren in de koelkast of vriezer. Dat kan iedereen! Er zijn een paar randvoorwaarden. Daarvoor heb je allereerst ruimte nodig in je vriezer om dit te bewaren 😉 En een ruime voorraad vershouddozen in verschillende maten. Kijk ook naar handige bakjes voor soep voor één persoon, ivm de lunch. Kijk daarbij of de dozen BPA vrij zijn, dat is beter voor je gezondheid. Je kunt ook glazen potten gebruiken, zeker voor je lunch ziet dat er leuk uit!
Handig (en eigenlijk noodzakelijk) is het om op de doos te schrijven wat er in zit. Als het bevroren is, kun je het vaak niet meer herkennen. Zet er dan gelijk een datum bij van bereiding. Je kunt de meeste soepen en sauzen zo’n 3 maanden in de vriezer bewaren.
Mijn favoriete recepten!
- Makkelijke pittige Thaise curry met kikkererwten
- Heerlijk Dal (curry) recept uit het Ayurvedische kookboek van Jasmine Hemsley
- Groente-lasagne met blauwe kaas
- Pittige tomaten salsa (ook lekker bij de lunch)
- Gezonde koolhydraatarme maaltijdsoep met aardperen
Ik hoop je voldoende inspiratie te hebben gegeven om tijd vrij te maken voor het preppen van jouw gezonde voeding!
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
- Hoe gezond zijn frambozen? - 11 juni 2024
- Review boek: Afvallen zonder Bullshit - 18 mei 2024
Laat een reactie achter