De fitnesstrend blijft maar toenemen, vooral onder de jeugd. Maar voor velen is alleen het gedeelte dat te maken heeft met trainen interessant. Zodra gesproken wordt over gezonde voeding, haken de meesten af…
Wil je de meeste progressie zien, dan is de juiste voeding van groot belang. Vandaag gaan wij eens kijken hoe dit goed gecombineerd kan worden, hoeveel je moet eten en natuurlijk ook wat. De juiste combinatie tussen voeding en fitness, hoe pak je het aan?
Wat moet je eten?
Veel personen denken gemakkelijk over voeding en een dieet. Willen ze afvallen, plukken zo gewoon een dieet van internet en proberen zich hier ‘een beetje’ aan te houden. Een standaard dieet op internet is echter niet altijd het meest geschikte dieet. Vaak helpen ze helemaal niet.
Daarnaast zien we meer mensen die het hebben over aankomen, dan over afvallen. Die extra calorieën willen de fitnessfanaten namelijk omzetten naar spieren. We gaan eens kijken wat verstandig is.
Er zijn producten waarbij je zo ver mogelijk vandaan moet blijven. Zelfs als je wilt aankomen. Waarschijnlijk had je het al aan zien komen, maar fastfoodketens zijn dan toch echt nummer 1. Fastfood bevat enorm veel troep, waardoor het niet verstandig is om dit te gebruiken tijdens je hele dieet.
Het beste is wanneer het grootste deel van het voedsel uit je dieet bestaat uit ‘minimaal bewerkt’ voedsel. Producten die er uitzien zoals ze ooit begonnen zijn dus. Denk hierbij aan aardappelen, noten, zaden, groenten, vlees, fruit, eieren, melk, allemaal dat soort dingen.
Eiwitpoeder zou hier eventueel een aanvulling op kunnen zijn. Dit is ook een hele goede manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen, die je helpen bij de groei van de spieren.
De spierballen kweken
Nu is voeding erg belangrijk, maar er moet ook getraind worden! De meesten mensen trainen om af te vallen of juist om meer spieren te kweken. Krachttraining is hiervoor vaak de oplossing. Ook bij krachttraining zijn er enkele aspecten waar rekening mee gehouden moet worden.
Misschien wel het allerbelangrijkste is rust. Het heeft geen zin om 3 dagen achter elkaar dezelfde spiergroep te trainen. Tijdens de herstelperiode van de spier ontstaat groei. Op het moment dat je niet voldoende rust neemt, maak je als het ware je spier alleen maar kapot. Een echte no go dus.
Belangrijk is om een goede verdeling te maken voor je trainingen. Een schema waar jij jezelf aan kunt houden en je ook prettig bij voelt. De focus zou in eerste instantie moeten liggen op de basis, namelijk je grote spiergroepen. Denk hierbij aan borst, rug en benen.
Er zijn een aantal basisoefeningen voor deze doelgroep:
- voor benen – squats
- voor de rug – deadlifts en pull ups
- voor de borst – bench press en push ups
Tot slot moet je niet vergeten om te zorgen voor afwisseling. Maandenlang met hetzelfde schema lopen en dezelfde oefening doen helpt niet.
Je spieren moeten iedere keer weer worden getriggerd, dit kan door afwisseling van de oefeningen en het gebruik van steeds zwaardere gewichten.
De hulp van een personal trainer kan ook goed van pas komen bij het trainen, wanneer je zelf weinig tijd heb om bezig te zijn met sporten. Je doet hierdoor enorm veel kennis op en je zal veel vooruitgang boeken tijdens deze trainingen.
Laat een reactie achter