Een opgeblazen gevoel en een opgezette buik heeft vaak te maken met wat je eet en hoe je leeft. Omdat het vaak voorkomt na een (overvloedige) maaltijd lijkt lijnen dan ook de remedie tegen dat opgeblazen gevoel.
Maar het is meer een signaal dat je lichaam uit balans is. Dit kan onder andere komen veel suikers, junkfood en fabrieksmatige voeding, maar ook door stress of een intolerantie voor gluten of lactose.
Wanneer je regelmatig last hebt van een opgezette buik is het raadzaam om wat aanpassingen in je voedingspatroon te maken om eens te kijken wat het effect bij jou is.
Als je opgezette buik ook gepaard gaat met buikpijn, en je kunt zelf niet thuis brengen waar dat vandaan komt, bezoek dan even de huisarts.
Eetpatroon
Voor je begint met het rigoureus veranderen van je eetpatroon kun je het beste een tijdje bepaalde voedingsmiddelen laten staan. Door een periode heel zuiver te eten kun je snel merken hoe je lichaam reageert en als je dan weer langzaam voeding toevoegt dan voel je ook meteen of je er gevoelig voor bent.
Kleine dingen
Vervang beetje bij beetje de minder goede voedingsmiddelen voor gezondere alternatieven. Daardoor went je lichaam er langzaam en hou je het ook langer vol. Zorg ervoor dat je in het begin bijvoorbeeld ook je koekje of je dessert vervangt voor iets wat er het meeste op lijkt. Misschien een dadelreepje ipv een koekje, ook zoet maar beter. Zo ga je steeds een stapje verder.
Vermijd gluten, suikers en zetmeel
Meestal komt een moe gevoel en een opgezette buik voor bij mensen die veel suikers, gluten en zetmeel eten. Als je te veel suikers, gluten en zetmeel binnen krijgt kan je Candida (schimmel infectie) oplopen wat tot gevolg een besmetting aan de darmparasieten kan hebben.
Candida en darmparasieten voeden zichzelf met suiker en zetmeel. Ze zetten suikers om in alcohol en tijdens dit proces komen er veel gassen vrij.
Hierdoor nemen gassen in de darmen toe en krijg je een opgezette buik, boeren en winderigheid. Het voelt ook zeer onaangenaam, wanneer de darmen onder zoveel druk staan. Onder suikers en zetmeel verstaan we aardappelen, maïs, rijst, tarwe en natuurlijk ook de gewone suiker.
Suikers en zetmeel
Bij de consumptie van suikers en zetmeel wordt ook de bloedsuikerspiegel in het lichaam langdurig verhoogd. Daardoor maakt het lichaam automatisch insuline aan om al de suikers zo snel mogelijk naar de cellen te vervoeren of, als er al voldoende energie is, op te slaan in het lichaamsvet.
Insuline is een zeer belangrijk hormoon, want te veel suiker in je bloedbaan is giftig. Een teveel aan insuline in je bloedbaan verstoort veel processen in het lichaam en werkt verzurend. Eet liever suikervrij.
Gluten
Gluten veroorzaken veel storingen in je stofwisseling. Gluten vind je in graanproducten. Doordat je stofwisseling in de war raakt produceer je meer gassen in je darmen en dat resulteert in een opgezette buik.
Dit kan ook, als je veel gluten (of zuivel) neemt, leiden tot een lekkende darm. Dat is een ontsteking in je darmen waardoor er kleine gaatjes ontstaan en de onverteerbare voedingsstoffen in je bloed terecht kunnen komen om je immuunsysteem te verstoren. Symptomen daarvan zijn buikpijn, winderigheid, slechte ontlasting en een opgezette buik.
Zoetstoffen
Je lichaam is slimmer dan je denkt en protesteert tegen al het ongezonde en nep-eten wat je binnen krijgt. Zoetstoffen veroorzaken een opgeblazen gevoel en darmgassen. Daarnaast reageert je lichaam er net zo op als met suiker dus heeft het voor de lijn ook geen zin.
Zuivel
Een lactose intolerantie is ook een veelvoorkomende reden voor een opgeblazen buik. Je spijsvertering wordt geïrriteerd door de lactose en zuivelproducten op zich worden ook niet goed verteerd.
Keuzes
Zoals je hierboven kunt lezen heeft een opgezette buik dus vaak niet te maken met veel eten, zoals het wel vaak voelt als je ligt “uit te buiken”, maar meer om verkeerde keuzes.
Voedingsmiddelen waarvan we vroeger altijd geleerd hebben dat ze goed voor ons waren zoals melk, brood en aardappelen lijken nu juist de meeste klachten te veroorzaken!
Het blijft wel een hele uitzoekerij wat nu wel of niet goed voor je is, want elke dag komen er wel weer nieuwe onderzoeken in het nieuws en iedereen spreekt zichzelf ook weer een beetje tegen. Er is ook eigenlijk maar 1 iemand die weet wat voor voeding er geschikt is voor jouw lichaam en dat ben jij! Maar hoe leuk dat ook klinkt het maakt het niet makkelijker.
Afkicken
Als je gewend bent aan wisselende periodes van lijnen en (over)eten of gewend ben aan veel voedingsmiddelen die ik hier boven heb beschreven dan kan je lichaam aardig van de rel zijn en moet je als het ware gaan afkicken. Zowel lichamelijk van de suiker pieken en dalen als geestelijk doordat je het tellen van calorieën moet gaan afleren en moet gaan vertrouwen op je lichaam.
Een kickstart
Je kunt jezelf ook een kickstart geven door eerst een detoxkuur te doen. Daarmee gooi je jezelf in één keer in een afkickproces en laat je alle resten van gifstoffen los. Je krijgt dan alleen maar gezonde goede voeding binnen zodat je lichaam zich op een natuurlijke manier kan ontdoen van de overtollige ballast. Daarna voel je je schoon, fris en vol energie wat een mooie start is voor een leven van genieten zonder diëten.
Om alvast je dag schoon en fris te beginnen heb ik hier het recept van een super frisse detoxjuice:
Verse detox juice
Drink de detox juice een half uur voor elke maaltijd. De combinatie van de komkommer, citroen, gember en munt zorgen voor een super detox effect.
Ingrediënten
- 1 citroen
- 1 grote komkommer
- 2l fijngehakte gember (geschild)
- circa 10 muntblaadjes
- 2 liter water
Werkwijze
Laat de muntblaadjes 5 minuten weken in gekookt water. Schil de citroen en snij deze in kleine stukken. Pureer deze met de geschilde komkommer en wat water in een blender. Meng de puree met het muntwater. Verdeel het over 2 flessen en vul deze beide aan met water tot 1 liter.
En klaar is je Ultieme Detox Juice. Geniet ervan!
—
(Red) Deze blog is geschreven door Evelina Zinger.
Wil je meer informatie over detoxen op onze site?
—
Fotocredits: Robert McDonald.
Laat een reactie achter