Koolhydraatarm eten is een trend, maar dat wil niet zeggen dat het altijd goed is om zo min mogelijk koolhydraten te eten. Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor je lichaam. Wel kun je bewust omgaan met koolhydraten.
Je eet bijvoorbeeld niet brood bij het ontbijt én bij de lunch, maar je vervangt één van de maaltijden door iets anders. Bijvoorbeeld een salade of smoothie (zie de tips in het boek Grip op Koolhydraten). Ook zorg je dat je alleen de goede koolhydraten eet. Daar heb je iets aan, dit in tegenstelling tot slechte koolhydraten. Die maken je alleen maar moe en zorgen voor gewichtstoename.
Wat zijn goede koolhydraten?
Vaak horen we, wat zijn nu eigenlijk goede koolhydraten? Dat zijn de complexe koolhydraten.
Hieronder vind je een lijstje met voeding die gezonde en goede koolhydraten bevat:
- havermout
- boekweit
- teff
- quinoa
- amaranth
- groenten (bijv. spruitjes)
- bonen
- couscous
- bananen
- appels
- bessen
- roggebrood
- noten
- zoete aardappel
- aardappelen (als je wilt afvallen, eet je dit met mate)
Als je pasta of brood eet, kun je het beste kiezen voor volkoren of eventueel spelt. Pasta kun je het beste al dente koken. Als je graag rijst eet, kies je het liefst voor bruine of zilvervliesrijst.
Belangrijk is ook om vaak te variëren. Door gezonde keuzes te maken, zul je meer energie hebben, lekkerder in je vel zitten en ook afvallen als dat nodig is.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter