Groentesoep, een makkelijke manier om je eigen groente-inname te verhogen. Lekker voor de lunch, als 4-uurtje of als voorgerecht.
Deze geroosterde paddenstoelensoep is, net als andere groentesoep, vrijwel vetarm. Soep vult niet alleen de maag – waardoor je minder zal gaan snaaien – maar door de vitamines, vezels en andere voedingsstoffen is deze paddenstoelensoep uiterst voedzaam. Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels.
Zelfgemaakte groentesoep
Homemade groentesoep maken is echt zo gepiept, kijk in de groentenla van de ijskast wat je nog hebt en maak van de restjes champignons, wortels, paprika, broccoli of wat je dan ook op dat moment aan groente hebt liggen een eigen verse groentesoep, veel lekkerder en gezonder dan uit welk pak dan ook. Ook kan je op de plaatselijke weekmarkt de leftovers kopen.
Goedkope groentes scoren
De ingedeukte en/of wat rottere tomaten/courgette/champignons o.i.d. kan de groenteboer niet meer voor de oorspronkelijk vraagprijs verkopen, maar je kan er wel nog heerlijke groentesoep van maken. De afgelopen week heb ik bij de groenteman voor € 1, – een paar enorme zakken met champignons en andere paddenstoelen kunnen kopen. Thuis gekomen heb ik een grote pan geroosterde paddenstoelensoep gemaakt.
Recept voor paddenstoelensoep, heerlijk als lunch
Met deze paddenstoelensoep kan je prima voor de dag kan komen, het is een favoriet bij mijn schoonouders en mijn moeder gebruikt het voor de kerst. Dit recept is voor een grote hoeveelheid, maar dan heb je voor een paar dagen een lekker soepje of je kan het in kleinere porties invriezen of meenemen naar je werk voor de lunch.
Als je de groente eerst laat roosteren in de oven, geeft dit een heerlijk extra smaak aan de soep.
Ingrediënten
- 500 gram (kastanje)champignons
- 500 gram gemengde paddenstoelen
- 2 rode uien, in 6-en gesneden
- 2 teentjes knoflook in stukjes gesneden
- 1 eetlepels olijfolie
- 1 scheutje balsamicoazijn
- 1 tl kervel
- 1 liter bouillon ( van 2 tabletten Porcini –tabletten (merk Star) of anders zoutarme groente bouillonblokjes)
Bereiding
Warm de oven voor op 170 graden. Snijd de champignons in 4-en de andere paddenstoelen fijn, en doe deze met de rode ui en knoflook in een braadslee. Vermeng het goed met de olijfolie en doe de balsamicoazijn en kervel over heen. Rooster het 40 minuten in de oven.
Als de champignons en paddenstoelen mooi geroosterd zijn, giet je ze over in een grote soeppan, voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Laat het nog even goed doorkoken en serveer de soep. Smakelijk eten!
—
(Vanessa & Jenny: Met dank aan Charlotte Meynen voor de tips en het recept. Hieronder vind je meer informatie over Charlotte)
Laatste berichten van Charlotte Meynen (toon alles)
- Recept wortelsalade met noten, kleurrijk en gezond! - 10 november 2016
- Oven-geroosterde paddenstoelensoep - 5 maart 2016
- Tips tegen Constipatie - 30 november 2015
Mathias zegt
Net gemaakt zonder kervel, gewone ajuinen en normale champignons (500gram). Zeer lekker alsnog! Een kleine aardappel bijgedaan als bindmiddel. Werkt prima. Lekkere soep voor weinig geld (en zonder room, wat veel champignon soep gerechten gebruiken, en ik niet zo graag heb).
Dank u voor dit recept, simpel en lekker.
Vanessa zegt
Bedankt voor de aanvulling!
Met gezonde groet,
Vanessa