Soms heb je lastige tijden en dan is het belangrijk om in je kracht te staan. Maar hoe kom je nu in je kracht? Wat betekent het, dat je in je kracht staat?
De betekenis van in je kracht staan
Als je in je kracht staat, ben je tevreden met jezelf. Je kunt zeggen dat je in balans bent. Een tegenslag brengt je niet van de wijs, je kunt er goed mee omgaan. In je kracht staan lukt beter als de dingen die je doet bij jou passen. Denk dan aan je werk, vrijetijdsbesteding, thuis. Wat de invulling ook is.
We hebben allemaal wel eens zo’n moment dat we nodig zijn voor onze omgeving en juist dan helpt het enorm dat je in je kracht staat. Dat betekent dat je er volledig voor een ander én voor jezelf kunt zijn.
Hoe doe ik dat?
Het kan jou helpen om te vertellen hoe ik dat doe. Met dit soort dingen is het altijd essentieel om te bedenken wat voor jou werkt. Wat voelt voor jou goed? We zijn immers allemaal andere mensen en wat voor de een werkt, kan voor de ander juist averechts werken. Dat merken Jenny en ik ook vaak. We zijn zo anders, maar sommige dingen pakken we wel hetzelfde aan.
Voor mij helpt het heel goed om die dingen te doen waar ik goed in bent, dan kom ik in mijn kracht. Dus bijvoorbeeld door nu deze blog voor jou én mezelf te schrijven, kom ik in mijn kracht. Door dingen op te schrijven en zo even een momentje voor mezelf te nemen, krijg ik andere inzichten.
Het lijkt soms wel of de letters op het scherm verschijnen zonder dat ik er heel erg actief over na hoef te denken wat ik wil zeggen. Het komt zo maar uit mijn vingers tevoorschijn. Het zijn waarschijnlijk ingevingen vanuit mijn onderbewustzijn die de juiste informatie op het scherm toveren. Hoe het werkt, weet ik niet, maar dat maakt niet uit. Ik ben in mijn element als ik aan het schrijven ben.
Waarom is rust ook zo belangrijk?
Het is wel essentieel dat ik de rust opzoek. Nu heb ik net een meditatie van 45 minuten gedaan en voel ik me ook een stuk krachtiger. Een meditatie is iets dat voor mij werkt, maar Jenny wordt er heel ongemakkelijk van. Zij geeft aan liever te gaan wandelen in de natuur. Dat doe ik ook graag. De natuur is echt een krachtig werkzaam middel als je even niet goed in je vel zit, zeker als je het alleen doet. Alleen met je gedachten. Heel belangrijk!
Je brein komt tot rust. Ook al denk je dat het een warboel is in je hoofd, met allerlei gedachten die door elkaar heen binnen komen. Toch helpt dit om weer tot jezelf te komen. Vaak komen dan ook de beste ideeën. Net zoals die vaak komen als je onder de douche staat (tenminste dat hebben wij).
Terug naar de meditatie. Ik voelde dat ik vandaag echt een lange meditatie wilde doen. Ik heb volgens mij nog nooit zo lang gemediteerd en het was heerlijk. Afgelopen nacht had ik slecht geslapen. Dat zal een combinatie zijn van de overgang en stress bij ons thuis. Juist door dan lang te mediteren, komt er een fijne rust en diepe ontspanning. Nu kan ik veel meer aan dan ik eerst dacht. Ik blijf het rustig aan doen vandaag (en de rest van het weekend), maar de creativiteit borrelt weer.
Anderen helpen
Het is nu handig en goed (lees nodig) om in mijn kracht te komen, want we hebben met wat ernstige ziektes te maken in onze nabije omgeving. Juist door zo nu en dan afstand te nemen en goed voor mezelf te zorgen, kan ik beter helpen op momenten dat het nodig is. De spannendste fase met mijn familieleden is nu voorbij en dat maakt dat de vermoeidheid los komt.
Op het moment dat je niet in je kracht staat, word je vaak labiel en kun je eerder uit je slof schieten, huilen of in een hoekje kruipen. Heb je kracht nodig dan zijn dat niet de dingen die je helpen. Af en toe de emoties laten gaan is zeker ook goed voor je. Opkroppen of emoties wegduwen is niet raadzaam. Dan gaat het vast zitten in je lijf en krijg je later misschien wel fysieke klachten. Dus af en toe je tranen laten vloeien is prima, maar op een dag alle emoties die heen en weer schieten? Hmmm, dat kan vast anders…
Hoe kom je in je kracht?
