Alles willen weten, emoties niet uiten, geen hulp vragen en multitasken leiden vaak tot stress en burn-out. Een beetje spanning en stress horen bij het leven. Duurt het te lang dan kunnen we niet goed kunnen functioneren en zitten we ziek thuis. Werkstress is het grootste probleem van deze tijd en veroorzaakt veel ziekteverzuim.
Voldoende bewegen, ontspannen, gezond eten en genieten van de natuurlijke geuren maakt ons blij. En wanneer we fris en vrolijk zijn, kunnen we het beste functioneren. Geuren hebben een sterke verbinding met onze gevoelens. Die bepalen onze stemming en ons gedrag, op die manier zijn we productief en maken minder fouten.
Ons reukorgaan heeft een directe verbinding met onze hersenen, het bepaalt onze houding en emoties. Geuren onthouden we gemakkelijk en die halen herinneringen op. Nothing is more memorable than a smell – Diane Ackerman. Ze doen ons denken aan bijvoorbeeld een leuke vakantie waarin we in de wereldkeuken onze zintuigen prikkelden. Die mooie herinneringen maken ons gelukkig en het gelukshormoon endorfine houdt stress tegen.
Lees de verborgen eigenschappen van onderstaande geuren en prikkel je zintuigen.
#Geur van groene kruiden
(lees hieronder verder)
Dat kruiden ons eten een bijzondere smaak geven, weten we allemaal. Weet je ook dat die natuurlijke aroma’s een blije signaal sturen naar onze hersenen. Het gebruik van verse kruiden heeft een feel good effect. Hieronder lees je een paar voorbeelden:
- Rozemarijngeur heeft stimulerende werking op ons brein. Dit kruid verhoogt ons concentratievermogen en verbetert het geheugen.
- Heerlijk ruikende tijm is goed voor onze luchtwegen, versterkt ons afweersysteem en geeft een energie boost.
- De kalmerende kracht van munt maakt ons stressvrij en beschermt tegen veel ziekten. Het heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking.
- Basilicum heeft een positieve invloed op onze humeur, verlaagt ook de chronische stress en laat ons ontspannen.
- Marjolein is een antidepressivum die ons een relaxed gevoel geeft.
Loop eens de wereldberoemde Indiase keuken binnen en je ruikt kenmerkende geuren van curry & basmati rijst. Aromatische Ayurvedische specerijen zoals kardemom, kaneel, koriander, komijn, kruidnagel, nootmuskaat en zwarte peper spelen daarbij een belangrijke rol. Daarmee maken ze ook een specerijenmix die garam masala heet. Het is een mengsel van zeven of acht geroosterde aromatische specerijen. Elke regio in India maakt garam masala net iets anders.
Daarnaast is de verrukkelijke basmati rijst een Indiase specialiteit. Het is een langkorrelige rijstsoort die bij het Himalaya gebergte tussen India & Pakistan groeit. Bas betekent geur en mati betekent grond. De geurende grond in het gebied zorgt voor deze bijzondere rijst. Er zijn veel variaties van deze rijst soort en je kunt er lekkere gerechten mee maken. Groente pilav is een gezond en lekker Indiaas gerecht die een heerlijke aroma verspreidt.
Behalve de bovengenoemde geuren zijn de welbekende aroma’s van lavendel en citrusvruchten ook weldadig voor ons. Ze geven ons een fris en opgewekt gevoel wat de ongezonde stress op afstand houdt.
Heb je last van spanningshoofdpijn of andere vage klachten? Grijp niet meteen naar medicijnen maar verzacht je pijn door een natuurlijke aromatische geur. Geniet van de gezonde kruiden en specerijengeuren en zeg vaarwel tegen stress.
Laatste berichten van Sangeeta Taluja (toon alles)
- Spirituele kant van yoga - 28 april 2020
- Gezond koken is (g)een kunst - 10 maart 2020
- Ik heb een opkikker nodig, help! (inclusief recept) - 30 januari 2020
Laat een reactie achter