Zoutloos, smaakloos, saai en ongezellig, onze maatschappij is alles behalve zoutloos. We willen gezelligheid, volle smaken, spanning en sensatie.
En die kunnen we krijgen, ook zonder zout! Zonder er verder bij na te denken eet ik regelmatig een kerrie eitje, dat wil niks anders zeggen dan een gekookt eitje met wat kerriepoeder.
Heerlijk zo’n eitje, maar ook is kerrie lekker in de bloemkoolsaus, met gebakken ui en champignon, door wat yoghurt als makkelijke sladressing. Een veelzijdig kruid dus.
En opeens dacht ik; wat is dat nou eigenlijk? Wat zit er in kerrie? Is er een kerrieplant of boom, bestaan er kerrievruchten?
Ik ging me er eens in verdiepen en wat bleek? Kerrie is altijd een kruidenmix! En laat er nou nagenoeg altijd een groot gedeelte kurkuma in zitten! Daar komt die mooie gele kleur van waardoor je eten er zo zonnig uit ziet. Jullie hebben daar vast wel eens over gehoord, een supergezond kruid, waar steeds meer goede eigenschappen aan toegeschreven worden!
Kerrie bestaat uit een aantal gezonde kruiden
- Kurkuma is ontstekingsremmend, goed voor je brein, houdt je suikerspiegel stabiel, en werkt ondersteunend bij het Prikkelbare Darm Syndroom. Over kurkuma is al veel geschreven, lees maar waarom kurkuma gezond is.
- Terug naar de kerrie, want er zitten nog meer prachtige kruidenverrassingen in, de samenstelling wisselt per merk, maar er zit bijna altijd peper in. Peper versterkt de helende werking van kurkuma, want door zwarte peper wordt kurkuma beter opgenomen in je lichaam, weer een goede reden voor een kerrie-eitje.
- Er zit nootmuskaat in, ook dit kruid is een ware alleskunner, hij helpt de spijsvertering, is goed voor je geheugen, tegen slapeloosheid en houdt zelfs je tanden gezond. Je botten versterkt hij en doordat het ijzer bevat kan hij ook bloedarmoede voorkomen. Er is zelfs uit onderzoek gebleken dat nootmuskaat kankercellen kan afremmen.
- In veel kerriemixen zit mosterdzaad. Mosterdzaad is een belangrijke bron van mineralen en het helpt bij de verbranding van vetten, het kan je helpen met afvallen! Ook deze zaadjes laten goede resultaten zien in de strijd tegen kankercellen. In India wordt het gebruikt als middel tegen migraine, het proberen meer dan waard.
De rest van de ingrediënten wisselt sterk en het loont zeker om je potje kerrie eens te bestuderen om te ontdekken wat er nog meer in zit, maar dat het een verrassend kruidenmixje is, is mij meer dan duidelijk!!
Ik neem nog een lekker kerrie-eitje 😉
Laura Thiessens
Laatste berichten van Laura Thiessens (toon alles)
- Wat is de relatie tussen je darmen, darmflora en depressies? - 2 november 2019
- De voordelen van de koude douche - 26 september 2019
- Gezond eten met kinderen, ook tijdens de vakantie - 7 augustus 2019
Louis Govaert zegt
Mag ik je in verband met je artikel nog een paar tips geven over curry.
De Indiers bereiden hun curry aangepast aan het gerecht dat ze klaar maken.
Zo is er een speciale curry om Kip tandoori te bereiden…en daar van afgeleid is er dan de andere mix : Tandoori Massala.
En dan is er nog de donkere curry Garam Massala, met een heel speciale smaak.
Kip tandoori is heel lekker…een kip insmeren met een mengsel van yoghurt en tandooricurry. Die gaat de oven in.. Je eet er een soort brood bij : bloem en water, dunne flensjes maken die je tweemaal toevouwt en in een matige oven laat drogen.
Zijn knapperig. Er komt een groente aan te pas, waar ik mij de naam niet herinner. Het is groen, heeft min of meer de vorm van een piramide. hier in Portugal vind ik die nu en dan bij de Lidl. Die “dingen” dus worden gestoofd met een in grove stukken gesneden grote tomaat en een van die lange smalle pepers . Als ik me niet vergis noemen de mexikanen dat Jalapenos.
Ik ben dus ook dol op curry gerechten….tikkie masala bijv: In Tavira is er een indisch restaurant waar ik dat nu en dan eens ga eten. Als ik het over Indisch heb dan bedoel wel de keuken van India.
Groetjes uit Portugal
Louis
Laura zegt
Klinkt heerlijk, dank je wel!
Rinske zegt
Kerrie, zo’n beetje het enige goedje dat ik echt niet lekker vindt. Ik ben nu wel benieuwd aan welk ingrediënt dat ligt.
Leuk artikel, bedankt.
Bärbel zegt
Hey Laura, wat een leuk artikel zeg! Ga zo door, Ik ben een fan van jou! Mochten mensen dit lezen, Ik kan Laura aanbevelen. Laura is een zeer fijne consulent en ik kan het weten. Ik heb al met haar resultaat behaald 👍
Laura zegt
Dank je wel voor je leuke reactie!