Heb je niet het gevoel dat je in je kracht staat? Neem dan eens de tijd om een onderzoek naar jezelf te doen. Waar ben je goed in? Wat vind je leuk om te doen? Waarbij voel je juist weerstand?
En hoe kun je jouw talenten inzetten om met met bepaalde situaties om te gaan?
Even een praktisch voorbeeld. De buurvrouw is ziek en ze heeft hulp nodig. Er zijn een paar mensen die kunnen helpen. Stel dat ze aan jou vragen om soep voor de buurvrouw te maken, maar je kunt helemaal niet koken. Dan voelt het heel zwaar om de buurvrouw te helpen. Je gaat je onzeker voelen en er ontstaat waarschijnlijk weerstand. Maar gaat iemand soep maken die dol op koken is, dan voelt het voor diegene moeiteloos.
Jij kunt in je kracht staan door te helpen met iets wat bij jou past. Misschien vind je schoonmaken wel heerlijk. Of wil jij de buurvrouw naar het ziekenhuis rijden. Doe iets wat bij jou past en wat je graag doet. Zo blijf je bij jezelf en heb je een goed gevoel dat je een ander kunt helpen!
Wat zijn jouw talenten?
Ook voor jezelf is het belangrijk om zoveel mogelijk te doen waar jij je fijn bij voelt. Heb je bijvoorbeeld een talent voor tekenen? Ga dan juist in moeilijke periodes ook aan de slag met je potloden. Door te tekenen neem je wat afstand, wat helpt bij het tot rust komen en je krijgt vaak nieuwe inzichten.
Als tekenen iets is dat je graag doet, kun je zelfs over jouw situatie een tekening maken. Vind je tekenen wel leuk, maar ben je niet zo’n talent, dan kun je een mindmap maken. Dat is een goed hulpmiddel wat je overzicht kunt geven van de situatie. Door dit overzicht kun je nieuwe ideeën/oplosssingen krijgen.
In je hoofd blijf je vaak in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Piekeren. Dat gevoel kent vrijwel iedereen wel. ’s Nachts piekeren tijdens moeilijke tijden. Door die cirkels overdag te doorbreken, kun je ’s nachts lekker doorslapen!
Goed eten en in je kracht staan
Nu nog even een laatste dingetje dat vast heel herkenbaar is. Als je je niet lekker in je vel voelt zitten dan schreeuwt je lichaam om suikers, alcohol, cafeïne en allerlei andere stimulerende middelen. Ik herken dat bij mezelf ook.
Zo had ik de afgelopen weken zo’n trek in suiker. Als een soort troostvoeding door de spannende gezondheidssituatie van dierbaren. Dat is natuurlijk ook een vicieuze cirkel. Dan gaat je bloedsuikerspiegel schommelen en heb je weer trek en grijp je weer naar die suikers. Je wordt vermoeider, je zit niet lekker in je vel en je zoekt naar korte-termijn-bevrediging en dat gevoel komt steeds sneller terug.
Dat heeft weer effect op je kwaliteit van slapen en de kopjes koffie in de ochtend… Wil je in je kracht staan, dan is dit iets dat je moet doorbreken. Bewustwording wat er gebeurt, helpt al. Gun je zelf dat je weer lekkerder in je vel zit. Ga weer gezond genieten van havermout, smoothies, soepjes, salades en gezonde avondmaaltijden. Daar krijg je energie van, het stilt de honger en voorkomt energiedipjes en bovenal de trek in suikerrijke producten.
Ohja, nog een dingetje waar ik weer mee begonnen ben, is yoga. Heerlijk thuis op mijn matje aan de slag met goede oefeningen om alles dat vast gezet is in mijn lichaam los te maken…
Dit opschrijven was voor mij een rustmoment en een stimulans om nog meer in balans te komen. Ik hoop dat de tips jou ook helpen om in je kracht te komen. Of misschien zit je dat al.
Veel liefs en sterkte mocht het nodig zijn!
Vanessa
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter