Koffie is altijd wel zo’n discussiepunt. Is het wel gezond of niet? Als je het drinkt, hoeveel kopjes koffie is dan nog gezond? We weten allemaal natuurlijk dat de echte koffie-verslaafden, die zeker 10 koppen koffie per dag drinken niet gezond bezig zijn. Koffie is wel gezond, Juglen Zwaan heeft er een uitgebreid artikel over geschreven.
Ik had een collega die dronk echt de ene koffie na de andere. ’s Middags zag je echt dat z’n energie omlaag ging, dus werd de ‘gewone’ koffie versterkt naar espresso. Je hoeft je er niet in te verdiepen dat dit niet de gezonde keuze is. Reden voor mij om er eens in te duiken. Hoeveel koffie is gezond?
Het hangt natuurlijk af van de cafeïne
Het Voedingscentrum zegt hierover:
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer 4 kopjes koffie per dag.
Drink je koffie uit cups, dan kun je dat natuurlijk nagaan. Heb je een sterkere koffie, zoals bijvoorbeeld het merk Lavazza koffie (dat je veel in restaurants ziet), dan kun je op de verpakking vaak al zien hoeveel cafeïne er in koffie zit. In deze gevallen is het wel nodig een kleine rekensom te maken. Hoeveel koppen zet je met een pak en hoeveel zit er dus in je kopje.
Nu is het zo dat het ene kopje koffie het andere niet is. In een espresso zit natuurlijk niet evenveel cafeïne als in een gewone kop filterkoffie. Elke bereidingswijze haalt een ander percentage cafeïne uit de bonen, en ook het aantal milliliter in het kopje speelt een rol. Net daarom hebben de mensen van Coffeeness een wetenschappelijk cafeïne-onderzoek gedaan, om uit te zoeken hoe de manier van zetten een invloed heeft op het cafeïnegehalte. En de resultaten waren best verrassend!
Zo heeft een klein espressoshotje van 25 ml “slechts” 68 mg cafeïne, terwijl 250 ml filterkoffie je al 170 mg van het goedje geeft. En een Cold Brew – koffie die met koud water gebrouwen wordt gedurende 8 tot 24 uur – bevat tot wel 280 mg cafeïne in één glas.
Nog een stofje
Toen ik me er in ging verdiepen, zag ik dat er nog een stof, te weten cafestol, mee telt of het gezond is of niet. Dat wist ik niet. Het is zeker goed om te weten. Want door deze stof, is het advies om 2-3 koppen koffie per dag te drinken.
Cafestol is een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en daarom niet goed is voor de bloedvaten.
Kortom: 2-3 kopjes koffie is veilig om te drinken.
Gelukkig is dit ook precies het aantal dat ik op een dag drink. Verder geniet ik van heerlijk water of een lekkere kop kruidenthee. Hier zit ook het addertje. Drink je veel zwarte thee, tel deze cafeïne dan ook mee in je dagelijkse hoeveelheid.
Bekijk hieronder de hoeveelheid cafeïne per koffievariatie:
Infographic geplaatst met toestemming van: Coffeeness.de
PS Ken je trouwens ook al de BulletProof Koffie? Er is een groepje mensen hier groot fan van.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Frank | koffiezetapparaten zegt
Persoonlijk denk ik ook dat het van persoon verschilt: de een heeft er sneller last van dan de ander. Zo kan ik gerust een bakje drinken om 9 uur savonds en een uur later slapen, maar dat is inderdaad niet voor iedereen weggelegd. Leuk artikel overigens!