Er gebeurt van alles in het vrouwelijk lichaam. Je maakt heel veel verschillende fases mee als vrouw. Denk aan:
- Periode tot eerste menstruatie
- Van eerste tot laatste menstruatie
- Na het menstrueren
Tijdens deze drie hoofdfases gebeurt er van alles en hebben we al vrouw te maken met allerlei gebeurtenissen. Het kan positief, maar ook negatief zijn. Er is nu een handboek met alle fases met bijbehorende processen en kwalen. De basis van een menstruatiecyclus, -stoornissen en kwalen worden uitgebreid besproken.
Wat ook bijzonder is, is de uitgebreide beschrijving van de fase tot de eerste menstruatie. Wat gebeurt er dan al in je lichaam (zoals nu bij mijn 10-jarige dochter).
Er wordt veel over kwalen gesproken. Niet dat het alleen maar negatief is, maar dat is waar we wel handvatten bij nodig hebben. Ik heb de hoofdindeling hier voor je uitgewerkt.
Kwalen tijdens de periode dat je menstrueert
Zoals aangegeven wordt eerst de basis van menstrueren behandeld. Daarna worden een aantal kwalen of syndromen behandeld, zoals het Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en premenstrueel syndroom (PMS), vaginale afscheiding en chronische buikpijn. Bij deze kwalen krijg je duidelijke uitleg, in begrijpelijke taal. Natuurlijk staan de medische termen er wel bij genoemd. Dat is wel zo fijn als een arts je iets vertelt. Symptomen, oorzaak, onderzoek en behandeling zijn onderwerpen die bij deze kwaal behandeld worden.
Anticonceptie en onvruchtbaarheid zijn twee onderwerpen die behandeld worden. Allerlei verschillende vormen van behandelingen voor het krijgen van een kind tot en met adoptie wordt besproken.
Seksualiteit
Een aantal hoofdstukken behandelt seksualiteit. Daarbij worden de belangrijkste aspecten besproken, zoals lichamelijke veranderingen, pijn bij vrijen, weinig of geen zin meer, moeilijk klaarkomen. Een advies bij diepe pijn bij het vrijen is bijvoorbeeld het opzoeken van een bekkenbodemtherapeut, omdat die gespecialiseerd zijn in het ontspannen van bekkenbodemspieren. Die geven de klachten, doordat ze te gespannen zijn.
Deze hoofdstukken zijn korter behandeld dan bij de kwalen. Dit is wat mij betreft een kritisch punt, omdat het huis onderwerpen zijn waar dames zelf op zoek gaan naar antwoorden.
De meestvoorkomende SOA komen ook aanbod.
Zwangerschap
Eerst een deel over anticonceptie en behandelmethodes in het deel over de periode tijdens je menstruerende leven, nu een deel over problemen tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap.
Hoe kun je zwanger worden komt eerst aanbod. Daarna de problemen:
- miskraam
- buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- mola zwangerschap
- ongewenst zwanger
De laatste fase
De menopauze en de fase erna wordt weer uitgebreid behandeld. Wat gebeurt er in je lichaam? Wat kun je verwachten? Wat is erg en wat niet?
Het is een boek dat je geruststelt bij onderwerpen waar dat nodig is en je wel in actie zet als het kritisch is. Je kunt het makkelijk lezen en weet snel of je naar een bepaalde arts of therapeut moet gaan.
Meer over wat elke vrouw moet weten
Gynaecologisch handboek voor de vrouw van 0 tot 100 jaar
Auteur: Pauline Ottervanger en Wilma Smit
Nederlands – Paperback
176 pagina’s | Kosmos Uitgevers | ISBN 9789021567884 | maart 2018
Prijs: 22,50
Te koop bij bol.com, Ako en Bruna
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter