Kippensoep, we vinden het thuis altijd erg lekker. Het is alleen vaak geen maaltijdsoep en vaak bevat het daardoor wat minder voedingsstoffen. Dat kan anders, want zeker in deze tijd dat veel mensen verkouden zijn, kunnen we een extra gezonde kippensoep goed gebruiken.
De basis van dit recept is een Surinaamse kippensoep. Ik heb er natuurlijk mijn eigen twist aangegeven. Oftewel meer groente aan toegevoegd. En biologische bouillon in plaats van een ‘maggi-blokje’.
Zelf bouillon maken is iets dat ik wel wil doen, maar helaas toch te weinig doe. Binnenkort maakt ik wel een pan bottenbouillon. Dat is namelijk een heel goed voedingsmiddel om te starten als je een periode van vasten (intermittent fasting) wilt beëindigen. Dan is het goed om voedingsmiddelen te eten die mild zijn voor je spijsvertering.
Ik gebruik in dit recept ook gember. Weet je trouwens dat je gember het makkelijkst schilt met behulp van een lepeltje?
Hoe maak je een extra gezonde kippensoep?
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram kipfilet
- 1 flinke stronk broccoli in kleine roosjes
- 2 cm geraspte gember
- 1 stengel citroengras
- 1,5 liter kippen- of groentebouillon
- 300 gram rijst
- 2 tenen geperste knoflook
- 1 theelepel laos kruiden
- 4 eieren
- 250 gram taugé
- 1 bosje koriander
- scheutje olijfolie
- sambal, zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Doe de olie in een grote soeppan. En fruit de knoflook, gember, laos kruiden en de citroengras. Kneus de citroengrasstengel door er met een groot mes op de drukken en buig ‘m een paar keer. Dan komt de smaak beter vrij.
Na een minuut of twee/drie kun je de bouillon toevoegen. Vervolgens kun je de kip en broccoli toevoegen. Kook dit zo’n 15 minuten tot de kip en broccoli gaar zijn (zacht als je er met een vork in prikt). Haal deze vervolgens uit de pan en trek of snij de kip in kleinere stukken,
De rijst en de eieren mogen nu in de pan en ondertussen kun je de koriander ook in kleine stukjes snijden. Haal na 8 minuten de eieren uit de pan, laat ze schrikken en pel ze.
Hou je niet van koriander, neem dan selderij of peterselie. Het is net lekker om een bite toe te voegen van groene kruiden. Verder heeft dit gerecht zeker bite. Als de rijst bijna gaar is, kun je de kip en broccoli weer toevoegen. Kook het geheel nog even een 5 minuutjes door.
Schep de soep op de borden en doe er een gesneden ei, handje taugé en de koriander over heen. Eventueel kun je nog een beetje zout en peper toevoegen. Wij vonden dat niet nodig. Wel een beetje sambal voor extra pit!
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter