Een paar weken geleden hebben wij het over het boek van Mieke Kosters gehad, genaamd De Little Black Dress Challenge. Hierbij ben je in zes weken partyproof (dus veel slanker) zonder een dieet te volgen, maar wel met een eetplan. Je valt dus af met onder andere lekker eten.
Wij zijn enthousiast over haar kijk op afvallen en mochten Mieke Kosters interviewen.
Onze vragen aan Mieke Kosters
1. Kun je aan ons uitleggen waarin De Little Black Dress Challenge verschilt van de Bikini Challenge? Is je nieuwe boek ook interessant voor mensen die je andere boeken al gelezen hebben?
De LBDC is zeker interessant voor mensen die m’n andere boeken hebben gelezen. Simpelweg omdat in dit boek weer hele nieuwe inzichten staan beschreven (gebaseerd op Acceptance Commitment Therapy (ACT) uit de psychologie). Ik zorg er altijd voor dat al m’n boeken voor nieuwelingen goed te gebruiken zijn.
De kern is uiteraard hetzelfde: Regie pakken op je eetgedrag. Pas als je zelf de baas bent over je eetgedrag en bewust kiest wat je wel en niet eet, val je blijvend af. Zonder dieet, mét lekker eten. Hoe je die regie pakt, kan op verschillende manieren. Die verschillende manieren beschrijf ik in m’n boeken.
2. Het valt op dat je mensen ook calorieën laat tellen. En dit wordt juist steeds vaker los gelaten, omdat de kwaliteit van de calorie (gezond/ongezond) belangrijker is dan de kwantiteit. Hoe sta jij hier tegenover?
Veel mensen focussen op wat je eet: Food is fuel, eten is brandstof voor je lichaam, zeg maar. En dus moet je ervoor zorgen dat wat je eet goed is. Maar: bij mensen die willen afvallen speelt nog iets heel anders. Zij tanken simpelweg te vaak. En of je dat nu doet met hele goede of minder goede brandstof, dat maakt dan niet uit. Zolang je teveel tankt, word je zwaarder. Kcal zijn een hulpmiddel om te berekenen hoeveel jij eigenlijk eet. Dat is de eerste stap in bewust worden van wat je zelf doet. Dat heeft niet zo veel met gezond eten te maken, wel met afvallen en dus gezonder worden.
3. Het eetplan is een goed idee. Toch vermoeden we dat veel mensen dan eigenlijk een te streng eetplan opstellen dat ze uiteindelijk niet volhouden. Hoe kun je een realistisch eetplan maken?
Door te bepalen waar je heel erg van houd en daar ruimte voor te maken. Ik houd bijvoorbeeld echt van wijn en chocola. En altijd als ik een dieet deed, mocht ik die dingen niet. Dat houd je inderdaad niet vol. Pas toen ik een eetpatroon ontwikkelde met ruimte voor het allerlekkerste hield ik het vol. Het lijkt tegenstrijdig maar is op de lange termijn echt veel effectiever om wel lekkere en ook ongezonde dingen te blijven eten. Dan ben je tevreden, voelt het niet als straf of afzien en val je af!
4. Kun je een tipje van de sluier oplichten over je eigen eetplan?
Dat tipje staat hierboven: ik eet wel chocola, meestal s avonds bij de thee. En ik drink in het weekend witte wijn: heerlijk. Verder eet ik behoorlijk gezond. Ik ontbijt met yoghurt en muesli/cruesli, lunch met brood of salade en ‘s avonds eet ik echt van alles: van rijst, pasta tot aardappelen en maaltijdsalades.
5. Hoe sta jij tegenover het eten van brood (koolhydraten)? In je boek staat een recept met speltbrood. Vind je dat beter dan gewoon brood?
Ik kies zelf altijd voor volkorenbrood. Of meergranen. Dat vind ik super lekker en gezond genoeg. In mijn methode is er geen verboden-middelenlijst. Er zijn al heel wat mensen 100 jaar oud geworden met elke dag brood. Ik geloof niet zo in dit soort extreme aanpakken: geen koolhydraten, brood is vergif, etc. Gevarieerd en met mate eten is nog altijd het allerbelangrijkste in mijn optiek.
