Witlof met kaas en ham uit de oven, dat is typisch een gerecht dat we vroeger aten. Ik vond het als kind deels lekker. Het midden van de lof was nog steeds bitter. Maar dat is tegenwoordig niet meer het geval.
Wat ik vroeger lekkerder vond, was een schotel die mijn moeder maakte met gesneden witlof en dan kaas erover uit de oven. Dan smolt de kaas over alle losse stukjes witlof.
Dit recept is een variant daarop, met nog veel meer lekkere smaken. Het is zo echt een winters gerecht. Het is wat machtiger en bevat meer calorieën. Maar ook veel goede voedingsstoffen. Heerlijk en makkelijk!
Hoe maak je deze ovenschotel met witlof, gehakt en aardappelschijfjes?
- 350 gram rundergehakt
- 500 gram witlof
- 100 gram geraspte kaas
- 2 uitjes
- 1 rode paprika
- 450 gram aardappelschijfjes (of zoals ik heb gedaan, verse aardappelen in plakjes gesneden)
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- zout en zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze:
Snijd allereerst alle groente klein en pers de teentjes knoflook uit. Als je verse aardappelen gebruikt, kun je deze plakjes in een 10-15 minuten bakken in een scheutje olie. Fruit in een andere pan de ui en knoflook in 2 minuten lichtbruin, daarna het gehakt er in rullen en paprika toevoegen. Je kunt het op smaak brengen met zout en peper.
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden.
Als je de witlof klein gesneden hebt, kun je de bittere kernen er uit halen. Zelf heb ik er voor gekozen om de witlof rauw in de schaal te doen, dan blijft het nog een beetje knapperig. Wil je dat niet, dan kun je het even blancheren.
Je maakt de ovenschotel als volgt op. Begin met een laag aardappelen, dan gehaktmengsel en hierover de witlof. Maak het af met een lekkere laag kaas.
Zet de witlofschotel een half uurtje in de oven en eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter