Slaap, we kunnen er niet zonder, maar soms is het best zonde van al die ‘verloren’ uren. Toch is goed slapen enorm belangrijk, o.a. voor je gezondheid.
Hoe lang moet je slapen?
De meeste mensen slapen zeven uur per dag. Het is goed om naar je eigen slaapbehoefte te kijken. Want volwassenen hebben meestal tussen de 6,5 en 8,5 uur slaap nodig.
Afweersysteem
Slaap je standaard veel te lang, of juist veel te kort, dan ga je eerder dood… aldus Hans Hamburger, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Slaap-Waak Onderzoek (NSWO). Reden is dat je afweersysteem minder goed werkt, waardoor je vatbaar bent voor bijvoorbeeld virussen en bacteriën. Vaak weet je zelf heel goed of je te lang of te kort slaapt en merk je al bepaalde signalen op.
Te lang slapen, kans op herseninfarct!
Even een poosje bijslapen? Nee, niet verstandig als je kijkt naar dit onderzoek. Uit onderzoek door de University of Cambridge bleek dat volwassenen, die meer dan 8 uur slapen per nacht, maar liefst 46% meer kans hebben om een beroerte te krijgen.
Te kort slapen, kans op stress en angsten
Voldoende nachtrust zorgt voor een gezonde psyche. Je bent minder prikkelbaar, hebt minder last van stress (en daardoor buikvet). Heb je te weinig slaap, dan kun je nerveus worden, of zelfs angstig.
Slimmer worden tijdens het slapen
Als je leert of iets oefent en daarna slaap je er een nachtje over, is het vaak zo dat je het geleerde de volgende dag makkelijker kan reproduceren of beter iets kunt uitvoeren. Tijdens de slaap werkt het leerproces gewoon door!
Het is dus goed om iets te leren en te oefenen en op een gegeven moment te stoppen. Zorg voor een goede nachtrust en presteer de volgende dag nog beter!
Tip:
Wil je rustig en op een natuurlijke manier wakker worden? Kies dan voor een wake-up-light. In vele prijsklasses beschikbaar!
En een goede matras is ook van groot belang. Vanessa slaapt heerlijk op een matras van de HEMA.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter