De Eetwijze(r) is een boek dat je helpt om gezonder te eten. De auteur van het boek heeft de onzin en onwaarheden over eten ontmaskerd. Anthony Warner is topkok en heeft een achtergrond als biologisch wetenschapper. Dit boek is een vertaling van het zeer populaire Engelse boek The Angry Chef uit 2016.
Hij is verbaasd over de hypes en wegen die de foodblfoggers & bekenden in beweging brengen. Hij is niet van mening dat clean eating (dus zelf alles koken) beter is dan voeding uit de fabriek. Een citaat uit zijn voorwoord maakt mij gelijk nieuwsgierig:
Soms moeten we in het leven leren omgaan met onzekerheid, en handelen zonder dat we bewijzen in handen hebben. Hoewel de wetenschap rond eten en gezondheid complex is, moeten we toch elke dag eten. Om een gezonde relatie met ons voedsel te hebben, moeten we leren accepteren dat we niet alles weten…
… en dat brengt ons bij het eerste puzzelstukje…
Mensen aanzetten tot nadenken
Het is zijn doel om met het boek mensen aan te zetten tot nadenken. We worden bedolven onder informatie en snelle instinctieve beslissingen zijn snel genomen. Maar deze kunnen verkeerd en gevaarlijk zijn. Zeker als het om eten gaat.
Denk bij de impulsen op social media (want daar zitten de foodbloggers veel). Hij gaat daarom iedere ochtend achterlijk vroeg op staan om te gaan hardlopen. Om de rust te vinden en te genieten van de natuur van het Engelse platteland.
Het boek is met veel humor geschreven. Zo noemt hij een voorbeeld van Jamie en z’n sportinstructeur Oliver. Via dit voorbeeld legt hij uit dat Jamie stopt met gluten eten (en alles vers gaat maken) en dat ze aangeven dat hij zich beter voelt door glutenvrij te eten. Maar dat er veel meer gebeurd is, dan de gluten achterwege laten.
Welke mythes neemt hij onder de loep?
Na een introductiedeel (72 pagina’s) over de pseudowetenschap duikt hij in een aantal mythes rond populaire eetstijlen. Denk dan onder andere aan:
- kokosolie
- suiker
- paleo
- antioxidanten
- clean eten
- eetstoornissen
- GAPS-dieet
- gemaksvoedsel
Daarna wordt nog even de evolutie van mythes behandeld, zodat je ook snapt waar het vandaan komt en hoe je er ‘anders’ tegenaan kunt kijken.
Vooral door de humor is het echt een leuk & nuttig boek
Het is echt een boek dat je aanzet tot nadenken. Eigenlijk gaat het over ‘stoffige’ wetenschap, maar hij brengt het met zoveel humor dat het echt leuk is om te lezen.
De ‘AngryChef’ is al die voedseltypes he-le-maal zat (en vertelt dat hylarisch). Redactie van Jinek
Dit boek is een ‘must’ voor mensen die anderen inspireren bij een goede gezondheid en hun voedingspatroon. Denk even na voor je alles één op één over neemt. Daar kijken wij ook kritisch naar. Wat wij vooral ook belangrijk vinden is, dat iedereen vooral ook voelt hoe hij/zij zich voelt en met boerenverstand nadenkt over wat gezond is en wat niet.
Meer over de Eetwijze(r)
Onzin en onwaarheden over eten ontmaskerd
Oorspronkelijke titel: The Angry Chef. Bad science and the truth about healthy eating
Auteur: Anthony Warner
Uitgeverij Omniboek
ISBN 9789401911313
Paperback, 352 pag.
Prijs € 20 | E-book € 9,99
Te koop bij bol.com, Bruna en Ako
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter