Rode kool uit pot, gekookte aardappelen en een bal gehakt. Zo at ik vroeger bij mijn ouders vaak rodekool. Tegenwoordig wordt rodekool op veel meer manieren gegeten, al heeft het nog steeds wel een beetje suffig imago.
Laten we het dat suffige imago van rodekool eens wegnemen. Want rodekool is zo gezond, dat we dit best vaker kunnen eten. Moeten eten zelfs! Gelukkig helpt de populariteit van poké bowls hieraan mee. Rauwe, gesneden rode kool in poké bowls is een geliefd onderdeel van de zeer populaire poké bowls. Niet alleen door de smaak en omdat het zo gezond is, maar stiekem natuurlijk ook vanwege de mooie kleur.
Rode kool kopen
- Rodekool uit pot wordt nog steeds vaak gebruikt. Is dat slecht? Nee hoor. Kies alleen wel voor een pot rodekool zonder suiker. Die zijn in de meeste supermarkten nu wel te koop.
- Gesneden rodekool uit de koeling. Ook een prima keuze. En ook wel makkelijk, want je hoeft niet te ploeteren met een rode kool en een mes. Gewoon hopla, zo de pan in. Of je kunt het gebruiken in een salade. Wel zo fijn en er zijn geen toegevoegde ingrediënten.
- Rodekool kiemen kun je ook kopen. Nog gezonder en heerlijk door een salade.
- Rodekool uit de diepvries ligt voor de hand, maar vaak bevat dit wel suiker. En appeltjes. Dat laatste is niet zo erg, maar de toegevoegde suiker is wel zonde.
- Een echte rodekool. Natuurlijk kun je ook gewoon de kool zelf kopen. Die kun je helemaal bewerken zoals jij graag wilt.
Hoe gezond is rode kool?
Rodekool is verwant aan andere koolsoorten, zoals broccoli, spruitjes en boerenkool. Het valt onder de kruisbloemige groenten. Rode kool onderscheidt zich op aparte wijze van andere koolsoorten. Natuurlijk door de paarse kleur. Die paarse kleur brengt nog meer gezondheidsvoordelen met zich mee. Dat komt door de anthocyanen. Dit zijn antioxidanten die je ook vindt in andere soorten fruit en groenten met zo’n paarse kleur.
Daarnaast bevat rodekool de volgende vitamines en mineralen:
- Vitamine A
- Vitamine B1 (thiamine)
- Vitamine B2 (riboflavine)
- Vitamine B6
- Foliumzuur (vitamine B11)
- Vitamine C
- Vitamine E
- Vitamine K
- Calcium
- Magnesium
- Kalium
- Mangaan
- Fosfor
- Zink
1 Goed voor je darmen
Rodekool bevat niet alleen veel vezels, het bevat ook veel voedingsstoffen die zorgen voor een goede darmflora. En we weten, gezonde darmen, is essentieel voor een goede gezondheid!
Maar ook als je al darmproblemen hebt, zoals een ontsteking of een darmziekte, dan kan deze kool voor verbetering zorgen door de probiotica die het bevat.
Mensen die erg gevoelige darmen hebben, kunnen soms ook juist gasvorming krijgen door het eten van (rode) kool. Luister goed naar je lichaam!
2 Gezonde botten
Met name de vitamine K in rodekool zorgt preventief voor sterkere botten. Zeker als je een groter risico hebt op botontkalking (osteoporose), is het goed om regelmatig rode kool te eten. Rodekool bevat in mindere mate ook calcium, magnesium en zink. Ook dit helpt bij goede, gezonde botten.
3 Goed voor je hart
Een studie geeft aan dat anthocyanen (je weet wel, van die paarse kleur) een positieve rol spelen voor hart en vaten. Degenen die vaak voedsel eten met deze antioxidanten, hebben een lager risico op hartaanvallen en hartaandoeningen.
4 Voor een betere spijsvertering
De vele vezels in rodekool zorgen voor een betere spijsvertering. En een betere stoelgang. Wel zo fijn. De vezels helpen trouwens ook mee als je wilt afvallen. Ook fijn!
5 Werkt preventief tegen kanker
Met name sulforafaan, glucosinolaten en anthocyaninen in rodekool lijken het risico op kanker te verminderen. Er wordt veel onderzoek naar gedaan en die resultaten zijn positief. Toch is het nog te vroeg om te spreken van wetenschappelijk bewijs. Het eten van voldoende groenten per dag is sowieso aan te raden. Het lijkt wel duidelijk te zijn dat dit het risico op het krijgen van bepaalde vormen van kanker verkleint.
6 Helpt tegen ontstekingen
Koolbladeren worden in bepaalde culturen ingezet tegen de bestrijding van een ontsteking en pijn. Bijvoorbeeld bij een wond. Het kan daarnaast kalmerend werken. Maar ook het eten van rode kool heeft een ontstekingsremmend effect.
7 Goed voor mensen met diabetes
Rodekool maakt de bloedsuiker stabiel en de antioxidanten in rodekool helpen om de diabetes te bestrijden. Dat betekent dat je de hele dag door meer energie hebt gedurende een langere tijd.
8 Versterkt je immuunsysteem
Rode kool bevat veel vitamine C en dat geeft een boost aan je immuunsysteem. Kun je wel wat extra weerstand gebruiken? Zet dan wat vaker rodekool op het menu!
Tip, lees ons artikel: Groenten en fruit met veel vitamine C.
Goed om te weten over rodekool!
Als je rodekool rauw eet, dan heb je het meeste profijt van de gezondheidsvoordelen. Als je het kookt, gaan er toch wat vitamines, mineralen en andere fytonutriënten verloren. Als je het wel wilt koken, doe dit dan op een laag vuur met zo min mogelijk water.
Rodekool is het hele jaar wel verkrijgbaar, maar het echte rode-kool-seizoen is van juli t/m maart, al zeggen sommige mensen dat het eigenlijk van september tot en met december is.
Door rodekool met appels te koken, wordt de typisch paarse kleur, wat roder.
Recepten met rodekool
- Rodekoolsoep
- Salade van rodekool en peertjes
- Stamppot met rode kool
- Smakelijke koolsalade
- Noedels met kip, rodekool en mangochutney
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Herbalife lanceert kauwbare voedingssupplementen voor het hele gezin - 11 oktober 2024
Laat een reactie achter