Een paar maanden geleden hebben we een dossier geschreven over duurzaamheid. Eigenlijk miste daarin een artikel, namelijk over duurzame vis. Duurzaamheid is sowieso een thema waar je ons inziens niet om heen kunt. We doen thuis en op kantoor zoveel mogelijk aan duurzaamheid:
- We kiezen steeds vaker voor verantwoord vlees met het Beter-Leven-Keurmerk.
- We eten steeds vaker 100% plantaardig.
- We maken bewust keuzes voor biologische zuivel en eieren (al is de vraag hoe vrij scharrelkippen kunnen scharrelen).
- We scheiden ons afval.
Maar hoe zit dat met duurzame vis?
Wanneer is een vis duurzaam gevangen? En wat is dan duurzaam gevangen? Hoeveel vis is dan gekweekt? En wanneer is deze gekweekte vis ook goed voor ons? Daar hoor je ook wel eens vreemde berichten over…
Kortom genoeg vragen voor ons om eens te duiken in het onderwerp duurzame vis.
Hoe weet je nu of vis duurzaam is?
Als we het over vis hebben, dan spreek je van vis, schelp- én schaaldieren. Duurzame vis is in de supermarkt te herkennen aan het MSC keurmerk. MSC staat voor Marine Stewardship Council. MSC en is opgericht door o.a. het Wereld Natuur Fonds. Zij zetten zich in om de zeeën en oceanen te beschermen. Iedere MSC-gecertificeerde visserij is onafhankelijk en grondig beoordeeld. Zo wordt er gekeken naar de onmiddellijke en toekomstige gevolgen van de visserij voor de wilde vispopulaties en de ecosystemen.
MSC voldoet aan internationale ‘best practice’ richtlijnen en normen, waardoor je met een gerust hart dit keurmerk kunt vertrouwen. En dat blijkt ook wel. Uit meerdere studies blijkt dat het MSC-keurmerk tot de meest betrouwbare keurmerken behoort. Het verschilt op een aantal punten van andere keurmerken en programma’s, omdat het rekening houdt met álle leven in zee. Veel andere keurmerken richten zich op één aspect, zoals de veiligheid voor dolfijnen of het vissen met een hengel. Dus als jij het totaalplaatje ook belangrijk vindt, moet je zeker letten op het blauwe MSC-keurmerk!
Nog niet alle vis in Nederland is verkrijgbaar met een MSC-keurmerk. Maar wel al heel veel soorten, denk aan haring, schol, makreel, zalm, tonijn, koolvis, mosselen, garnalen en heek. Sinds de oprichting in 1997 van het MSC-keurmerk is inmiddels 13% van de visvangst op zee MSC gecertificeerd.
Koop je vis bij de lokale visboer en twijfel je of dit goed gekeurde vis is? Vraag het dan aan de visboer. Ze zullen je goed kunnen adviseren, die service mag je verwachten van een lokale ondernemer. Je kunt ook kiezen voor een duurzame supermarkt zoals Marqt.
Vis eten is beter voor het CO2 probleem op onze aarde. Dus kiezen voor duurzame vis is niet alleen goed jezelf, maar ook voor onze oceaan!
Bekijk ook onze tips voor duurzaam koken.
Advies: één keer per week vis eten
Dit is niet ons advies, maar het advies van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Vis is erg goed voor je hart- en bloedvaten, hersenen, bloedsomloop je spieren, huid en haar. Vette vis is nog een stapje gezonder, door de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De Gezondheidsraad adviseert 200 milligram EPA en DHA per dag te nemen.
Veel vis bevat veel vitamine B12, B6, jodium, fosfor en seleen. Zo goed als alle vissoorten bevatten vet en eiwitten. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Vis past ook perfect in een koolhydraatarm voedingspatroon. Sommige vegetariërs eten wel vis, dat is heel goed voor het aanvullen van je B12. Duurzaam gevangen vis is dan een mooi alternatief.
De populaire vis, zalm, is erg gezond, daarover hebben we de gezondheidsvoordelen al eerder op een rijtje gezet. Meer dan een keer in de week vette vis eten is niet nodig, omdat er heel veel gezonde voedingsstoffen in zitten, die lang doorwerken. Verder kun je natuurlijk ook kiezen voor een supplement met visolie. Let bij het kopen van visolie ook op het MSC keurmerk. Die zie je ook terug op de verpakking.
Gekweekte vis
Weet je dat 95% van de zalm die in Nederland gegeten wordt, gekweekte vis is? Wil je duurzaam gekweekte zalm eten? Kies dan voor het ASC logo. Dat staat voor duurzaam gekweekte vis. Bij deze kwekerijen wordt er voor de omgeving gezorgd en voor de mensen die in de kwekerij werken.
Let op! Gerookte zalm is vrij zout, net als zoute haring. Pas dus wel op met het ‘veel’ nemen van deze vis, in verband met de zoutinname.
Wij kiezen zelf graag voor een of twee keer vis in de week. Daarbij letten we zeker op de herkomst, omdat we bewust kiezen voor een duurzaam leven. Op de website van MSC staat meer informatie wat jij kunt doen om beter te zorgen voor het behoud van oceanen.
Waar is duurzame vis te koop?
Je kunt de duurzame vis gelukkig tegenwoordig bij de meeste supermarkten kopen, zoals:
Bij de lokale visboer kun je vragen of de vis duurzaam is gevangen. Mocht de visboer je niet kunnen helpen, kun je kijken op de gratis app Viswijzer. Daar staat welke vis duurzaam is gevangen. En je kunt bij Marqt terecht voor heel veel duurzame producten.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter