Ik wil graag mijn favoriete boerenkool recept met jullie delen: stamppot boerenkool met zoete aardappel. Waarom?
Boerenkool is een super gezonde groente met ontzettend veel vitaminen en mineralen. Het is zelfs de nummer 1 uit de top 10 gezonde groenten!
Graag leg ik eerst uit waarom dit mijn favoriete boerenkoolrecept is. Onderaan dit artikel vind je mijn recept voor stamppot boerenkool-zoete aardappel.
Boerenkool is supergezond
Zo bevat boerenkool grote hoeveelheden vitamine A, vitamine C en vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor lichaamsprocessen die met ontstekingen op celniveau te maken hebben.
Omdat ziekten als kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht vaak voortkomen uit kleine infecties in de lichaamscellen helpt boerenkool deze dus bestrijden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat boerenkool werkt tegen meerdere soorten kanker (blaas-, darm-, eierstok-, borst- en prostaatkanker). En het mooie is, dat 250 gr boerenkool goed is voor 2600% van de ADH vitamine K! Ook bevat boerenkool veel
- vezels
- koper
- calcium
- vitamine B6
- kalium
Als echte Hollander is manlief hier in huis gek op de traditionele boerenkoolstamppot, ik daarentegen niet. Naast het feit dat een traditionele boerenkoolstamppot vaak gegeten wordt met rookworst en/of spekjes ben ik geen fan van de aardappelen die in erin verwerkt worden. Aardappelen bestaan namelijk grotendeel uit zetmeel en zetmeel is eigenlijk maltose, dat weer glucose is. En glucose is 100% suiker.
Lees hier meer hoe gezond boerenkool is.
Aardappelen en de bloedsuikerspiegel
Misschien heb je wel eens gehoord van de Glycemische Index (GI) in voedingsmiddelen? De GI is een maatstaf voor het meten van het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel. Omdat je je bloedsuikerspiegel het liefst zo constant mogelijk wilt hebben en snelle bloedsuikerspiegelschommelingen dus wilt voorkomen is het raadzaam om alleen producten met een lage GI te eten.
Snelle koolhydraten uit bijvoorbeeld witte bloem, witte pasta’s én aardappelen moet je dus zien te vermijden. Maar dat er veel suiker in aardappelen zit is nog niet eens het echte probleem. Het probleem is dat er erg weinig voedingsstoffen tegenover staan. De aardappel verliest het namelijk van bijna alle groente en fruitsoorten, als het om de voedingswaarde gaat.
Stamppot zonder aardappels
Een traditionele boerenkoolstamppot staat hier dus niet op het menu en veel liever maak ik mijn eigen verbeterde versie met… zoete aardappelen! De zoete aardappel bevat namelijk wel veel vitamines (de hoeveelheid vitamine C in een zoete aardappel is 26 mg per 100 gram, terwijl de gewone aardappel slechts 8 mg per 100 gram bevat).
Omdat zoete aardappelen een hoge concentratie betacaroteen (de bouwstof voor vitamine A), vitamine C en vitamine B6 bevatten zijn ze sterke anti-oxidanten en maken de zoete aardappel dus een zogenaamd ‘superfood’.
Waarom is de zoete aardappel superfood?
Omdat deze anti-oxidanten kunnen bijdragen aan het voorkomen van kanker! Het grote voordeel van de zoete aardappel is tevens dat de suikerspiegel niet gaat pieken bij de omzetting van de koolhydraten naar suikers. De glycemische index is namelijk maar 40, tegenover 90 voor gekookte gewone aardappelen! (NB: de GI van witte suiker is 100)!
Lees ook dit artikel: Hoe gezond zijn zoete aardappelen?
Suiker in plaats van vet
Dan nog even iets over de rookworst. Zelf eet ik helemaal geen vlees maar de rookworst is iets wat ik ook echt niet aan de andere gezinsleden zal geven. Waarom niet? Ten eerste omdat het varkensvlees is maar laten we ook de andere ingrediënten eens bekijken. Ik heb gekozen voor de magere rookworst van Unox omdat het met “30% minder vet” op de verpakking een ‘gezonde’ keuze lijkt.
Maar is dat wel zo? 30% minder vet houdt eigenlijk alleen maar in dat het 30% minder vet dan het wettelijk maximum voor magere vleesproducten bevat, wat in dit geval nog steeds 20% vet per 100 gram betekent! Verder is er dextrose (= druivensuiker) toegevoegd om de fermentatie van de worst te versnellen. Het gevolg: een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (de GI van dextrose is namelijk gelijk aan die van witte suiker, namelijk 100). Ook is er water, aardappelzetmeel en zout aan de rookworst toegevoegd om de houdbaarheid van het product te garanderen én om te voldoen aan de wettelijke eisen.