6. De verschillende eters die je beschrijft zijn zeer treffend. Ook de bijbehorende emoties. Hoe ben je tot die inzichten gekomen?
Dat is vooral uit eigen ervaring: Voor het Geheim van Slanke mensen was ik vanaf m’n vijftiende met afvallen bezig. Ik ken heel veel valkuilen uit m’n eigen praktijk. Ontelbare dieetpogingen van mezelf mislukten (soms begon ik dagelijks opnieuw). Ik kan me dus goed inleven. Daarnaast heb ik heb inmiddels meer dan 150.000 boeken verkocht en even zoveel mensen hebben inmiddels meegedaan aan een gratis workshop via Facebook. Ook begeleid en spreek ik zoveel vrouwen over eten en afvallen, dat ik via hen nog beter zie hoe het werkt. De meeste mensen hebben echt vergelijkbare valkuilen.
7. Voor Jenny is het meteen duidelijk dat zij een vermoeide genieter is. En zij is ook bewust bezig om haar gedrag te veranderen ‘s avonds. Maar nu wordt Jenny regelmatig ‘s nachts wakker met honger. Klaar wakker. Is dat toch een kwestie van wennen of wel wat meer ‘s avonds eten?
Ten eerste: iedereen die begint met afvallen door simpelweg minder te eten, krijgt honger. Hoe erg is dat werkelijk? In onze maatschappij is een beetje trek echt geen ramp. Honger kun je prima verdragen zeg ik altijd. Je gaat ‘s ochtends toch meteen weer ontbijten. Het goede nieuws: honger gaat voorbij.
Op het moment zelf: iedereen heeft weleens een lunch overgeslagen wegens drukte. De trek die je dan ervaart ebt vanzelf weer weg, als je gewoon doorgaat. Honger gaat op de langere termijn ook weg. Je lichaam is na een week (of soms twee) al gewend aan de kleinere porties. Dan heb je er een stuk minder last van.
8. Onze lezers willen graag gezonder leven en vaak ook wat afvallen. Maar zij willen ook vaak toch af en toe genieten van een patatje, ijsje, pizza, enzovoort. Wat is jouw boodschap voor hen?
Vroeger nam ik al het lekkers, nu alleen het allerlekkerst, zeg ik altijd. Kortom: afvallen én genieten is een kwestie van kiezen. Van en/en naar of/of. Alles mag, alleen niet alles nu. Een handige tip om keuzes te kunnen maken is je happen een cijfer geven. Jij eet vanaf nu alleen nog maar achten, negens en tienen. Daalt je hap onder de acht, leg het weg. Zonder van je kcal. Je zegt veel beter ‘nee’ tegen dingen die je toch al minder lekker vindt.
9. We lezen in je boek dat je graag schrijft en genoeg ideeën hebt. Zijn er al plannen voor nog een nieuw boek?
Jazeker…. Ik heb plannen voor m’n eerste kookboek met meer dan 200 recepten… Binnenkort volgt hier meer info over.
10. Heb je als afsluiter nog een lekker en gezond recept voor ons?
Een hele simpele en lekkere uit De Little Black Dress Challenge dan.
Decadente dadels.
Ingrediënten voor 1 persoon:
2 medjouldadels
25 gram pure chocolade (70% cacao)
Bereiding:
Haal de pitten voorzichtig uit de dadels. Smelt de chocolade in de magnetron of au bain-marie. Doop de dadels in de chocolade en zorg dat ze rondom bedekt zijn.
Leg de dadels nu een half uurtje op een schoteltje in de koelkast, zodat de chocolade weer hard wordt.
Geniet ervan!
Wij bedanken Mieke Kosters voor haar interview en wij zijn nu al erg nieuwsgierig naar haar nieuwe kookboek!
Klik hier als je meer wilt weten over de boeken van Mieke Kosters.
Laat een reactie achter