Door het product met 30% vet te verminderen, voldoet het product namelijk niet meer aan de wettelijke eisen en dus moeten er stoffen worden toegevoegd om aan de wet te kunnen voldoen. Door het toevoegen van aardappelzetmeel stijgt het koolhydratengehalte in het product en zout doet het natriumgehalte van het product stijgen (natrium verhoogt de bloeddruk!). Dan de E-nummers in de worst: E451, E452, E300 en E250. Als ik mijn boekje “Wat zit er in uw eten?” erbij pak zie ik dat E451 en E452 synthetische emulgatoren, stabilisatoren en/of zuurregelaren zijn, gemaakt uit fosfaatzouten. Deze additieven dienen (i.v.m. hyperactiviteit, verminderde opname van mineralen en darmstoornissen) echt vermeden te worden. Nog een E-nummer dat je echt dient te vermijden is E250 (vooral kinderen!).
Het is een chemisch conserveermiddel dat, vermengd met keukenzout, in de maag wordt omgezet tot nitrosamine. Risico’s: hyperactiviteit, astma, slapeloosheid, lage bloeddruk en omdat het een wisselwerking heeft met andere additieven kan het erg giftig en kankerverwekkend worden!!
Tot slot E300. Dit is een antioxidant (of voedingszuur) en vitamine C van synthetische of natuurlijk afkomst dat, als het in te grote hoeveelheden wordt ingenomen, tot diarree en vorming van nierstenen kan leiden. Dit E-nummer kan dus met mate gegeten worden maar let wel op, het komt in vele voedingsmiddelen voor dus je eet er gemakkelijk teveel van!
Nee dank u, de rookworst (en de gewone aardappel) laat ik voor wat het is en met mijn ingrediënten kan ik mijn boerenkool stamppot met recht een super gezonde maaltijd noemen. Eet smakelijk!
Hoe maak je een stamppot boerenkool met zoete aardappel?
Ingrediënten (4 personen)
- 600 gr boerenkool, voorgesneden
- 600 gr zoete aardappelen
- 3 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 150 ml rijst- of amandelmelk (ongezoet!)
- olijf- of kokosolie
- peper
- 1 á 2 bakjes cherry tomaatjes (in vieren gesneden)
- zakje pijnboompitjes (60 gr)
Hoe maak je het? (bereidingstijd 25 min)
- schil en snij de zoete aardappelen en stoom of kook in ongeveer 8 gaar
- snij de sjalotjes en knoflook fijn
- verhit wat olijf- of kokosolie in een wokpan en voeg de sjalotjes en knoflook toe
- laat de sjalotjes en knoflook op laag vuur fruiten en voeg vervolgens de boerenkool toe
- roerbak de boerenkool een paar min op hoog vuur
- voeg af en toe een lepel (aardappel)kookvocht toe (dan stoom je de boerenkool een beetje)
- giet de aardappelen af en stamp met de melk fijn
- voeg de boerenkool toe en breng op smaak met wat peper
- serveer met de cherry tomaatjes en pijnboompitjes
Dit recept is gemaakt door Dayenne van dayennefoodblog.com.
Dayenne Bos
Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)
- Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
- Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
- Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014
Nahpets zegt
Ooit al eens geprobeerd met havermelk?
Dat Nguyen zegt
Lekker! Eenvoudig te maken!
Mieke Kolder zegt
Ik vond de basis heerlijk, de gebakken boerenkool met de zoete aardappels.
In plaats van cherry tomaatjes en pijnboompitjes er overheen heb ik zongedroogde tomaatjes in stukjes en gesnipperde augurkjes er door gedaan, wat heel goed uitpakte.
Absoluut voor herhaling vatbaar.
Mieke
Vanessa zegt
Dank voor je compliment! Ik geef het aan Dayenne door.
Martijn zegt
Een paar minuten koken of bakken is echt niet genoeg voor boerenkool. De verpakking zegt 10 tot 12 minuten roerbakken.
We aten nu half rauwe boerenkool, dat is echt niet lekker.
Mark zegt
Heerlijk. Ik had niet voldoende boerenkool in huis, dus heb wat paksoi toegevoegd; maakte de stamppot zo mogelijk nòg zoeter.